Leivontainnostukseni sai aikoinaan alkunsa suklaamoussekakusta, joka oli niin hyvää, että sitä piti tehdä harva se viikko. Yleensä en tykkää käyttää liivatetta suklaan kanssa, vaan mielummin laitan suklaata niin paljon, että se riittä hyydyttämään moussen. Valkosuklaa on kuitenkin siinä mielessä haastava raaka-aine, että se on erittäin makeaa, eikä "hyydytä" moussea niin paljon kuin tummat korkean kaakaoprosentin suklaat. Niinpä jouduin hieman tinkimään periaatteestani ja käyttämään liivatetta, suklaan kaverina, jotta koostumuksesta saatiin leikattava, eikä liian äklömakea. Olen myös kokeillut tehdä valkosuklaamoussekakkua ilman liivatetta ja se on mielestäni erittäin hyvää, mutta joillekin se vain on liian makeaa. Tässä moussekakussa on lisäksi käytetty maitoa, joka saa myös täytteen tuntumaan hieman raikkaammalta. Pohjana toimii ehdoton suosikki-murotaikinapohjani, jota olen käyttänyt mm.
maitosuklaamoussekakussa. Tällä kertaa en tehnyt moussekakkua korkeaan irtopohjavuokaan, vaan laakeampaan piirakkavuokaan. Kokeilin myös tehdä suklaalla "kalvon" murotaikinapohjan pinnalle, mikä estää sitä vettymästä. Niksin muistan oppineeni jostain leivontaohjelmasta.
Murotaikina:
125 g voita
2,5 dl (160g) vehnäjauhoja
1 dl (50 g) hasselpähkinäjauhetta
2 rkl (18 g) tomusokeria
1 keltuainen
Sekoita keskenään kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä
voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuiainen
ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä kuitenkaan vaivaa liikaa, jottei
taikinaan muodostu sitkoa. Anna taikinan vetäytyi jääkaapissa kelmuun
käärittynä vähintään 45 minuuttia tai seuraavaan päivään. Ota taikina
huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen kuin alat työstää sitä. Kauli taikina
noin 4 mm paksuiseksi ympyräksi. Painele kaulittu taikina halk. 22,5 cm piirakkavuokaan. Jos taikina ei asettunut vuokaan
tasaisesti, niin paikkaa vajaat kohdat ylijääneellä taikinalla. Viillä
lopuksi varovasti (ettei vuoan pinnoite vaurioidu) veitsellä taikinasta
ylimääräinen osa pois. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin
vähintään 30 minuutiksi.Laita folioa taikinan päälle, jotta se säilyttää
muotonsa paistettaessa. Paista 200 asteessa, alatasossa noin 20
minuuttia ja ota sen jälkeen folio pois taikinan päältä. Paista taikinaa
ilman foliota noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Suklaakerros:
50 g maitosuklaata
1 tl auringonkukkaöljyä
Laita suklaa ja auringonkukkaöljy mikron kestävään astiaan. Kuumenna täydellä teholla 20-30 sek. välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Sivele suklaata pullasudilla murotaikinapohjan pinnalle ohut kerros.
Valkosuklaamousse:
2 liivatelehteä
1 dl maitoa
2 keltuaista
1 appelsiinin kuori raastettuna
175 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna maito, appelsiinin kuoriraaste ja keltuaiset lähestulkoon kiehuvaksi. Varo kuitenkin kuumentamasta liikaa, koska silloin on vaarana, että tulee munakokkelia. Sileän seoksen takaa huolellisesti erotellut keltuaiset, joissa ei ole yhtään valkuaista. Ota kattila liedeltä ja lisää maito-keltuais-seoksen joukkoon kuiviksi puristetut liivatelehdet. Lisää valkosuklaa ja sekoita, kunnes suklaa on kauttaaltaan sulanut. Jos jokainen suklaan palanen ei sulanut, voi seosta varovasti kuumentaa, kunnes kaikki suklaa sulanut. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kääntele joukkoon vispikerma ja kaada mousse murotaikinapohjan päälle. Koristele esim. suklaarouheella. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua.
|
Kaulittu murotaikina |
|
Murotaikinan reunat siistitty ennen paistamista |
|
Paistettu murotaikina |
|
Murotaikinan pinta sivelty suklaalla |