perjantai 31. heinäkuuta 2015

Rasberry cookiedough cupcakes (12-14 kpl)

 
Oli pakko laittaa nimi englanniksi, koska se kuulostaa paremmalta kuin suomeksi väännettynä :) Elikkäs vadelmamuffinsseja keksitaikina päällisellä. Erittäin toimiva resepti, jonka elementit on otettu eri ohjeista (muffinssitaikinan ohje täältä). Muffinssien päälle tuleva muru on erilainen kuin murupäälliset yleensä, sillä lisäsin taikinaan myös kananmunaa, joka tekee koostumuksesta pehmeämmän ja keksitaikinaa muistuttavan. Laitoin jokaiseen muffinssiin kolme vadelmaa ja ensi kerralla voisi kokeilla laittaa muutaman marjan enemmänkin. Keksitaikina päällä imee mukavasti vadelmista paiston aikana irtoavaa nestettä ja toimii ikään kuin sienenä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, ovat superhyviä!

Muffinssitaikina
95 g voita
100 g sokeria
65 g ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
80 g kananmunaa
195 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
110 g maitoa
120 g vadelmia

Keksitaikina
75 g vehnäjauhoja
30 g sokeria
35 g ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
20 g kananmunaa

Valmista keksitaikina
Nypi jauhot, sokerit ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmunaa ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan muffinssitaikinan valmistuksen ajaksi.

Valmista muffinssitaikina
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit kuokeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunaa koko ajan vatkaten. Kääntele vaahdon joukkoon vuorotellen kuivia aineita ja huoneenlämpöistä maitoa. Kaada taikina muffinivuokiin ja painele muutama (3) vadelma kevyesti pinnalle. Ota keksitaikina jääkaapista ja murustele sitä muffinssien pinnalle (keksitaikinaa saattaa jäädä jonkin verran yli). Paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.



sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Bakewell tart

Tätä reseptiä oli heti päästävä testaamaan, kun mahdollista. Bakewell tart oli minulle leivonnaisena täysin uusi tuttavuus ja osittain sen vuoksi se kiehtoi. Ohjeen löysin Lunni leipoo -blogista. Tähän piirakkaan kuuluu kolme osaa: pohja, vadelmatäyte ja fragipane. Pohjaan ei tule ollenkaan sokeria, mikä sopii hyvin yhteen kirpsakkaan vadelmatäytteen ja täyteläisen sekä makean frangipanen kanssa. Tein tortun täysin ohjeiden aineksilla ja määrillä, ainoastaan oikaisin muutaman kerran valmistusvaiheessa. En voidellut piirakkavuokaa ollenkaan enkä käyttänyt painoja esipaistossa vaan laitoin pohjan paljaaltaan uuniin. Hyvin piirakka irtosi vuoasta eikä reunatkaan pahemmin valahtaneet paiston aikana. Jos haluaa ottaa varman päälle, niin kannattaa noudattaa alkuperäistä ohjetta ;) Lisäksi jos haluaa palasista siistin näköisiä, niin anna tortun jäähtyä kunnolla, ettei käy niin kuin minulle.

Pohja:
140 g vehnäjauhoja
85 g voita
1-2 rkl kylmää vettä

Vadelmatäyte:
250 g vadelmia (tuoreita ja pakastetut käyvät molemmat)
3 rkl sokeria
1/2 sitruunan mehu

Frangipane:
110 g voita
110 g sokeria
2 kananmunaa
110 g mantelijauhetta
25 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 situunan raastettu kuori
(manteliaromia)

Pinnalle:
25 g mantelilastuja

Valmista piirakkapohja. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi, tasaiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä vähän kerrallaan, vain niin paljon kuin tarvitsee. Puristele taikina nopeasti kiinteäksi taikinaksi, kauli se sitten jauhotetulla alustalla piirakkavuokaa (halk. 22cm) hieman suuremmaksi levyksi. Nosta taikina kaulimen avulla varovaisesti piirakkavuoan päälle ja asettele varovaisesti reunoille, älä venytä. Leikkaa veitsellä yli jäävä taikina pois. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.

Taikinan kovettuessa jääkaapissa valmista vadelmatäyte. Mittaa kattilaan vadelma, sokeri ja sitruunan mehu, keitä keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Anna hieman jäähtyä.

Vadelmatäytteen jäähtyessä esipaista pohja. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Valmista frangipane-täyte pohjan paistuessa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Vatkaa joukkoon mantelijauhe. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe, siivilöi vaahdon joukkoon ja kääntele. Lisää lopuksi myös sitruunan raastettu kuori ja halutessasi manteliaromi (käytin rommiaromia).

Levitä vadelmatäyte esipaistetun pohjan päälle ohuelti ja mahdollisimman tasaisesti. Pudottele päälle nokareita frangipane-täytteestä ja levitä frangipane varovaisesti hillon päälle, varo ettei hillo sekoitu frangipanen joukkoon tai pilkistele liikaa täytteen läpi tai reunoilta.
Paista piirasta uunissa vielä 25 minuuttia. Noin 20 minuutin kohdalla lisää mantelilastut (en muistanut ostaa) ja paista n. 5 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin kullanruskean pinnan. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan vaikka teen kanssa.