maanantai 31. elokuuta 2015

Banoffee browniepohjalla

Facebookissa törmäsin otsikkoon "Onko tässä kaikkien aikojen herkku". Kyseessä oli Valion banoffee-ohje, jossa perinteinen keksipohja oli korvattu browniella ja täytteeksi tuleva kinuski oli keitetty Koskenlaskija Ruoka maustamaton valmisteesta. Pakkohan ohjetta oli testata, mutta kinuskin valmistamisen sijaan käytin valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, joka vain  yksinkertaisesti on parasta kinuskia, mitä on olemassa. Miksi tehdä itse, jos valmistuote on parempaa? Hyväähän siitä tuli ja browniepohja teki kokonaisuudesta entistäkin makeamman, joten niille, jotka eivät älkömakeasta pidä, tämä voi olla liikaa :) Itse tykkäsin erittäin paljon, mutta ehkä kallistun kuitenkin perinteiseen digestivepohjaan ensi kerralla.

Browniepohja:
125 g voita
75 g tummaa suklaata
2 dl (175 g) sokeria
2 kananmunaa
ripaus suolaa
2 dl (130 g) vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta

Täyte:
1 prk (397 g) keitettyä kondensoitua maitoa
2 banaania
2 1/2 dl Flora Vispiä
25 g sokeria

Koristeeksi
rouhittua suklaata

Valmista pohja
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi halk. 20-23 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoka kevyesti.

Sulata voi ja suklaa mikrossa täydellä teholla puoli minuuttia kerrallaa välillä sekoittaen. Lisää joukkoon sokeri, munat ja suola. Kääntele lopuksi joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe sekä pähkinärouhe. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa 12-15 minuuttia, kunnes pohja on juuri ja juuri kypsä. Anna jäähtyä ennen täytteiden lisäämistä.

Kokoa banoffee
Levitä kondensoitu maito tasaisesti pohjan päälle. Viipaloi banaanit ja asettele tasaisesti kinuskin päälle. Vaahdota Flora Vispi ja sokeri. Levitä vaahto banaaniviipaleiden päälle. Koristele suklaarouheella ja tarjoile!



lauantai 22. elokuuta 2015

Kinder-juustokakku

Kinderhän on suklaamunien kuningas, jossa on nerokkaalla tavalla yhdistetty maitosuklaata ja valkosuklaata yhdeksi herkulliseksi kokonaisuukseksi.Vaikka sana kinder on saksaa, (lapset) löytyy suklaamunien juuret italiasta, jossa niiden valmistus aloitettiin vuonna 1972. Suklaamunien lisäksi kaupoista löytyy nykyään jos jonkilaista patukkaa ja keksin tyyppistä Kinder-herkkua :P

Mitä olen hieman selaillut muiden blogien kommenttiosuuksia, joissa on käsitelty kinderleivonnaisia, on esiin noussut usein tyytymättömyys siihen, etteivät leivonnaiset maistu kinderiltä. No eihän se samalta voikaan maistua kuin suklaamunat/patukat, kysehnän on leivonnaisista. Kinder-juustokakkua voisi kutsua myös kahden suklaan juustokakuksi, mutta onhan Kinder paljon myyvempi nimi :)

En ole pitkään aikaan tehnyt hyydytettyä juustokakkua, joten nyt oli hyvä aika taas kaivaa liivatteet kaapin perukoilta esiin. Yllätyksekseni Kinder-juustokakku ei ollutkaan kovin makea, vaan se sopii myös niille, jotka eivät äklömakeasta pidä. Halutessaan sokerin määrä voi ohjeen määrästä vieläkin vähentää ja jos vaihtaa maustamattoman tuorejuuston esimerkiksi Viola sitruunatuorejuuston, niin riittää tuolloin 1 rkl sokeria. Täytettä kannattaa kuitenkin maistaa tekovaiheessa ja makeuttaa sen mukaan, mikä itseä miellyttää :)

Ohje on peräisin KakkuHovin blogista ja tein siihen jonkin verran muutoksia. Ensinnäkin liivatteen määrä kuulosti melko suurelta (5,5 kpl) siihen nähden, että täytteeseen tuli myös suklaata, joka toimii myös hyydyttävänä tekijänä. Niinpä vähensin määrän 3 kpl:seen, mikä olikin täydellinen määrä. Koostumuksesta tuli juuri sopivan pehmoinen, mutta hyvin leikkautuva. Olikohan se Hans Välimäki, joka on sanonut, että lähes kaikkien ohjeiden liivatemäärät voi huoletta puolittaa, jokin totuusperä hänen puheissaan kyllä on. Tietysti, jos kakku on tarkoitus tarjota muutaman tunnin päästä, on tuolloin järkevää käyttää vähän enemmän liivatetta, mutta jos aikaa on antaa tekeytyä rauhassa, riittää ylllättävän pienikin määrä. Tein myös pohjaan sellaisen muutoksen, että laitoin vain yhden pötkön Dominoita (oikeasti käytin K-kaupan piraattiversioita) puolentoista sijaan, mikä sekin oli täysin riittävä määrä halk. 20 cm vuokaan. Todella loistava ohje, melkein voisi sanoa, että 5/5 :)

Pohja:
175 g Domino-keksejä
35 g voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2 rkl (30 g) vettä
···
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl (65 g) sokeria
1 keltuainen
2 rkl (30 g) Flora Vispiä
150 g valkosuklaata
2 1/2 dl Flora Vispiä
···
2 rkl (30 g) Flora Vispiä
60 g tummaa suklaata (60 %)

Valmista pohja
Vuoraa halk. 20 cm irtopohjavuoka kauttaaltaan leivinpaperilla. Pingota leivinpaperi vuoan pohjalle ja leikkaa reunoilla sopivan kokoiset suikaleet. Voitele vuoan reunat kevyesti voilla ja "liimaa" leivinpaperisuikaleet kiinni.

Hienonna dominot monitoimikoneessa tai käsin. Laita hienonnetut keksit mikron kestävään kulhoon yhdessä voin kanssa. Kuumenna mikrossa puolella teholla, kunnes voi on sulanut. Sekoita tasaiseksi massaksi ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Älä painele liian tiiviiksi, jolloin pohjasta tulee vaikeasti leikattavaa.

Valmista täyte
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja keltuainen tasaiseksi seokseksi.

Sulata valkosuklaa ja 2 rkl Flora Vispiä mikrossa puolella teholla. Kuumenna puoli minuuttia kerrallaan ja sekoita välillä, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita suklaaseos tuorejuustoseoksen joukkoon.

Vaahdota 2 1/2 dl Flora Vispiä ja kääntele puolet vaahdosta valkosuklaa-tuorejuustoseoksen joukkoon.

Kuumenna 2 rkl vettä mikossa ja sekoita joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon loput Flora Vispi vaahdosta.

Ota täytteestä 2 dl erilleen ja kaada loput täytteestä keksipohjan päälle. Laita jääkaappiin tai pakastimeen kiinteytymään päällisen teon ajaksi. Jääkaapissa kiinteytymiseen menee noin 15-25 minuuttia. Suosittelen pakastamaan.

Päällistä varten sulata tumma suklaa ja Flora Vispi mikrossa, kuten valkosuklaakin. Sekoita suklaaseos erilleen otetun täytteen joukkoon ja kaada hyytyneen valkosuklaatäytteen päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Riisimurosuklaa

Myönnetään, että on vähän jouluinen päivitys, mutta minusta riisimurosuklaat on vaan niin hyviä, että niitä voi tehdä ympäri vuoden. Toisaalta jouluhan on lähempänä edessä kuin takana, jippii! Riisimurosuklaata ei pidä sekoittaa riisisuklaaseen, jota kaupassa myydään levynä. Riisimurosuklaassa ei käytetä oikeaa suklaata, vaan pohja tehdään kookosrasvasta, johon sekoitetaan tomusokeria, kaakaojauhetta ja perus riisimuroja.

Riisimurosuklaa
125 g kookosrasvaa
20 g kaakaojauhetta
120 g tomusokeria
2 tl  vaniljasokeria
8 dl riisimuroja

Sulata kookosrasva kattilassa tai mikrossa. Lisää joukkoon kaakaojauhe, sokerit ja riisimurot. Annostele lusikalla pieniä kekoja leivinpaperille tai paperisiin muffinivuokiin. Säilytä riisimurosuklaita jääkaapissa.

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Wilhelmiinat

Wilhelmiinat on sellaisia keksejä, jotka aiheuttavat jonkin asteista riippuvuutta. Yhden kun ottaa, on pakko ottaa toinen...ja kolmas. Nämä on myös varmaankin helppotekoisimpia keksejä mitä on olemassa, ei tarvitse pursotella tai kaulita vaan muotoilla taikinasta pötkylä ja laittaa uuniin. Kahvopöydän kestosuosikki, josta kaikki tykkäävät.

Wilhelmiinat (50-60 kpl)
200 g voita
2 dl (175 g) sokeria
2 rkl (40 g) siirappia
1 keltuainen
5 dl (325 g) vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 1/4 tl ruokasoodaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet (siivilän läpi), vältä turhaa vaivaamista. Pyörittele taikinasta 5-6 tankoa ja asettele ne uunipelleille. Jätä väliin paljon tilaa, sillä keksit leviävät uunissa. Halutessasi painele tankoihin haarukalla kuvioita. Paista 175 asteessa 10-minuuttia. Leikkaa tangoista paloja vielä kun ne ovat lämpimiä.