Viime viikolla sain pitkästä aikaa kakkutilauksen. Kakkutilaukset ovat olleet useamman vuoden jäissä, koska vakioasiakkaani jäivät Kalajoelle, kun muutin 2010 Ylivieskaan. Tilaustauon katkaisi työkaverini mummon syntymäpäivät, jonne haluttiin 6 munan laktoositon ja gluteeniton täytekakku. Muita toiveita kuin kinuskikuorrutus ei tilaajalla ollut, joten sain rakentaa täytteet haluamallani tavalla, missä on aina omat haasteensa, kun vaihtoehtoja on lähes rajaton määrä.
Päädyin
lopulta ehdottamaan sellaista ratkaisua, että tekisin yhden ison kakun
sijasta kaksi pienempää, koska se on tarjoilun kannaltakin järjevämpää,
kun toisen kakun saa pidettyä kylmässä. Minulta ei myöskään löytynyt
kotoa niin suurta kakkuvuokaa, jossa olisi voinut tehdä 6 munan pohjan,
joten oli erittäin hyvä, että ehdotus meni läpi. Tein kaksi 3 munan
pohjaa, toisen halk. 18 cm vuokaan ja toisen halk. 20 cm vuokaan.
Pienempään vuokaan tehdyn kakun leikkasin neljään osaan ja suurempaan
tehdyn kolmeen osaan.
Täytekakut ja tarkkaan ottaen niiden koristelu ei ole ollut koskaan vahvinta alaani. Minulla ei vain kärsivällisyys riitä hienojen marsipaanihärpäkkeiden muotoiluun eikä pursotustekniikoitakaan ole tullut juurikaan opeteltua. Tärkeintä mielestäni myös täytekakuissa on maku, minkä puolen hallitsen mielestäni paljon paremmin.
Ensimmäinen haaste oli valmistaa gluteeniton kakkupohja. Se onnistui kuitenkin todella kivuttomasti, kun korvasin vehnäjauhot vain gluteenittomalla jauhoseoksella. Laitoin taikinaan siis puolet perunajauhoja ja puolet gluteenitonta jauhoseosta, joka sai aikaan todella pehmeän lopputuloksen. Kun pohja-asia oli saatu kuntoon, piti alkaa miettimään täytteitä. Tein muutaman testitäytteen ja päädyin lopulta hilloon + kinuskilla maustettuun rahkatäytteeseen.
Onko muilla, minkälaisia kokemuksia kinuskin keittämisestä laktoosittomasta kermasta? Itselläni ei nimittäin onnistunut samalla tavalla kuin tavallisesta kermasta tehtynä. Seos ei paksuuntunut millään vaikka keittelin sitä hyvän tovin. Se ei kuitenkaan ollut mikään maailmanloppu, koska suunnittelin alun perinkin tekeväni kakkuun hieman eri tyyppisen kinuskikuorrutteen, jossa kinuski on sekoitettu kermavaahdon joukkoon. Normi kinuskissa kun tahtoo olla sellainen ongelma, että leikatessa se jää kakkulapioon kiinni tai sitten en osaa vain tehdä oikean paksuista kinuskia. :)
Reseptin pituudesta voisi päätellä, että kakun valmistaminen kestää todella kauan, mutta itse selvisin koko prosessista reilussa kolmessa tunnnissa ja siinä ajassa syntyi siis kaksi kakkua. Pohjat kyllä tein edellisenä iltana valmiiksi :)
Gluteeniton täytekakkupohja:
3 kananmunaa
100 g sokeria
55 g perunajauhoja
55g gluteenitonta jauhoseosta
3/4 tl leivinjauhetta
Kostutus:
135 g vettä
15 g sokeria
Väliin:
Omenahilloa
Kinuski:
2 dl laktoositonta kuohukermaa
140 g fariinisokeria
Rahka-kinuskitäyte:
100 g laktoositonta vispikermaa
100 g kinuskia
200 g laktoositonta vaniljarahkaa
Kinuksikuorrutus:
100 g laktoositonta vispikermaa
100 g kinuskia
Reunapursotukset:
4 dl laktoositonta vispikermaa
5 g vaniljasokeria
25 g sokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta (laktoositon ja gluteeniton)
Valmista kakkupohja
Vuoraa halk. 20 cm irtopohjavuoka kauttaaltaan leivinpaperilla (käytä esim. rypsiöljyä "liimana" kun kiinnität reunasuikaleita). Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon (siivilän läpi) keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla, kunnes tikulla kokeiltaessa, siihen ei jää taikinaa.
Valmista kinuski
Keitä kermaa ja sokeria keskilämmöllä, kunnes seos on paksuuntunut (ainakin jonkin verran). Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Valmista rahka-kinuskitäyte
Sekoita kinuski ja rahka keskenään. Vaahdota kerma (2 dl, joista 1 dl käytetään kinuskikuorrutukseen) ja kääntele se rahkan joukkoon.
Täytä ja kuorrruta kakku
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Sekoita kostutusliemen ainekset keskenään ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut veteen. Kokoa kakku tarjoiluastialle siten, että kostuta pullasutia apuna käyttäen alimman pohjan, levitä kerros omenahilloa kostutetun kakkupohjan päälle ja hillon päälle puolet rahkatäytteestä. Tee näin myös seuraavan kerroksen kanssa. Sekoita kinuskikuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä kuorrutetta tasainen kerros kakun pinnalle. Lopuksi irtopohjavuoan reunoja voi käyttää apuna kakun suoristamisessa. Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jos mahdollista.
Koristele kakku
Vahhdota kerma ja sokerit lisäten samalla vaniljakreemijauhetta vähän kerrallaan (siivilän läpi). Laita kermavaahto pursotinpussiin ja pursota kakun reunoille ja pinnalle haluamallasi tavalla.