maanantai 26. syyskuuta 2016

Kuppikakut vaniljakuorrutuksella

Nyt tulee ensimmäinen ohje Serkusten suklaaunelma -blogista voittamastani Parhaat leivonnaiset -kirjasta. Tässä on sellainen leivonnainen, jota joko rakastaa tai inhoaa. Kuppikakkuosuus maistuu varmasti jokaiselle, mutta päälle tuleva kuorrutus jakanee mielipiteitä. Se on nimittäin jokaisen laihduttajan painajainen - tuhti voikreemi! Onhan sitä toki kevennetty 2 rkl maitoa. XD Kuorrutetta on runsaasti suhteessa taikinaan ja se on kyllä minun mieleeni. Ei siis varmastikaan jäänyt epäselväksi, että minä rakastuin näihin kuppikakkuihin!

Sitten vähän juttua asian vierestä. Näitä kuvatessani koin varsinaisen ahaa-elämyksen ja samalla itseni todella tyhmäksi. Olen nimittäin useasti taistellut sen kanssa, että en saa otettua kuvia tarpeeksi läheltä. Eli kamera ei laukea, kun sen vie tarpeeksi lähelle kohdetta. Nyt sitten sattumalta käytin kunnolla zoomia, enkä liikkunut itse lähelle kohdetta ja ta-daa, lähikuvan ottaminen onnistui! Siis yli vuoden olen järkkäriä käyttänyt ja nyt vasta hokasin tuon! ISO-, aukko- ja suljinaikaarvojen päälle ymmärrän jonkin verran, mutta tuollainen perusjuttu ei ollut hanskassa. :D


Kuppikakut: (12 kpl)
115 g voita
1 ¾ dl (115 g) fariinisokeria
2 kananmunaa
1 ¾ dl (115 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl maitoa

Kuorrutus:
175 g voita
5 dl (300 g) tomusokeria
vanija-aromia
2 rkl maitoa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Aseta paperiset muffinivuoat 12-paikkaisen muffinipellin syvennyksiin. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen vatkaten. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Sekoita lopuksi joukkoon maito. Lusikoi taikina vuokiin ja paista keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei jää taikinaa. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrutus vaahdottamalla pehmeä voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vanilja-aromi ja maito koko ajan vatkaten. Laita kuorrutus pursotinpussiin ja pursota haluamallasi tavalla kuppikakkujen pinnalle. Koristele esimerkiksi strösseleillä.



tiistai 20. syyskuuta 2016

Mustikkakääretorttu

Tähän leivonnaiseen käytin kaikki tänä vuonna keräämäni mustikat! Siis kaikki 2 dl! Olen erittäin tyytyväinen, sijoituskohteeseen, sillä kääretortussa tuoreet mustikat pääsivät parhaiten oikeuksiinsa. Maku säilyy erittäin raikkaana ja tunnistettavana, kun niitä ei keitellä, paistella tai lisätä mukaan sokeria. Mustikat siis ripotellaan täytteen päälle, jonka jälkeen torttu tuttuun tapaan rullataan. Täytteenä perus mascarpone-Flora Vispi -yhdistelmä, joka toimii aina! Se on hyvin miedon makuinen, eikä näin ollen jyrää mustikan makua alleen :D

En tiedä miten onnistuisi pakastemustikoilla, rikkoutuisiko ne täysin täytteen seassa? Tuoreet nimittäin säilyi mukavan napakkana kääretortun sisällä. Vaikka olenkin hehkuttanut puolukan erinomaista makua useaan otteeseen, niin kyllä se mustikkakin vaan erittäin hyvänmakuinen marja on, ei siitä pääse mihinkään! :)

Pohja:
3 kananmunaa
100 g sokeria
70 g perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte:
2 ½ dl Flora Vispiä
½ dl (30 g) tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarpone-tuorejuustoa
1 ½ dl mustikoita

Koristelu:
mustikoita
valkosuklaata

Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa 23 cm * 33 cm uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti muna-sokerivaahdon joukkoon siivilän läpi. Levitä taikina tasaisesti pellille ja paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Siivilöi pinnalle hieman tomusokeria ja laita päälle leivinpaperi. Kumoa kääretorttulevy esim. leikkuulaudan avulla. Poista leivinpaperi päältä.

Vaahdota Flora Vispi ja sokerit napakaksi vaahdoksi. Vatkaa mascarpone mukaan pienimmällä teholla. Levitä puolet täytteestä kääretorttulevyn päälle ja ripottele mustikat tasaisesti täytteen päälle. Rullaa napakaksi rullaksi ja anna tekeytyä jääkaapissa tunnin ajan. Koristele kääretorttu lopulla mascaropone-vaahdolla, valkosuklaalla ja mustikoilla.


 


torstai 15. syyskuuta 2016

Puolukka-Kinuskipiirakka

Puolukka ja kinuski. Yhdistelmä, joka toimii satavarmasti! Sen sai jälleen kerran todeta, kun maistoi tätä herkullista piirakkaa, jonka ohjeen bongasin Serkusten suklaaunelma -blogista. Tämä oli mukavan helppo ohje, jonka valmistukseen ei paistoaikaa lukuunottamatta kulunut paljoa aikaa. Sen verran oikaisin, että jätin pohjan esipaisto-osuuden pois, koska taikina tuntui sen verran löysältä, että se olisi luultavasti valunut reunoilta pohjalle, jos sitä olisi paistanut ilman täytettä. Joka tapauksessa hyvin onnistui tälläkin metodilla, eikä pohja jäänyt ollenkaan raa'aksi.

Täyte on hyvin vanukasmainen ja kinuskin maku pehmentää mukavasti puolukan happamuutta. Puolukkaa olisi ehkä voinut laittaa hieman enemmän, mutta nämä on niitä makuasioista, ja eikö se ole juuri sopiva määrä silloin, kun jää pikkaisen kaipaamaan lisää? :) Nyt on kyllä viime aikoina päätynyt hyvällä prosentilla reseptejä blogiin, sillä en suinkaan laita tänne kaikkia leipomuksiani, vaan niiden pitää olla oikeasti hyviä, että uskallan niitä lähteä suosittelemaan. Tällä ohjeella osallistun myös Serkusten suklaaunelman syyskuun haasteeseen, jonka makuna on puolukka.

Ai niin, meni muuten äskettäin 100 K näyttökertaa blogissa rikki! Iso kiitos siis teille jokaiselle! Mahtavaa, että jaksatte käydä täällä yhä uudelleen ja uudelleen! Teidän kommentteja on todella mukava lukea ja niistä saa hyvää mieltä päivään kuin päivään!

Pohja:
150 g voita
1 dl (90 g) ruokokidesokeria
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
2 dl (130 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
150 g puolukoita
2 ½ dl Flora Vanillaa
3 kananmunaa
150 g kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kaikki täytteen ainekset puolukoita lukuunottamatta tasaiseksi seokseksi. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon kaurahiutaleet. Siivilöi taikinaan keskenään sekoitetut leivinjauhe ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi ja painele jauhoja apuna käyttäen halk. 22-23 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele puolukat pohjan päälle ja kaada täyte puolukoiden päälle. Paista alatasolla 35 minuuttia ja laita uuni pois päällä. Anna olla vielä jälkilämmöllä 15 minuuttia.




sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Elsen Mustikkapiirakka

Tällä ohjeella (tai ainakin melkein) tehtyä mustikkapiirakkaa maistoin kesälomareissullani Helsingissä. Resepti osoittaa taas sen, että usein paras lopputulos syntyy ihan perus raaka-aineista. Mustikat on ainoa raaka-aine tässä piirakassa, jota ei välttämättä aina valmiina kotoa löydy. Hyvä taikina ja herkullinen täyte riittävät uskomattoman hyvänmakuisen lopputuloksen aikaansaamiseen!

Hieman pienensin alkuperäistä ohjetta ja käytin päällystaikinan voiteluun kananmunaa, muuten mentiin alkuperäistä kunnioittaen. Kaunishan tästä ei missään nimessä tullut, koska en jaksanut alkaa kaulitsemaan päälle tulevaa taikinaa, vaan litistelin sopivia paloja taikinasta ihan käsien välissä ja tilkitsin mustikkatäytteen piiloon niillä. Loppujen lopuksi vähemmällä vaivalla olisi varmaan selvinnyt, jos olisi kaulinnut taikinan :D Joka tapauksessa tämä on yksi parhaimmista mustikkapiirakoista, jota olen koskaan maistanut! Kuulemma muistuttaa myös niitä Fazerin pikku piirakoita. Itse en siis ole Fazerin mustikkapiirakoita maistanut, joten täytyy luottaa muiden valistuneisiin mielipiteisiin asiassa ;)

Pohja:
175 g voita
1 dl (90 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Mustikkatäyte:
4 dl (200 g) mustikoita
1 ½ rkl perunajauhoja
¾ dl (65 g) sokeria
½ dl vettä

Voiteluun:
kananmunaa

Valmista ensin mustikkatäyte. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja kiehauta. Laita sivuun jäähtymään pohjan teon ajaksi.

Valmista pohjataikina vaahdottamalla pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Painele noin kaksi kolmasosaa taikinasta halk 21-22 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle mustikkatäyte. Kauli loput taikinasta pyöreäksi levyksi ja asettele se mustikkatäytteen päälle. Voitele pinta kevyesti kananmunalla ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat paloiksi. 


 


torstai 8. syyskuuta 2016

Arvontavoitto

Voitin viime viikolla Serkusten suklaaunelma -blogin arvonnan ja sain palkinnoksi tällaisen upean leivonta-aiheisen paketin. Kyllä Roosa, Essi ja Reetta, todellakin pidän palkinnosta! Pikkaisen olen jo silmäillyt tuota kirjaa ja siellä on just niin mun reseptejä! Monen monta päätyy varmasti blogiin! Vielä kerran iso kiitos serkuksille! :D

maanantai 5. syyskuuta 2016

Mango-Unelmakääretorttu

"Taas kääretorttua" kuului kommentti, kun minulta kysyttiin seuraavan postauksen aihetta. Kääretorttu on ehkä vähän tylsä ja arkinen leivonnainen, mutta tykkään leipoa niitä, koska se on helppoa, nopeaa ja lopputulos on herkullinen. Ja siitä on kuitenkin monta kuukautta, kun viimeksi tein kääretorttupäivityksen, joka sekin oli Unelmakääretorttu ;)

Tarun blogista löysin herkullisen kuuloiseen version Unelmakääretortusta, jossa täytteeseen oli lisätty lastenruokaosastolta löytyvää 100 % mangososetta. Nyt kun linkkasin tuon Piltin sivun, niin huomasin, että käyttämäni sose ei ollutkaan kokonaan mangoa, vaan seassa oli myös omemaa. Siinäpä syy, että mango ei hirveästi maistunut. Sose toi kuitenkin mukavasti raikkautta voikreemiin ja nyt tekisi mieli kokeilla kaikkia eri makuja, mitä kaupan hyllyiltä löytyy :)

Taru mainitsi postauksessaan, että mangososetta olisi voinut laittaa enemmän. Minähän fiksuna poikana vähensin voin ja sokerin määrää hieman ja pidin soseen määrän tuossa 90 grammassa. Tämä siksi, että minulla on edelleenkin minikokoinen uuni, johon ei täysimittaista uunipeltiä mahdu ja siksi täytettä piti tehdä vähemmän, kun pohja oli kananmunan verran pienempi. :/ Kovin paljon ei sose maistunut siltikään vaikka sen määrä suhteessa lisävyi jonkin verran. Kääretorttupohjan tein tuttuun tapaan gluteenittomana, koska silloin lopputulos on kaikkein pehmoisin eikä ole pelkoa, että se rullatessa repeytyisi. 

Gluteeniton kääretorttupohja:
3 kananmunaa
100 g sokeria
60 g perunajauhoja
10 g kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
125 g voita
90 g mangososetta (100 %:sta, lastenruokahyllystä)
65 g sokeria
3/4 tl vaniljasokeria

Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa 23 cm * 33 cm uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti muna-sokerivaahdon joukkoon siivilän läpi. Levitä taikina tasaisesti pellille ja paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä hetki. Siivilöi pinnalle hieman tomusokeria ja laita päälle leivinpaperi. Kumoa kääretorttulevy esim. leikkuulaudan avulla. Poista leivinpaperi päältä.

Laita mangosose ja sokerit kattilaan ja kuumenna kunnes sokerit on kauttaaltaan sulaneet. Jäähdytä kylmäksi. Vaahdota voi kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää mangosose joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Levitä täyte kääretorttulevyn päälle tasaisesti ja rullaa tiukaksi paketiksi.