sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Mokkapala-Kääretorttu


Mokkapalat on Suomen googletetuin leivontaohje, eikä ihme. Meidät koukutetaan niiden makuun jo lapsena kotitaloustunnilla, ja koska kyseessä on erittäin simppeli ja herkullinen leivonnainen, sopii se tarjottavaksi moneen tilaisuuteen. Parastahan Mokkapaloissa on, kuten niin monessa muussakin leivonnaisessa, kuorrutus. Kuorrutus, se on pääosassa tässä Mokkapalojen kääretorttu muunnelmassa, jossa täyteläinen suklaakakkutaikina on vaihdettu pehmeään kääretorttupohjaan. Serkusten suklaaunelma -blogista löytämässäni ohjeessa mokkaisaa makua löytyy sekä kääretortun sisältä että pinnalta.

Mokkatäyte:
100 g voita
4 ½ dl (270 g) tomusokeria
¾ dl vahvaa kahvia
½ dl (20 g) kaakaojauhetta

Kääretorttupohja:
3 kananmunaa
1 ½ dl (135 g) sokeria
1 dl (70 g) perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Mokkakuorrute:
25 g voita
1 ½ dl (90 g) tomusokeria
1 rkl vahvaa kahvia
2 tl kaakaojauhetta

Aloita mokkatäytteen valmistuksesta. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna liedellä sekoittaen, kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Älä anna seoksen kiehahtaa, sillä se voi estää jähmettymisen. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa huoneenlämpöiseksi. Nosta sitten jääkaappiin.

Valmista seuraavaksi kääretorttupohja. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännelle. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (23 cm * 33 cm) ja paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle.

Vatkaa mokkatäytettä sähkövatkaimella hetken aikaa, kunnes täyte vaalenee kuohkeutuu hieman. Levitä tasaisesti kääretorttulevyn päälle ja rullaa. Tarvittaessa kääretorttua voi käyttää jääkaapissa, ennen rullaamista, jolloin täyte jähmettyy eikä pursua niin helposti yli. Itse tein niin, että levitin täytteen pohjan päälle ja laitoin hetkeksi jääkaappiin ja rullasin vasta sitten. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Viimeistele kääretorttu mokkakuorruteella. Laita kuorruteainekset kattilaan. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Älä anna kiehahtaa, sillä se voi vaikeuttaa jähmettymistä. Jäähdytä vesihauteessa sekoitellen, kunnes seos hieman paksuuntuu. Valuta kuorrute kääretortun pinnalle ja ripottele nopeasti kuorrutteen päälle strösseleitä.



sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Prinsessa-Laskiaispullat


Prinsess Semlor eli Prinsessa-Laskiaispullat on ollut tämän laskiaisen hittituote länsinaapurissa. Laskiainen taidetaan muutenkin ottaa Ruotsissa enemmän tosissaan leivonnaisten suhteen, kun joka vuosi tulee jotain uutta innovaatiota. Viime vuonna se oli wrapin muotoon tehdyt pullat ja tänä vuonna sitten tämä Prinsessakakun ja laskiaispullan liittouma. 

Ensimmäistä kertaa törmäsin kyseisiin leivonnaisiin Instagramissa, kun CT4U:n Raili oli niitä leiponut. Heti kuvan nähtyäni ajattelin, että näitä on pakko päästä testaamaan. Kaikki uudet innovaatiot on todella hauskoja ja on mukavaa, kun vastaan tulee tällaisia juttuja, joita ei itse olisi ikimaailmassa voinut keksiä. Kuorruttaa nyt pulla marsipaanilla, whaaat?

Marsipaani kannattaa kaulita mahdollisimman ohueksi, niin pullan maku ei ole niin äklömakea. Marsipaani kiinnittyy ihan mukavasti paljaaltaan pullan pinnalle. Raili tosin oli sipaissut pullan alalaitaan hieman kermavaahtoa, mikä helpottaa kiinnittymistä. Kannattaa testata, jos ei meinaa muuten tarttua. :) Vähän jäi laskoksia marsipaaniin, mutta en odottanutkaan täydellistä lopputulosta omilla marsipaanin käsittelytaidoilla. Ihan nättejä kuitenkin tuli, olen siis tyytyväinen. :)

Täytteeksi kokeilin tehdä mantelimassasta ja vispikermasta kreemin, mikä onnistuikin hyvin. Maku oli mukavan mantelinen ja yhdellä pursotuksella tuli mantelimassatäyte ja kermavaahto, kätevää. Joillekin ei vaan riitä kaksi täytettä, vaan pitää saada kaikki kolme makua ympättyä yhteen pullaan. Käsittääkseni myös aidosta Princess Semlasta nuo kolme makua löytyy. Suosittelen kyllä testaamaan ihan vaan siitäkin syystä, että onhan tämä ihan huippuidea. Kun tällaisen version laskiaspullasta kiikuttaa ensi sunnuntaina kahvipöytään, niin varamasti siinä monen suut loksahtaa auki :D

Pullataikina: (12-15 kpl)
3 dl maitoa
¾ dl (65 g) sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
noin 8 dl (500 - 550 g) vehnäjauhoja
1 pss (11 g) kuivahiivaa
100 g voita

Täyte:
200 g mantelimassaa
3 dl vispikermaa
vadelmahilloa

Kuorrutus:
400 - 500 g vihreää marsipaania
tomusokeria

Aloita pullataikinan valmistus ottamalla jauhoista noin 50 g erilleen ja sekoittamalla niiden joukkoon kuivahiiva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon, sokeri, kardemumma, suola ja jauho-hiivaseos. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaan hieman sitkoa. Lisää kananmuna. Lisää loput jauhoista ja lopuksi huoneenlämpäinen voi. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, lisää jauhoja tarvittaessa sen verran, että  taikina irtoaa kulhon reunoil. Anna kohota, kelmulla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa (mikro tai uuni on hyvä paikka) kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois ja ota noin 70 g paloja. Pyörittele pulliksi ja laita kohoamaan pellille leivinpaperin päälle lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 13-15 minuuttia.

Valmista mantelimassa-kermavaahto laittamalla mantelimassa ja ½ dl kermaa mikron kestävään kulhoon. Kuumenna puolella teholla välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja täysin sekoittunutta. Vaahdota loput vispikermasta ja kääntele varosvasti jäähtyneen mantelimassan joukkoon. Laita seos pursotinpussiin ja anna pussin olla jääkaapissa pullien kuorruttamisen ajan.

Kauli marsipaani ohueksi levyksi tomusokeroidulla alustalla ja leikkaa siitä hieman pullia suurempia ympyröitä. Aseta ja painele marsipaani pullien päälle ja leikkaa veitsellä yli mennyt marsipaani reunoilta. Leikkaa hattu pois ja levitä vadelmahilloa kerros pohjaosalle. Pursota mantelimassakermaa vadelmahillon päälle ja laita hattu päälle. Koristele tomusokerilla.






sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Ystävänpäivän Donitsit


Helmikuu on varsinainen herkkukuukausi. Ensin nautittiin Runebergin päivän herkuista, loppukuusta vietetään laskiaista ja tässä välissä on vielä ystävänpäivä, jolloin on tietysti erinomainen syy leipoa kaikkea hyvää.

Ajatus näihin sydämenmuotoisiin donitseihin lähti, kun blogini ohjeita selatessa huomasin, että täältä puuttuu minun luotto donitsiohjeeni, jolla olen leiponut donitsit viimeiset 10 vuotta. No, ne leivontakerrat kyllä mahtuu yhden käden sormiin, mutta aina olen kumminkin tätä ohjetta käyttänyt. :) Alkuperäinen ohje löytyy Sitruunamarengin blogista. Donitsit ja munkit on muutenkin minun suuri heikkous. Kovin usein ei tule kaupan leivonnaisia ostettua, mutta pakko myöntää, että joskus tulee Lidlin paistopisteestä niitä vaniljakreemitäytteisiä donitseja tai munkkeja napattua.

Lidlistä puheenollen. Käytin kuorrutteeseen kyseisen kaupan tomusokeria, sitä niiden omaa merkkiä, jota myydään 250 g paketissa. En ollut ennen sitä tällaiseen pomadatyyppiseen kuorrutteeseen käyttänyt ja ihmettelin kovasti, kun kuorrute jäi kiteiseksi. Ensiksi mietin, voisiko kiteisyys johtua marjamehusta, mutta tein toisen kuorrute-erän perus Dansukkerilla ja sillä onnistui kuten pitääkin. Vaikka Lidlin tuotteista noin muuten tykkäänkin, niin jatkossa käytän Dansukkerin tomusokeria.

Vaikka näistä ei nyt niitä kauneimpia donitseja tullutkaan, niin maku on kyllä kohdillaan! Kyllä se uppopaistaminen vaan saa aikaan syntisen hyvän maun. Pinnalle vielä perinteinen vaaleanpunainen tomusokerikuorrutus, niin aletaan lähestyä pulla-kategoriassa täydellistä tuotetta. :D

Donitsit: (20 kpl)
2 kananmunaa
1 dl (90 g) sokeria
1 tl vanilliinisokeria
½ tl suolaa
50 g voita
1 dl maitoa
1 dl kermaa
6 dl (390 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
6 dl (360 g) tomusokeria
marjamehua

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
 
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit keskenään. Lisää joukkoon, suola, sulatettu voi, maito ja kerma. Kääntele lopuksi joukkoon jauhot. Kauli taikina noin 1 cm paksuksi levyksi runsaasti jauhoja apuna käyttäen. Taikina on todellä löysää, mutta runsaalla jauhotuksella kyllä selviää! Ota muotilla paloja ja uppopaista 180 asteisessa öljyssä kerran kääntäen. Ota donitsit kattilasta ja laita sen jäkeen talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Sekoita tomusokerin joukkoon marjamehua sen verran, että kuorrute on sopivan levittyvää. Voit notkistaa sitä tarvittaessa kuumassa vesihauteessa. Dippaa donitsien päällypuoli kuorrutukseen tai levitä kuorrutetta veitsellä pinnalle. Koristele esim. suklaasulalla ja strösseleillä.





tiistai 7. helmikuuta 2017

Laskiaismuffinit


Minä luulin, että en ehdi leipoa mitään laskiaisherkkuja, kun olin siinä uskossa, että laskiaista vietettäisiin jo tällä viikolla. Nopea googletus kuitenkin osoitti, että laskiainen on vasta kuun lopussa ja aikaa on näin ollen yllin kyllin. Muutenkin tällaiset liukuvat juhlapyhät on minulle vaikeita sisäistettäviä, kun päivä vaihtelee vuodesta toiseen. Sitten on myös tämä toinen polttava kysymys, minä päivänä niitä pullia kuuluikaan syödä, sunnuntaina, tiistaina vai molempina? Ja tuleeko laskiaissunnuntai ennen tiistaita vai toisin päin? Paljon helpompaa, kun on yksi lukkoon lyöty päivä, kuten Runeberginpäivä, jota vietetään joka vuosi 5.2. Tosin sekin päivä meinaa mennä minulla sekaisin, kun mummollani on synttärit 7.2. niin täytyy aina varmistaa, että kumpi päivä nyt oli kumpi :)

Aluksi ajattelin leipoa perinteisiä laskiaispullia, sitten Ruotsissa villiinyttäneitä prinsessakakun ja laskiaispullan fuusiota, mutta lopulta päätin hylätä koko pulla-ajatuksen ja tehdä laskiaismuffineja, joihin ohjeen löysin Pienet herkkusuut -blogista. Suurin syy muffiniversion tekemiseen oli se, että halusin saada nopeasti valmista, eikä aikaa ollut kohotella pullataikinaa montaa tuntia.

Laskiaispullissa on lähtökohtana sellainen perustavaa laatua oleva ongelma, että pulla on parhaimmillaan lämpimänä tai vähintäänkin huoneenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä. Täytteeksi tuleva kermavaahto ei sen sijaan tykkää lainkaan lämpimästä, joten pullat on säilytettävä jääkaapissa. Parhaimmillaan laskiaispullat ovatkin vastatäytettynä, joten paras ratkaisu olisikin täyttää pullat sitä mukaan kuin syö, mutta siinä taas on oma vaivansa ja siksi kaikki pullat tuleekin yleensä täytettyä kerralla. Ongelma se tämäkin. :)

Näissä muffineissa pätee samat lainalaisuudet eli ovat parhaimmillaan vastatäytettyinä. Taikinaan mukavasti pullan makua tuo kardemumma ja täytteeksi tulee vaniljakreemin ja kermavaahdon yhdistelmä sekä tietenkin perinteinen hillo. Nyt tuli mieleen, että mantelimassa olisi sopinut näihin enemmän kuin hyvin myös!

Muffinitaikina:
100 g voita
1 ½ dl (135 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
3 ½ dl (225 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä

Täyte:
½ dl (25 g) vaniljakreemijauhetta
½ dl maitoa
2 tl (10 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
...
mansikka- tai vadelmahilloa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin tai voitele ja jauhota kevyesti kolot, jos et käytä vuokia. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.

Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi, lisää kananmunat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon kardemumma. Kääntele joukkoon vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita siivilän läpi ja kermaviiliä. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes muffinit ovat keskeltäkin kypsiä. Anna jäähtyä. Leikkaa muffineista hattu pois.

Valmita täyte sekoittamalla maito, sokerit ja vaniljakreemi keskenään. Vaahdota kerma ja lisää vaniljakreemi joukkoon vatkaten. Laita vaniljatäyte pursotinpussiin ja pursota muffinien pohjalle rengas. Täytä renkaan sisusta hillolla, laita hattuosa päälle ja siivilöi pinnalle tomusokeria.