Runebergintortut (10-12 kpl)
175 g voita
1 dl (70 g) fariinisokeria
1/2 dl (45 g) sokeria
2 kananmunaa
3/4 dl kermaa
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl (35 g) mantelirouhetta
1 1/2 dl (75 g) keksinmuruja (piparkakkuja tai digestivejä)
Kostutus
1 3/4 dl vettä
3/4 dl (65 g) sokeria
rommiaromia
Päälle
100-150 g vadelmamarmeladia
Tomusokeri-veskuorrutus
1 dl (60 g) tomusokeria
vettä tai sitruunanmehua
Taikinan valmistus:
Voitele ja jauhota muffinipelti (silikonista ei tarvitse).
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen, koko ajan vatkaten. Kääntele voi-sokerivaahdon joukkoon kuivat aineet ja kerma. Lusikoi taikina muffinipellin syvennyksiin ja paista 175 asteessa, alatasossa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa runebergit vuoasta. Tasoita paistopinta veitsellä.
Kostutus:
Laita kaikki ainekset kapeaan kulhoon (1/2 litran mitta on hyvä) ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Kasta leivosten pohja nesteeseen, jonka jälkeen dippaa myös toinen puoli. Muutaman sekunnin pito (per puoli) nesteessä riittä.
Laita marmeladi pursotinpussiin ja pursota leivosten pinnalle pyöreä ympyrä.
Sekoita tomusokeri ja neste keskenään. Laita minigrip-pussiin ja pursota rinkula marmeladin ympärille.