perjantai 30. tammikuuta 2015

Runebergintortut

Olen testaillut viime aikoina erilaisia runebergintorttuohjeita. On tullut kokeiltua Koko Suomi leipoo -ohjetta ja yhteishyvän vanhaa reseptiä. Tämä ohje on jonkinlainen risteytys kahdesta edellä mainitusta. Jos tykkää oikein kosteasta runebergista niin kostutusliemen määrää kannattaa kasvattaa 1/2 - 1 dl:llä. Käytin tällä kertaa kekseinä digestivejä, mutta paremman lopputuloksen saa mielestäni piparkakuilla, silloin väristäkin tulee tummempi. Näihin ei ole lisätty karvasmantelia, koska minua arvelutti, miten se olisi sopinut rommin maun kanssa, luultavasti ihan hyvin. Kostutusliemeen voi myös käyttää punssia, kuten oikeaoppisesti kuuluu. Hyviä tuli pelkällä rommiaromillakin, vaikka jäin kyllä vähän kaipaamaan karvasmantelin mielipiteitä jakavaa makua.

Runebergintortut (10-12 kpl)
175 g voita
1 dl (70 g) fariinisokeria
1/2 dl (45 g) sokeria
2 kananmunaa
3/4 dl kermaa
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl (35 g) mantelirouhetta
1 1/2 dl (75 g)  keksinmuruja (piparkakkuja tai digestivejä)

Kostutus
1 3/4 dl vettä
3/4 dl (65 g) sokeria
rommiaromia

Päälle
100-150 g vadelmamarmeladia

Tomusokeri-veskuorrutus
1 dl (60 g) tomusokeria
vettä tai sitruunanmehua

Taikinan valmistus:
Voitele ja jauhota muffinipelti (silikonista ei tarvitse).
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen, koko ajan vatkaten. Kääntele voi-sokerivaahdon joukkoon kuivat aineet ja kerma. Lusikoi taikina muffinipellin syvennyksiin ja paista 175 asteessa, alatasossa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa runebergit vuoasta. Tasoita paistopinta veitsellä.

Kostutus:
Laita kaikki ainekset kapeaan kulhoon (1/2 litran mitta on hyvä) ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Kasta leivosten pohja nesteeseen, jonka jälkeen dippaa myös toinen puoli. Muutaman sekunnin pito (per puoli) nesteessä riittä.

Laita marmeladi pursotinpussiin ja pursota leivosten pinnalle pyöreä ympyrä. 

Sekoita tomusokeri ja neste keskenään. Laita minigrip-pussiin ja pursota rinkula marmeladin ympärille. 

maanantai 19. tammikuuta 2015

Uniikin financier-leivokset

Jääkaappissa oli yli jääneitä valkuaisia jäätelön teon jälkeen, joten täytyi alkaa miettimään, miten ne voisi hyödyntää. Jos oikein laiskottaa, niin hyvä tapa on tietysti paistaa pannulla, mutta myös joihinkin leivonnaisiin niitä voi hyödyntää. Ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen marenki, joka on ehkä yleisin valkuaisten hyödyntämiskohde, mutta ei niitäkään viitsi joka kerta tehdä. Aloin miettimään, mitä muita leivonnaisia on olemassa, joihin tulee pelkkiä valkuaisia. Mieleeni muistui Haasta Hansin ensimmäinen kauden jakso, jossa Uniikki teki menunsa päätteeksi financier-leivoksia suosikkilaulajani Diandran kanssa. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Oikeastihan nämä kuuluisi tehdä suorakaiteen muotoisiin leivosvuokiin, mutta sellaisia ei löytynyt, joten päätin tehdä ne suorakaiteen muotoiseen kakkuvuokaan ja leikata paiston jälkeen oikeaan muotoon. Hyvin onnistui niinkin, vuoka olisi vain saanut olla hieman pienempi, jolloin leivoksista olisi tullut korkeampia ja enemmän kultaharkkoa muistuttavia. Maku oli kuitenkin herkullinen ja erittäin pähkinäinen. Sopii erittäin hyvin tarjottavaksi jäätelön tai kermavaahdon kera.

Financier-leivokset
4 (140 g) valkuaista
140 g sokeria
50 g mantelijauhetta
50 g vehnäjauhoja
125 g ruskistettua voita
Ruskista voi kattilassa (ota pois liedeltä, kun kuohuminen alkaa) ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munanvalkuaiset ja sokeri vaahdoksi (lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen aikana). Lisää kuivat aineet valkuais-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Lisää voi ja sekoita kevyest. Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (21*24 cm). Paista 200 asteessa, kunnes taikina on keskeltäkin kypsää (kokeile tikulla). Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile kermavaahdon sekä marjojen kanssa.

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Sitruunabrowniet

Brownie, johon ei tule suklaata...whaaaat? Kyllä vain, totta se on! Koostumus on brownielle ominaiseen tapaan tahmea ja tiivis, eikä suurta palaa tarvita taltuttamaan makean nälkää. Ohjeen näihin löysin Tarun blogista. Myös Kirsi oli kyseistä herkkua leiponut.

Brownietaikina:
3 1/2 dl (225 g) vehnäjauhoja
3 dl (265 g) sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
150 g voita
3 kananmunaa
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (ei keitettyä)
4 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan kuorta

Kuorrutus:
4 rkl sitruunanmehua
5 dl (300 g) tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Sulata voi. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, kananmunat, kondensoitu maito ja sitruunan mehu sekä kuori. Kääntele kuivat aineet joukkoon.
Kaada taikina vuokaan (n.20x30cm) ja paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Brownien kuuluu olla vielä vähän tahmea kun otat sen pois uunista. Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute. Siivilöi tomusokeri sitruunamehuun ja sekoita. Jos seos on liian löysää, lisää tomusokeria. Levitä kuorrute hetken aikaa jäähtyneen brownien päälle. Jos haluat, koristele tässä vaiheessa, sillä kuorrute jähmettyy melko pian. Laita jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa kunnolla jäähtynyt brownie paloiksi ennen tarjoilua.

torstai 1. tammikuuta 2015

Sacher-leivokset

Vuosi on vaihtunut ja sehän tarkoittaa tietysti sitä, että on aika leipoa Sacher-leivoksia perinteiseen tapaan. Pohjana toimii sama vanha kunnon Yhteishyvä -lehdestä talteen otettu resepti. Viime vuosina olen tehnyt Sacherit kaksikerroksisina, mutta tänä vuonna päätin tehdä alkuperäisen ohjeen mukaan kolmikerroksisia leivoksia. Marmeladina käytin aprikoosia, mutta myös vadelma sopii näihin hyvin. Kuorrutuksessa otin hieman vapauksia ja tein kahta erilaista. Toinen on ihan vain valkosuklaata, johon on sekoitettu hieman auringonkukkaöljyä pehmentämään rakennetta. Maitosuklaakuorrutteessa pohjana toimii tomusokerikuorrutus, johon on lisätty suklaata. Kuorrutusten raaka-ainemäärät ovat sopivia puolikkaan Sacherin kuorruttamiseen, eli jos tekee yhden ison Sacherin, niin määrät täytyy tuplata.

Pohja:
150 g voita
150 g tummaa suklaata
5 keltuaista
1 dl sokeria
5 valkuaista
½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja anna jäähtyä. (Suklaan ja voin voi sulattaa myös mikrossa.) Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota valkuaiset ja 1/2 dl sokeria.Vaahdota ketuaiset ja 1 dl sokeria. Kaada suklaaseos keltuaisvaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten. Kääntele suklaaseoksen joukkoon vuorotellen valkuaisvaahtoa ja kuivia aineita(siivilän läpi).Kaada taikina leivinpaperilla viuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa jäähtynyt kakkulevy.
Leikkaa kakkulevy kolmeen yhtä suureen osaan.

Väliin:
aprikoosimarmeladia
Levitä marmeladia kakkulevyjen väliin ja kääri koko paketti kelmuun. Anna Sacher-pohjan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Siisti reunat veitsellä ja leikkaa halutessasi kahteen osaan.

Valkosuklaakuorrutus:
150 g valkosuklaata
15 g (noin 1 rkl) auringonkukkaöljyä
Laita valkosuklaa ja auringonkukkaöljy mikron kestävään kulhoon ja kuumenna täydellä teholla noin 30 sekuntia kerrallaan, välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä hieman ja levitä suklaata ohut kerros sacherin pinnalle ja reunoille.

Suklaakuorrutus:
2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
50 g maitosuklaata (tumma suklaakin käy)
1 dl (60 g) tomusokeria
Laita kahvi ja suklaa kulhoon ja kuumenna mikrossa täydellä teholla, välillä sekoittaen, kunnet suklaa on sulanut. Lisää joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe siivilän läpi. Kaada kuorrutus kakun pinnalle ja anna valua reunoja pitkin. Levitä kuorrutusta tarvittaessa veitsellä kakun reunoille.

Tämä reseptivihkon sivu on ollut kovalla käytöllä :)

 
Sacher-kakku kasattuna
Reunat tasoitettu terävällä veitsellä
Valmiit kakut