maanantai 24. marraskuuta 2014

Valkosuklaamoussekakku

Leivontainnostukseni sai aikoinaan alkunsa suklaamoussekakusta, joka oli niin hyvää, että sitä piti tehdä harva se viikko. Yleensä en tykkää käyttää liivatetta suklaan kanssa, vaan mielummin laitan suklaata niin paljon, että se riittä hyydyttämään moussen. Valkosuklaa on kuitenkin siinä mielessä haastava raaka-aine, että se on erittäin makeaa, eikä "hyydytä" moussea niin paljon kuin tummat korkean kaakaoprosentin suklaat. Niinpä jouduin hieman tinkimään periaatteestani ja käyttämään liivatetta, suklaan kaverina, jotta koostumuksesta saatiin leikattava, eikä liian äklömakea. Olen myös kokeillut tehdä valkosuklaamoussekakkua ilman liivatetta ja se on mielestäni erittäin hyvää, mutta joillekin se vain on liian makeaa. Tässä moussekakussa on lisäksi käytetty maitoa, joka saa myös täytteen tuntumaan hieman raikkaammalta. Pohjana toimii ehdoton suosikki-murotaikinapohjani, jota olen käyttänyt mm. maitosuklaamoussekakussa. Tällä kertaa en tehnyt moussekakkua korkeaan irtopohjavuokaan, vaan laakeampaan piirakkavuokaan. Kokeilin myös tehdä suklaalla "kalvon" murotaikinapohjan pinnalle, mikä estää sitä vettymästä. Niksin muistan oppineeni jostain leivontaohjelmasta.

Murotaikina:
125 g voita
2,5 dl (160g) vehnäjauhoja
1 dl (50 g) hasselpähkinäjauhetta
2 rkl (18 g) tomusokeria
1 keltuainen
Sekoita keskenään kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuiainen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä kuitenkaan vaivaa liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Anna taikinan vetäytyi jääkaapissa kelmuun käärittynä vähintään 45 minuuttia tai seuraavaan päivään. Ota taikina huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen kuin alat työstää sitä. Kauli taikina noin 4 mm paksuiseksi ympyräksi. Painele kaulittu taikina halk. 22,5 cm piirakkavuokaan. Jos taikina ei asettunut vuokaan tasaisesti, niin paikkaa vajaat kohdat ylijääneellä taikinalla. Viillä lopuksi varovasti (ettei vuoan pinnoite vaurioidu) veitsellä taikinasta ylimääräinen osa pois. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.Laita folioa taikinan päälle, jotta se säilyttää muotonsa paistettaessa. Paista 200 asteessa, alatasossa noin 20 minuuttia ja ota sen jälkeen folio pois taikinan päältä. Paista taikinaa ilman foliota noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Suklaakerros:
50 g maitosuklaata
1 tl auringonkukkaöljyä
Laita suklaa ja auringonkukkaöljy mikron kestävään astiaan. Kuumenna täydellä teholla 20-30 sek. välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Sivele suklaata pullasudilla murotaikinapohjan pinnalle ohut kerros.

Valkosuklaamousse:
2 liivatelehteä
1 dl maitoa
2 keltuaista
1 appelsiinin kuori raastettuna
175 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna maito, appelsiinin kuoriraaste ja keltuaiset lähestulkoon kiehuvaksi. Varo kuitenkin kuumentamasta liikaa, koska silloin on vaarana, että tulee munakokkelia. Sileän seoksen takaa huolellisesti erotellut keltuaiset, joissa ei ole yhtään valkuaista. Ota kattila liedeltä ja lisää maito-keltuais-seoksen joukkoon kuiviksi puristetut liivatelehdet. Lisää valkosuklaa ja sekoita, kunnes suklaa on kauttaaltaan sulanut. Jos jokainen suklaan palanen ei sulanut, voi seosta varovasti kuumentaa, kunnes kaikki suklaa sulanut. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kääntele joukkoon vispikerma ja kaada mousse murotaikinapohjan päälle. Koristele esim. suklaarouheella. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua.
Kaulittu murotaikina


Murotaikinan reunat siistitty ennen paistamista

Paistettu murotaikina

Murotaikinan pinta sivelty suklaalla


6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti, en olekaan koskaan tehnyt tämän tyylistä kakkua, varsinkin tuo pohja ja sen sively suklaalla on mielenkiintoinen. Resepti menee ehdottomasti jemmaan!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ensimmäinen moussekakku, jossa käytin suklaan kanssa liivatetta. Koostumus oli samettisen pehmeä.

      Poista
  2. Nam, kuulostaa herkulliselta! Tämähän vaikuttaa hyvältä reseptiltä, varsinkin tuo muropohja kuulostaa mielenkiintoiselta... Menee ehdottomasti testauslistalle.

    VastaaPoista
  3. Kiitos. Muropohja on hyvä, vaikka itse sanonkin, juuri sopivan rapea, mutta ei kova.

    VastaaPoista
  4. hekun näkönen kakku. Toihan on näppärä tyyli siirtää kaulittu taikina vuokaan. Miä oisin varmaan painellu sen sinne käsin.
    Tulipa koskettava lause tuolla välissä; "...mutta joillekin se vain on liian makeaa.". :)
    Miä kuulun siihen yhteen prosenttiin niissä kahvipöydissä, joissa oon istunu, joille mikään ei oo liian makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Kyllähän se painelukin onnistuu, mutta olen tullut siihen tulokseen, että helpommalla pääsee, kun taikinan kaulitsee, vaikka toisin voisi luulla. Minäkin kuulun siihen vähemmistöön, jolle "liian makea" on tuntematon käsite. Ihmettelen myös, miten voi olla sellaisia ihmisiä, jotka eivät tykkää makeasta ollenkaan.

      Poista