maanantai 19. tammikuuta 2015

Uniikin financier-leivokset

Jääkaappissa oli yli jääneitä valkuaisia jäätelön teon jälkeen, joten täytyi alkaa miettimään, miten ne voisi hyödyntää. Jos oikein laiskottaa, niin hyvä tapa on tietysti paistaa pannulla, mutta myös joihinkin leivonnaisiin niitä voi hyödyntää. Ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen marenki, joka on ehkä yleisin valkuaisten hyödyntämiskohde, mutta ei niitäkään viitsi joka kerta tehdä. Aloin miettimään, mitä muita leivonnaisia on olemassa, joihin tulee pelkkiä valkuaisia. Mieleeni muistui Haasta Hansin ensimmäinen kauden jakso, jossa Uniikki teki menunsa päätteeksi financier-leivoksia suosikkilaulajani Diandran kanssa. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Oikeastihan nämä kuuluisi tehdä suorakaiteen muotoisiin leivosvuokiin, mutta sellaisia ei löytynyt, joten päätin tehdä ne suorakaiteen muotoiseen kakkuvuokaan ja leikata paiston jälkeen oikeaan muotoon. Hyvin onnistui niinkin, vuoka olisi vain saanut olla hieman pienempi, jolloin leivoksista olisi tullut korkeampia ja enemmän kultaharkkoa muistuttavia. Maku oli kuitenkin herkullinen ja erittäin pähkinäinen. Sopii erittäin hyvin tarjottavaksi jäätelön tai kermavaahdon kera.

Financier-leivokset
4 (140 g) valkuaista
140 g sokeria
50 g mantelijauhetta
50 g vehnäjauhoja
125 g ruskistettua voita
Ruskista voi kattilassa (ota pois liedeltä, kun kuohuminen alkaa) ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munanvalkuaiset ja sokeri vaahdoksi (lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen aikana). Lisää kuivat aineet valkuais-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Lisää voi ja sekoita kevyest. Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (21*24 cm). Paista 200 asteessa, kunnes taikina on keskeltäkin kypsää (kokeile tikulla). Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile kermavaahdon sekä marjojen kanssa.

2 kommenttia: