tiistai 10. maaliskuuta 2015

Rahkapullat valkosuklaamurukuorrutuksella (13 kpl)

Nyt, kun runeberginpäivä ja laskiainen on takanapäin, voidaan alkaa keskittymään pääsiäisen herkkuihin. Rahkapullat kuuluvat tietysti osaksi pääsiäisen herkkupöytää siinä missä pasha ja mämmikin. Rahkapulliin kuuluvat normaalisti rusinat, mutta minun pullistani niitä ei tällä kertaa löytynyt. Syynä ei ole se, ettenkö tykkäisi rusinoista pullissa vaan halusin ihan vain kokeilla, minkälainen lopputulos tulee ilman. Vaikea sanoa, onko parempaa rusinoilla vai ilman, makuasoita, joista ei voi kun kiistellä ;) Halusin myös jotain uutta kulmaa näihin ja löysin Pullantuoksuinen koti -blogista herkullisen kuuloisen valkosuklaamurukuorrutuksen ohjeen. En ole ennen syönyt pullaa, jossa olisi päällä muruseosta, joten houkutus kokeilla uutta oli suuri. Kyllähän kuorrutus toi mukavasti rapsakkaa rakennetta ja makukin oli kohdillaan. Nam, kyllä pulla on vain hyvää :)

Pullataikina:
2 1/2 dl (250 g) maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
3/4 dl (65 g) sokeria
1 kananmuna
7 - 8 dl (450-500 g) vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
3/4 - 1 tl suolaa
100 g voita

Rahkatäyte:
175 g maitorahkaa
50 g turkkilaista jogurttia
1/2 dl (45 g) sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 kananmuna

Valkosuklaamurukuorrutus:
35 g voita
75 g valkosuklaata
4 rkl (40 g) vehnäjauhoja
4 rkl (25 g) mantelijauhetta
1 rkl fariinisokeria

Valmista pullataikina
Ota jauhoista noin 50 g erilleen ja sekoita joukkoon kuivahiiva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon, sokeri, kardemumma, suola ja jauho-hiivaseos. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaan hieman sitkoa. Lisää kananmuna. Lisää loput jauhoista ja lopuksi huoneenlämpäinen voi. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta. Anna kohota, kelmulla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa (mikro tai uuni on hyvä paikka) kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja jaa taikinaa 13 osaan (noin 75 g paloja). Pyörittele palasista pullia ja anna niiden kohota pellillä puolen tunnin ajan.

Valmista rahkatäyte
Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi.

Valmista valkosuklaamurukuorrutus
Sulata valkosuklaa ja voi yhdessä kulhossa. Lisää joukkoon fariinisokeri, mantelijauhe ja vehnäjauhot. Laita jääkaappiin kovettumaan hetkeksi.

Kokoa pullat
Paina lasin pohjalla syvennys kohonneiden pullien keskelle. Voitele reunat kananmunalla. Lusikoi rahkatäytettä koloihin. Ripottele pinnalle muruseosta (muruseosta jää jonkin verran yli). Paista pullia 200 asteessa, uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia.

16 kommenttia:

  1. Ihanan muhevan näköisiä pullia! Mielenkiintoinen tuo valkosuklaamuru. Tykkään tosi paljon rahkapullasta, ilman rusinoita ehdottomasti ;D
    Mä kokeilin viime syksynä Leena-muorin stroisseli-murua pullien päällä ja olivat aivan ihania!
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/10/omena-vaniljakreemipullat.html
    Pitäis kyllä vielä kokeilla tuota pullaa ilman omenaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Rahkapullat on kyllä hyviä, vaikka niitä ei jostain syystä tule kovinkaan usein tehtyä. Täytyypä käydä kurkkaamassa, minkälainen ohje on kyseessä.

      Poista
  2. Pakkohan noiden pullien on olla hyviä, rahkapullat on tosi hyviä, ja vielä valkosuklaalla höystettynä. Voinkohan mä tehdä tämmösiä, taitaa mennä mulle ahmimisen puolelle! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :) Pullissa on tosiaan se huono puoli, että ne on niin hyviä, varsinkin tuoreena, että ahmimisvaara on aina läsnä ;)

      Poista
  3. Nytpä tuli sellaisia pullia näytille, jotta minunkin on näitä ihan pakko tehdä. Omia lemppareita rahkapullista ovat vuosikaudet olleet nämä http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2012/03/rahkapullia-muruseoksella-ja-kanelipullia, vaan nyt tuli näille oiva haastaja. Herrrrkullisilta vaikuttavat ja näyttävät. Yleeensä pullat ilman rusinoita ovat enemmän makuuni, vaan hyvä leeta rusinoilla = nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa ohjettasi ja sekin vaikutti erittäin herkulliselta, saa nähdä onnistuvatko nämä haastamaan niitä ;) Heh, enpäs ollut ennen kuullutkaan leeta nimisestä pullasta, aina oppii jotain uutta :)

      Poista
  4. Onpa komeita... arvaa iskikö pullanälkä :)
    Valkosuklaamuru kuulostaa herkulta! Olen muutaman päivän harjoitellut gluteenittoman pullan leipomista... nyt kyllä täytyy muuttaa jauhoja ja leipoa näitä... viimeistään vkoloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva, jos inspis iski :)

      Poista
    2. Leivottu... ja lähes kaikki jo syöty ;) Tuo muru oli piste iin päällä... nams, herkkupullaa!! Kiitos ohjeesta!

      Poista
    3. Erittäin mukava kuulla, että tykkäsit ohjeesta :D

      Poista
  5. Pulla on parasta...ainakin silloin tällöin ;) kiva idea, vaihtelua rahkapulliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Senhän huomaa siitä, että useiden juhlien tarjottaviin kuuluu pullaa (laskiainen, pääsiäinen, vappu, korvapuustipäivä jne...)

      Poista
  6. Oi nam! Täälläkin niin herkun näköisiä pullia, melkein tekis mieli leipoa lisää tänään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sen parempaa kuin leipoa sunnuntain ratoksi satsi pullaa :)

      Poista