sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Suklaatarteletit

En tykkää ollenkaan minkäänlaisestä näpräämisestä, mutta suklaatarteleteissa se on vaivan väärti. On eri asia syödä pieni mukava suupala kuin isommasta piirakasta leikattu pala. Näitä on tullut tehtyä jo useampi kerta, mutta blogiin asti ohje ei ole vielä päätynyt.Murotaikinapohjan ohje on otettu Johan Åkerbergin Suklaakirjasta. Pohja on erittäin murea ja muutenkin loistava. Täytteseen käytin vain kahta raaka-ainetta suklaata ja kermaa. Joskus on vain turhaa lähteä kikkailemaan sen enempää. Tein siis kolmea eri täytettä: maitosuklaata, tummaa suklaata ja valkosuklaata. Tummana suklaana käytin X-tran 50 %, maitosuklaana Fazerin sinistä ja valkosuklaana Lidlin Bellaromia. Se kuinka paljon kermaa täytteeseen pitää laittaa riippuu täysin suklaasta ja sen sisältämästä kaakaon määrästä. Luonnollisesti valkosuklaaseen kermaa laitetaan vähiten ja tummaan suklaaseen eniten. Täytteeen pitää olla sopivan jämäkkää, sellaista ettei se vetistytä pohjaa. Jos haluaa, voi vaikka laittaa pohjalle valkosuklaatäytettä, antaa sen kovettua ja lisätä päälle tummasuklaatäytettä. Olen kokeillut ja toimii sekin.

Suklaamurotaikina (noin 36 kpl)
150 g jääkaappikylmää voita palasina
1 rkl (6 g) kaakaojauhetta
3 rkl (30 g) tomusokeria
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
2 keltuaista
1-3 rkl kylmää vettä

Tummasuklaatäyte: (noin 12 kpl)
145 g tummaa suklaata (50 %)
90 g vispikermaa

Maitosuklaatäyte: (noin 12 kpl)
140 g maitosuklaata (Fazerin sinistä)
80 g vispikermaa

Valkosuklaatäyte: (noin 12 kpl)
160 g valkosuklaata
75 g vispikermaa

Valmista suklaamurotaikina nyppimällä voi, kaakaojauhe, tomusokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuainen ja työstä taikinasta yhtenäinen pallo. Sekoita vesi lopuksi joukkoon, vältä turhaa vaivaamista. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Kaulitse taikina ohueksi (0,5 cm)levyksi ja ota siitä esim. lasilla pyöreitä kiekkoja. Painele kiekot tartelettivuokien pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohjalle muutama reikä. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes pohjat ovat kauttaaltaan kypsiä. Irrota tarteletit vuoista ja anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Valmista suklaatäytteet kuumentamalla kerma ja suklaa mikrossa. Sekoita välillä etteivät seokset pala. Lusikoi täytteet tartelettipohjien päälle, anna jähmettyä ja koristele.

2 kommenttia:

  1. Siis onpa nämä ihanan näköisiä! Ihanaa, kun on montaa suklaamakua ja koristeena pistaasia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja monta makua on siitä kans hyvä, että silloin löytyy jokaiselle mieluinen vaihtoehto. Ei niin makean ystävälle (ihmettelen, miten tällaisia ihmisiä on ;)) tummaa ja äklömakeasta pitävälle sopii parhaiten valkosuklaa.

      Poista