maanantai 9. marraskuuta 2015

Omenainen kinuski-toscapiirakka

Toscapiirakka kuuluu niihin leivonnaisiin, joita tulee leivottua useamman kerran vuodessa. Yleensä teen kuorrutuksen kaurahiutaleista, mutta tällä kertaa päätin noudattaa ohjetta säntillisesti ja tehdä aidon toscakuorrutteen, johon tulee tietenkin mantelilastuja. Onhan se maku ja koostumus mantelilastuilla tehtäessä parempi, mutta hyvältä maistuu myös se arkisempi kaurahiutalekuorrutekin. :) Tämä ei ole aivan tavallinen toscapiirakka, sillä pohjan pinnalle tulee omenaa ja kuorrutus puolestaan saa kinuskisen vivahteen. Oikeastaan kyse ei ole pelkästä vivahteesta, vaan kuorrutus on koostumukseltaan kuin paksua kinuskikastiketta höystettynä mantelilastuilla. Jääkaapissa kuorrute kovettuu jonkin verran ja parhaimmillaan tämä leivonnainen onkin huoneenlämpöisenä, jolloin maut pääsevät parhaiten esiin. Ohje on otettu Minkalta Kaakao kermavaahdolla -blogista. Reseptin yritin kirjoittaa niin, että se etenee samaan tahtiin kuin itse leipominenkin, mutta kannattaa lukea ensiksi läpi ja toimia omaksi parhaaksi katsomassaan järjestyksessä.


Pohja:
2 munaa
1 dl (88 g) sokeria
2 dl (130 g) vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
50 g voita
1/2 dl maitoa
2 keskikokoista omenaa

Kinuski-toscakuorrute:
150 g voita
120 g fariinisokeria
2 dl kermaa
150 g mantelilastuja
ripaus suolaa

Ota kaikki ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi halk. 24 cm vuoan pohjalle ja voitele vuoka kevyesti. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli, kardemumma ja suola keskenään.

Tässä välissä on hyvä aloittaa kuorrutteen valmistus. Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon muut kuorrutteen ainekset. Laita pannu keskilämmölle ja anna keittyä hiljalleen pohjan valmistuksen ja paistumisen ajan, kunnes seos on kinuskimaista ja paksuhkoa. Jos tuntuu, että kuorrutus valmistuu ennen kuin pohja on kypsää, niin laita levy ykköselle ja pidä kuorrutetta vain lämpöisenä, jotta se pysyy notkeana.

Kuori ja leikkaa omenat kuutioiksi (noin 1,5*1,5 cm paloja). Voit halutessasi myös leikata omenista ohuita viipaleita.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele munasokerivaahdon joukkoon kuivat aineet siivilän läpi, kaurahiutaleet, voi ja maito. Kaada taikina vuokaan ja asettele omenat pinnalle. Paista uunin keskitasolla noin 12 - 15 minuuttia.

Ota piirakka pois uunista, levitä päälle kinuski-toscakuorrute ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Vinkkejä

- Tämä herkku on parhaimmillaan hieman lämpinänä ja kuorrutus kohmettuu jääkaapissa, joten lämmitä piirakkaa hieman ennen tarjoilua.

- Voit käyttää myös piirakkavuokaa, jossa on vähintään 4-5cm korkeat reunat. Toscakuorrute kuplii uunissa ja saattaa tulla yli jos vuoan reunat ovat kovin matalat.

8 kommenttia:

  1. Mun tulee tehtyä toscapiirakkaa äärimmäisen harvoin.. Pari viikkoa sitten törmäsin kaurahiutaleversioon jota kokeilin, ja hyvää oli. Tämä kuulostaa kyllä ihqn älyttömän hyvältä. Ehtis vain kaikkia reseptejä kokeilemaan mitä vastaan tulee.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurahiutaleistakin tulee hyvä toscapiirakkaa, vaikkakin kyllä manteli on aina manteli. :) Tämä on tosiaan ihqun älyttömän hyvää ja mukavaa vaihtelua perinteiseen versioon. Ennen oli paljon helpompaa, kun ei ollut nettiä, eikä myöskään niin paljon herkullisia ohjeita saatavilla. :)

      Poista
  2. Tätä ohjetta minäkin Minkan blogissa ihastelin! Taatusti herkkua! Herkkunälkä iskee :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää kyllä taas niin hyvältä! :) Minunkin on jo pitkään pitänyt tehdä toscapiirakkaa, mutta se on jotenkin unohtunut. Tämä kinuskinen versio voisi kyllä toimia hyvin. <3
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Tässäpä sitten hyvä muistutus. Kannattaa kokeilla, vaikka kohta alkaakin olla joululeivonnaisten sesonkiaika.

      Poista
  4. Kivoja reseptejä blogissasi. Otin useamman talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Kommenttisi kyllä piristi tätä keskiviikkoiltaa kummasti :D

      Poista