maanantai 18. tammikuuta 2016

Baileys-juustokakku

Baileys-juustokakku tai pelkkä Baileyskakku tuntuu olevan monen suosikki hyydykekakuista. Itse en ole koskaan kyseistä herkkua maistanut saati tehnyt, joten päätin paikata nyt tuon leivonta-aukon sivistyksestäni viikonloppuna.

Baileyshän on kermalikööriä, joka maistuu paljaaltaankin erittäin hyvältä, joten odotukset olivat erittäin korkealla tämän kakun suhteen. Yleensä kun rima on asetettu tarpeeksi korkealle, tulee se sieltä rämisten alas, mutta ei tällä kertaa. En yhtään ihmettele, miksi tätä on hehkutettu niin monessa paikassa.
Kuumensin Baileysiä vain sen verran, että sain liivatteet sulamaan siihen, mutta halutessaan voi alkoholin kiehuttaa kokonaan pois. Erään syöjän mielestä se olisi ollut alkoholin tuhlausta, jos sen olisi kiehuttanut pois, joten yleisön pyynnöstä jätin sen tällä kertaa täytteeseen. :) Baileysiä on mielestäni tässä juuri sopiva määrä. Sen maistaa, mutta se ei maistu. En sitten tarkkaan ottaen tiedä, miten se makuun vaikuttaisi, jos alkoholin kiehauttaisi kokonaan pois.

Ohjeen sovelsin jälleen kerran itse nappailemalla ainesosia useasta eri resepteistä, joita leivontablogeista löytyi. Ohjeissa tuntui olevan kaksi eri koulukuntaa, toisiin tuli kananmunaa ja toisiin ei. Päätin tällä kertaa jättää kananmunan pois ja käyttää pohjassa vain mascarponea ja Flora Vispiä.

Pohja:
120 g Digestive keksejä
40 g voita

Baileysmousse:
2 1/2 dl Flora Vispiä
250 g mascarponetuorejuustoa
1/2 dl (45 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl Baileys kermalikööriä
3 liivatelehteä


Valmista pohja
Pingota leivinpaperi halk. 18 cm vuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja kiinnitä ne voita liimana käyttäen vuoan reunoille.

Hienonna keksit kaulimella minigrip-pussissa. Laita voi mikron kestävään kulhoon ja kuumenna puoliteholla välillä sekoittaen, kunnes se on sulanut. Lisää jauhetut keksit ja sekoita tasaiseksi. Painele seos tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin vetäytymään moussen teon ajaksi.

Valmista Baileysmousse
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota Flora Vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja sokerit keskenään toisessa kulhossa. Lisää puolet Flora Vispi vaahdosta mascarponen joukkoon nuolijalla käännellen. Kuumenna Baileys kattilassa kiehumispisteeseen ja kiehauta halutessasi alkoholi kokonaan pois. Lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetken aikaa ja sekoita mascarponeseoksen joukkoon sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Kääntele lopuksi joukkoon loput vaahdotetusta Flora Vispistä. Kaada mousse keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele esim. suklaarouheella.


16 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kunniamaininnasta! P.s. En minä niin juoppo ole, mitä tässä annat ymmärtää! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Et niin, mutta onhan se alkoholin väärinkäyttöä, jos sen haihduttaa pois XD

      Poista
  2. Baileysjuustokakku oli yksi ensimmäisiä juustokakkuja joita tein vuosia sitten, hurmasin sillä työkaveritkin. Jostain syystä nyt on ollut muutaman vuoden tauko. Voisi tehdä taas.:) En ole vielä kohdannut sellaista, joka ei olisi tästä pitänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea kyllä kuvitella, että joku ei tästä tykkäisi. Tätä tulen ehdottomasti vastakin tekemään, oli sen verran hyvää! :)

      Poista
  3. Näitä kyllä näkyy paljon blogeissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tämä melko monesta paikasta löytyi, kun googlesta ohjetta haeskelin. :)

      Poista
  4. No juu... tätä ei kyllä oo turhaan kehuttu! Tää on hyvää!
    Muistatko, kun jossain vaiheessa oli blogeissa Caipirinha-kakku-buumi... sitä hehkutettiin ja paljon! Mulle kävi sen kanssa niin, että rämisten tultiin alas... en tykänny. Ootko testannut sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, jotenkin oli vaan jäänyt itseltä testaamatta. :) Hämärästi muistan sen buumin. Siitä on kyllä melko kauan aikaa. Siihen taisi tulla jotain valmista caipirinha drinkki mixiä, jota ei varmaankaan enää edes myydä missään. Sen maustepussin ostin, mutta itse kakkua en koskaan testannut. :D

      Poista
  5. Uudeksi vuodeksi tein itsekin tätä. Nam! On tosi herkkua. Hienosti onnistunut sinun tekemä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tällä kelpaakin uuttavuotta juhlistaa. :) Kiitos! Yllättävän siistit reunat tuli tällä kertaa, vaikka käytössä ei ollutkaan mitään hienoja reunakalvoja. :)

      Poista
  6. Ei vitsi, pitäskö munki uskaltautua kokeilemaan. Jääkaapista löytyis Baileys pullokin! :) Olen kerran, aikoja sitten, maistanut ja itse en tykännyt. Mutta tarinahan ei kerro, että miten se oli tehty. Ehkä pitää ensin itse testata, ennen kuin voi sanoa lopullisen mielipiteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Baileyspullo jääkapista löytyy, niin kannattaa ehdottomasti testata. Voihan se olla, että siinä maistamassasi versiossa oli käytetty liikaa Baileysiä, jolloin se jyrää kaikki muut maut alleen. Tällä ohjeella tehtynä Baileysin juuri ja juuri maistaa, jos oikein kakkupalaa makustelee. :) Jospa se toinen kerta toden sanoisi. :)

      Poista
  7. Voi tämä on ihan täydellistä! ;) Mulla on sama juttu kuin Heidillä. Olen muutama vuosi sitten, aikana ennen blogia, tehnyt Baileys-juustokakkua useammankin kerran, mutta nyt on ollut sitten taukoa. Ohjettakaan en ole siksi blogiin saanut. Jostain blogista silloin ohjeen löysin. Sitten tietysti eräs toinen alkoholista tehty juustokakku vei sydämeni ja tätä onkin tullut tehtyä melkoisen paljon ;D
    http://taikakakut.blogspot.fi/2014/11/irish-coffee-cheesecake-24cm.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla kyllä näkisin sinunkin tekemän version blogissa. Toivottavasti ohje päätyy sinne tulevaisuudessa. :) Irish coffee juustokakku näytti ja kuulosti erittäin hyvältä, jospa sitä kokeilisi seuraavaksi... :)

      Poista