keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Mämmimuffinssit

Mämmileivonnaisten sarja jatkuu nyt mämmimuffinsseilla. Jos näitä vertaa edellisen postauksen mämmi-suklaakakkusiin, on mämmin maku paljon miedompi, vaikka laitoinkin sitä enemmän, mitä alkuperäisessä ohjeessa oli. Nämä siis maistuvat varmasti sellaisillekin henkilöille, jotka eivät niin mämmistä tykkää. Yhden miinuspuolen näistä muffinsseista kuitenkin löysin, joka on kaikissa tällaisissa "kiinteämmissä" muffinsseissa, jotka kuorrutetaan paljon kermavaahtoa sisältävällä kuorrutuksella. Nimittäin muffiniosuus on parasta huoneenlämpöisenä, mutta nämä on melkeinpä tarjoiltava jääkaappikylmänä juuri tuon kermavaahtopitoisen kuorrutuksen vuoksi. Siksi tykkäänkin enenmmän jenkkityylisistä cupcake-taikinoista, koska ne ovat kosteita ja meheviä myös suoraan jääkaapista otettuna.

Aina tulee muuten sama mietintä muffinssiohjeita kirjoittaessa. Käytänkö sanaa muffinssi vai muffini? Toinen on sitten kuorrutus vai kuorrute? No ehkä jatkossakin käytän sujuvasti molempia nimityksiä. Yritän kuitenkin käyttää koko ajan yhtä termiä per postaus :)

Mämmimuffinssit: (12 kpl)
1 kananmuna
1 1/2 dl (135 g) sokeria
100 g voita
1/2 dl Flora Vispiä tai maitoa
100 g mämmiä
2 1/2 dl (160 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
2 dl Flofa Vispiä tai vispikermaa
vajaa 2 rkl (20 g) sokeria
200 g sitruunatuorejuustoa

Ota kaikki taikinan ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vuoraa muffinssivuoan kolot paperisilla muffinssivuoilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi.

Vaahhdota kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää taikinan joukkoon vuorotellen kuivia aineita (siivilän läpi), sulatettua voita, Flora Vispiä ja mämmiä. Kaada taikina vuokiin ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa taikina on keskeltäkin kypsää. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrutus vaahdottamalla Flora Vispi ja sokeri. Vatkaa sähkövatkaimen pienimmällä teholla joukkoon sitruunatuorejuusto. Laita kuorrutus pursotinpussiin ja pursota muffinssien päälle haluamallasi tavalla. Koristele mielesi mukaan.

 

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Tuota minäkin aina pähkäilen, muffini vai muffinssi.. :) Ja molempia nimityksiä tulee kyllä käytettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä perusmuffinssiohje, jota käytän varmasti jatkossakin :) Samaa asiaahan ne tarkoittavat, mutta kuppikakkua ja muffinssia ei pidä sekoittaa keskenään :)

      Poista
  2. Näyttää kyllä herkullisilta! Itse en ole mämmin suurkuluttaja, toki kerran pitää pääsiäisen aikaan annos syödä, mutta nämä voisivat olla sopiva herkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) En minäkään mämmin kulutuksessa Mietaan tasolle yllä, mutta kyllä sitä tulee ainakin pari ropposta yleensä syötyä. Alkuperäisessä ohjeessa oli laitettu 3/4 dl mämmiä, joka oli noin 75 grammaa. Maistoin taikinaa kuitenkin tekovaiheessa, eikä mämmi maistunut ollenkaan, niin laitoin sitten vähän extraa. Eikä ollut liian mämminen sittenkään :)

      Poista
  3. Kivan oloisia muffinsseja..vai oliko se muffini..no anyway :) Pitäiskö kokeilla mämmiä leipään? Ehkä ensvuonna?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat itselle kyllä positiivinen yllätys :) Mämmi sopii varmastikin myös leipään. Koskaan ei ole liian aikaista suunnitella tulevien pyhien leivonnaisia ;)

      Poista