maanantai 14. maaliskuuta 2016

Turistipullat

Turistipullat tunnetaan myös nimellä keikepulla ja pumpernikkeli, mutta meillä Pohjanmaalla näitä kutsutaan (ainakin joissain piireissä) turistipulliksi. Itse tunnen tämän pehmeän keksimäisen herkun paremmin pumpernikkelinä. Tosin täysin sama leivonnainen ei ole kyseessä, sillä pumpernikkelit saavat jouluisen maun siirapista ja piparkakkumausteesta, kun taas turistipullat maustetaan vain appelsiinin kuorella eikä sitäkään kaikkiin versioihin tule. Vinkkinä sellainen juttu, että ei kannata laittaa turistipullia tuolla tavalla limittäin tarjolle, koska ne tahtovat tarttua silloin toisiinsa kiinni :)

Alkuperäinen ohje löytyy täältä

Turistipullat: (15 kpl)
1 kananmuna
1 1/2 dl (135 g) sokeria
65 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 dl (200 g) vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
vajaa 1/4 tl suolaa
(1/2 appelsiinin raastettu kuori)

Kuorrutus:
noin 6 dl (360 g) tomusokeria
laimennettua marjamehua


Ota kaikki ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita (siivilän läpi), voisulaa ja maitoa. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota pellille, leivinpaperin päälle pyöreitä kiekkoja. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja lämmin mehu keskenään. Mehua laitetaan sen verran, että kuorrutus on notkeaa, mutta ei liian lirua. Levitä ohuehko kerros sokerikuorrutusta leivonnaisten tasaiselle pinnalle. Kuorrutetta kannattaa välillä lämmittää mikrossa, jos se alkaa tuntua liian paksulta ja vaikeasti levittyvältä.

12 kommenttia:

  1. Tosi hyvän oloinen ohje, nams! :P
    T: Serkusten suklaaunelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertainen ja nopsaan tulee valmista. Aikaavievin osa on tuo kuorruttaminen :)

      Poista
  2. Hieno uusi ilme blogilla :) Pumpernikkeli on itselleni tuttu nimike, eipä ole koskaan tullut kokeiltua. Kivan värisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pikkuhiljaa olen yrittänyt jotain oman näköistä lisäystä laittaa. :) Nämä on tosiaan samantyyppisiä leivonnaisia kuin pumpernikkelit, mutta se jouluisuus on karsittu pois. Punainen sokerikuorrutus on aina lupaus herkullisesta leivonnaisesta :)

      Poista
  3. Enpäs olekaan ennen tuollaista nimeä kuullut, pumpernikkeli on kyllä tuttu.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, taitaa olla enemmän meidän pohjanmaalaisten nimitys tälle. Kun väitin näitä pumpernikkeleiksi, niin minulle annettiin pahaa silmää ja sanottiin, että kyseessä ei ole sama tuote :)

      Poista
  4. Onpas mielenkiintoisia herkkuja! Pumpernikkeli on minullekin tuttu nimi, ehkä jostain kirjoista, mutten ole tiennyt, millaisia ne ovat. Täytyy kyllä muistaa testata näitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata! Itsekin yllätyin, miten ns. perusraaka-aineista voi syntyä niin hyvän makuinen leivonnainen :)

      Poista
  5. En oo koskaan kuullu sanaa turistipulla! Pumpernikkeleitä vain. Ja nehän on aina hyviä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, nyt on tätä nimitystä saatu levitettyä vähän Pohjanmaan ulkopuolellekin :)

      Poista
  6. Jep,tänään menee kokeiluun nää pumpernikkelit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu! Mielellään kuulisin, miten onnistuivat :)

      Poista