perjantai 10. kesäkuuta 2016

Helpot sitruunapiirakat


Näitä pikkuisia sitruunapiirakoita tein synttäreilleni, joita vietettiin niinkin vasta kuin vappuaattona. :) Ei laahaa päivitykset perässä ei. Mutta kuitenkin, erittäin pirstakoita pikku piirakoita nämä olivat pienellä salmiakkivivahteella, kun ripottelin koristeeksi pinnalle Turkinpippuri crushia.

Pohja oli näissä erittäin hyvä, vaikka ajan mittaan se tietysti imee jonkin verran kosteutta täytteestä, mutta ei se makua huononna. Alkuperäisessä ohjeessa Fanni & Kaneli -blogissa oli tehty yksi iso piirakka ilman valkosuklaakermakuorrutusta. Kermavaahdon voi halutessaan laittaa annospalojen päälle vasta tarjoiluvaiheessa, mikä on hyvä ratkaisu varsinkin, jos tekee yhden ison piirakan.

Sivukommenttina tuli tuosta vierestä, että ei nämä niin pieniä ollut. No ei nämä kyllä liian suuriakaan ole. Jos pohjan kaulitsee tarpeeksi ohueksi, lopputuloksesta ei tule liian tuhti ja kokonainen piirakka tulee heittämällä syötyä.

Pohja: (noin 10 kpl)
3 dl (200 g) vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g voita
2 keltuaista
1 rkl vettä

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
2 keltuaista
1 ¼ dl (110 g) sokeria
1 ¼ dl (2 keskikokoista sitruunaa) sitruunanmehua
1 sitruunan raastettu kuori

Valkosuklaakerma:
1 ½ dl Flora Vispiä
75 g valkosuklaata

Pinnalle:
Turkinpippuri crushia

Valmista pohja sekoittamalla jauhot, sokeri ja suola keskenään. Paloittele kylmä voi kuutioiksi ja nypi jauhoseoksen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreitä paloja muotin avulla. Painele taikinakiekot pienen piirakkapellin koloihin ja pistele haarukalla reiät, jotta se ei kupruile esipaiston aikana. Paista pohjia uunin alatasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on saanut aavistuksen väriä pintaan. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.

Vatkaa kaikki täytteen ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi. Kaada pohjien päälle ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on jämäköitynyt sen verran, että se on heilutettaessa keskeltä hieman tutisevaa. Anna jäähtyä ja nosta piirakat jääkaappiin.

Valmista valkosuklaakerma. Sekoita 1  rkl Flora Vispistä valkosuklaan joukkoon ja laita mikron kestävään kulhoon. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes suklaa on kauttaaltaan sulanut. Vaahdota loput Flora Vispistä ja kääntele se huoneenlämpöisen suklaan joukkoon pienissä erissä. Laita tarvittaessa välillä jääkaappiin. Lusikoi valkosuklaakerma pursotin pussiin ja laita pussi jääkaappiin hetkeksi, jolloin pursotusjäljestä tulee parempi. Pursota piirakoiden pinnalle haluammallasi tavalla ja ripottele pinnalle Turkinpippuri crushia.

Taikina kaulittu, stanssina tällä kertaa mascarponepurkin kansi :)
Paistamattomat pohjat
Paistetut pohjat
Taytetyt piirakat menossa uuniin
Valmiit piirakat
Piirakat viimeistelty valkosuklaakermalla ja turkinpippurirouheella
Ja ei kun syömään!

16 kommenttia:

  1. Kannatti tulla tännekin kurkkaamaan :) Ai, että mikä herkku. Pitääkin hommata tollanen pelti... Mistä tämä piirakkapelti on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin tämän Ylivieskan Kärkkäiseltä ja hintaa sillä oli about 7 euroa. Lähdin ostamaan donitsipeltiä, mutta niitä ei ollut ja tämä tarttui pettymyspäissäni matkaan. Hyvä, että tarttui, oon tykästynyt tähän kovasti. En muista nyt minkä merkkinen pelti on, pitää tarkistaa kun pääsen kotiin, mutta veikkaisin Heirolia tai Iloleipuria :)

      Poista
  2. Kylläpä kuulostaa hyvältä! 😛

    VastaaPoista
  3. Sitruunaiset reseptit mun lemppareita:p Vaikuttaa herkulta. Ihania pikkupiiraita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna sopii kyllä makeisiin leivonnaisiin kuin nenä päähän :)

      Poista
  4. Näyttää herkulliselta ja sitruunaiset herkut uppoavat minulle yleensä kuin häkä. Hauska lisä tuo turkinpippurirouhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin tuntuvat tekevän. :) Turkinpippurirouhe sopi kyllä erittäin hyvin näihin. Salmiakki ja sitruuna kun tunnetusti toimii hyvin yhdessä :)

      Poista
  5. Oi, onpa upeita pikkupiirakoita!
    Nyt tuollaisen pellin metsästykseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei muuten ollut painettu peltiin valmistajaa, joten se jää nt arvoitukseksi.

      Poista
  6. Sinulle on haaste :) Ks. postauksen viimeinen rivi.

    http://www.anninuunissa.fi/2016/06/perinteiset-ihanat-bebe-leivokset.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haastamisesta. Täytyy juhannuksen jälkeen miettiä jonkun retroherkun leivontaa :)

      Poista