keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Raparperi-Juustokakku


Tänä kesänä olen hyödyntänyt raparperejä lähinnä hilloihin, mutta on niistä tullut jotain leivottuakin. Tätä Raparperi-Juustokakkua olen tehnyt kahteenkin otteeseen. Ensimmäinen versio oli melko lailla täysin Tarun ohjeen mukaan tehty. Taru puolestaan oli löytänyt ohjeen Kinuskikissan sivuilta. En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen tuohon alkuperäisen ohjeen pohjaan. Voi tietysti olla leipojassakin vika, ettei se oikein onnistunut. :) Idea tässä Raparperi-Juustokakussa oli vaan niin kutkuttavan herkullinen, että oli pakko kehitellä uusi versio eri pohjalla. Pohjaksi valikoitu oma suosikki murotaikinani hieman muokattuna, joka löytyy tästä raparperipiirakasta. Ja kyllähän mantelinen murotaikina vaan sopi juustokakkuun kuin nenä päähän. Mikä parasta nyt ei jää keltuaisia yli, kun ne tulee käytettyä pohjaan! :)

Kuten reseptiä lukiessa voi huomata, tämä ei se aivan yksinkertaisin raparperileivonnainen ole. Vielä kun vaihdoin pohjan toiseen, niin tähän tuli vielä esipaistovaihe lisää. Haastavin kohta tässä juustokakussa kuitenkin on tuo karamellin teko. Ensimmäisellä kerralla se onnistui täysin ongelmitta, mutta toisella kerralla se leikkasi pahasti. Onnistuin kuitenkin pelastamaan leikanneen karamellin sekoittamalla siihen tilkan kermaa. Vähän siihen kyllä jäi sen jälkeen sokeripaakkuja, mutta paistamisen jälkeen ne oli sulautunut raparperien sekaan.

Tarun ohjetta muokkailin myös sen verran, että vähensin liivatteen määrää neljästä kolmeen ja käytin maustamattoman tuorejuuston sijaan vaniljatuorejuustoa ja vähensin tomusokerin määrää. En muutenkaan tykkää oikein käyttää maustamatonta tuorejuustoa tällaisissa hyydykekakuissa, koska niissä on se pieni suolainen vivahde. Jos täyteeseen tulee suklaata, niin silloin se ei haittaa mitään, päinvastoin, mutta suklaattomissa vaahdoissa suosin maustettuja versioita tuorejuustosta.

Murotaikinaa, raparperia, karamellia, vaniljamoussea ja kermavaahtoa - On herkkua! :D

Pohja:
75 g voita
¾  dl (65 g) sokeria
2 keltuaista
1 ½ dl (100 g) vehnäjauhoja
¾ dl (30 g) mantelijauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl vanilliinisokeria

Raparperitäyte:
500 g raparperia
2 rkl (20 g) perunajauhoja
125 g voita
1 ½ dl (135 g) sokeria
(1 rkl vispikermaa)

Vaniljamousse:
3 liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua
2 dl vispikermaa
½ dl (30 g) tomusokeria
2 valkuaista
200 g vaniljatuorejuusto

Kermavaahto:
2 dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
2 ½ tl vaniljakreemijauhetta
 
Valmista pohja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi halk. 24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoan reunat 1-2 cm korkeudelta. Vuoraa vuoan pohja ja muutama sentti reunaa ulkopuolelta foliolla, koska paiston aikana täytteestä irtoaa nestettä, joten foliotempulla säästyt uunin pesulta. :) Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää keltuaiset mukaan koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet kekenään ja kääntele ne siivilän läpi vaahdon joukkoon. Painele taikina vuoan pohjalle ja pistele haarukalla siihen  reikiä. Taikinaa jäi itseltäni aavistuksen verran yli, joten kaikkia ei välttämättä tarvitse käyttää vaan ylijääneen taikinan voi paistaa esim. kekseiksi. Esipaista pohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Aloita raparperitäytteen valmistus sillä aikaa, kun pohja paistuu.

Valmista raparperitäyte
Kuori raparperit ja pilko ne pieniksi paloiksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon perunajauhot. Levitä raparperit esipaistetun pohjan päälle. Mittaa voi ja sokeri kattilaan ja keitä, kunnes seos muuttuu karamellimaiseksi. Kaada raparperien päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia ja anna jäähtyä. Irrota irtopohjavuoan reunat ja pese se. Laita puhdas reuna takaisin paikoilleen.

*Jos voi-sokeriseos leikkaa, sen voi pelastaa ottamalla puolet seoksesta erilliseen astiaan ja antaa jäähtyä hetken aikaa. Lisää jäähtyneeseen seokseen 1 rkl kylmää kermaa ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sen jälkeen joukkoon loput leikanneesta seoksesta. Voi-sokeriseosta voi joutua sekoittelemaan jonkin aikaa ennen kuin se muuttuu taas yhtenäiseksi.

Valmista vaniljamousse
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi. Vaahdota vispikerma toisessa kulhossa. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi ja kääntele kermavaahto joukkoon. Kääntele lopuksi valkuaiset varovasti kermavaahto-tuorejuustomassan mukaan. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi esim. mikrossa ja sekoita joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä vähintään pari tuntia.

Valmista kermavaahto
Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljakreemijauhe. Laita kermavaahto pursotinpusiin ja pursota kakun pinnalle. Koristele esim. Wiener nougat crushilla.

Murotaikina paineltu vuoan pohjalle
Esipaistettu pohja
Raparperit levitetty esitpaistetun pohjan päälle
Karamelli levitetty raparperien päälle
Paistettu kakku
Vaniljamousse levitetty kakun raparperi-karamellin päälle
Juustokakku koristeltu kermavaahdolla
Ja kokonaisuus viimeistelty Wiener nougat crushilla
Ei muuta kuin syömään :)
Herkkua :P
Nams :)

22 kommenttia:

  1. Oho, no on kyllä herkullisen näköinen! <3 Ihanat kerrokset!
    T: Serkusten suklaaunelma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tässä kyllä oli jos jonkinmoista eri komponenttia, mutta kaikki sopi hyvin yhteen :)

      Poista
  2. Joskus se pohja merkkaa tällaisessa kakussa paljonkin.. Kuulostaa herkulliselta kakulta, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin merkkaa, vaikka voisi ajatella, että mitä se vajaan sentin kerros pohjassa mitään vaikuttaa. :) Tämä pohja on kyllä super herkullinen. Suosittelen testaamaan myös tuota alkuperäistä Pirkan raparperipiirakkaa, josta pohjan ohje on napattu :)

      Poista
  3. Ai jai, kylläpä nyt kelpaisi aamukahville ottaa aimo pala tuota. Näyttää kyllä todella herkulliselta! Laitan ohjeen muistiin, kiitos! :) Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että ohje meni muistiin :) Hyvää juhannusta myös sinulle :D

      Poista
  4. Pitää ensimmäisenä huomauttaa, että se mun blogissa oleva ohje on Kinuskikissan eikä mun! :)
    Tämä sun versio on kyllä ihanan näkönen! Pitääpä joskus kokeilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä korjata se tuohon tekstiin, niin menee creditit Kinuskikissallekin. Onneksi myös sinä teit tätä, koska muuten olis tämä herkkuresepti saattanut mennä multa kokonaan ohi, kun harvemmin tulee Kinuskikissan sivuilla vierailtua kuin Tarun Taikakakku -blogissa. ;) Kannattaa testata myös tätä pohjaa! Tästä on tullut mun luottopohja, jota tulee käytettyä monen eri tyyppisissä leivonnaisissa :D

      Poista
  5. Mä oon myös tuota ohjetta kokeillut... Kokeilen myös tätä sun versiota :) Näyttää kyllä herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä oli kyllä hyvä ohje, vaikka erilaisia välivaiheita olikin hurumycke :)

      Poista
  6. Voi vitsit miten herkullisen näköinen!😋
    Ihana ohje!
    Tätä haluan joskus kokeilla.
    Ihanaa juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kannattaa ehdottomasti kokeilla, niin monessa blogissa tätä on jo tehty eikä suotta :) Kiitos, oli ihana juhannus! :D

      Poista
  7. Ihan mahtava ohje, kiitos paljon :) Tein meille juhannusherkuksi ja tulikin sellainen herkku, että meinattiin vallan pökertyä - naminami!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Tosi kiva kuulla, että kokeilit ja vielä tykkäsittekin paljon :)

      Poista
  8. Tämä menee kyllä heti kokeiluun kun pääsen mökkireissulla kotiin. Mä löysin tän Erjan linkin kautta, vaikka myös sinun blogiasi seuraan. Maltan tuskin odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että menee kokeiluun ja se on tietysti vielä mukavampaa, että blogini löytyy seurattaviesi listalta :)

      Poista
  9. Tämä meni testiin heti kotiinpäästyäni ja on todella herkullinen ohje. Maltti oli vain valttia kun en olisi jaksanut odottaa jäähtymistä vaniljamoussen lisäämiseksi, kun oli kiire päästä maistamaan. Odotus palkittiin. On todella hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus se on kieltämättä vaikea odottaa. Onneksi raparperi-karamelli jäähtyy kuitenkin suht. nopeasti, jos vuoan reunat irroittaa melkein heti uunista oton jälkeen. Mukava kuulla, että maistui :)

      Poista
  10. Ohoh! Mikä ohje täällä onkaan, nam! Tätäpäs aion kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Moni onkin jo kokeillut ennen ja jälkeen minua :)

      Poista
  11. Tosi herkullisen oloinen.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja makukin on erittäin hyvä! :) Totta kai lähdetään mukaan arvontaan :)

      Poista