maanantai 31. lokakuuta 2016

Pätkis-Moussekakku Brownies-pohjalla


Kuten Daim-kakku postauksessa totesin, parhaiten leivontaan sopivat suklaamakeiset ovat mielestäni Pätkis ja Daim. Tämän juustokakun kehitin Tarun taikakakut -blogista löytyvän Suklaajuustokakun pohjalta. Tein ensimmäisen version täysin Tarun ohjeen mukaan ja tykästyin erityisesti brownies-pohjaan, joka on mukavaa vaihtelua keksimuru- ja murotaikinapohjan rinnalle, joita yleensä juustokakuissa tulee käytettyä.

Brownies-pohja on täysin sama kuin Tarun Suklaajuustokakussa, moussetäyte sen sijaan koki melko määrän muutoksia. Ensinnäkin rakastan Pätkiksiä ja ajatus niiden hyödyntämisestä moussessa kutitteli mieltäni. Ei siis auttanut muu kuin suunnata Prisman irtokarkkihyllyä kohti ja kauhoa pussillinen Pätkiksiä. Tietysti voi myös ostaa pari Mini Bites -pussia tai patukoita, mutta irtokarkit tulee halvimmaksi. Toki maku on hieman erilaisempi patukoissa kuin Mini Biteseissa. Sittenhän on näin joulun aikaan saatavilla myös niitä Fazerin boxeja, joissa makueron kyllä huomaa parhaiten. Ne on jotenkin minttuisempia ja kiinteämpiä vai onkohan mulla sittenkin vaan jokin luulotauti Pätkisten suhteen? XD

Mutta palataanpa takaisin itse asiaan eli kakun makuun. Se nimittäin oli erittäin herkullinen! Koostumus oli moussessa erittäin pehmoinen, ja maku mukavan lempeä. Seuraavan kerran voisi kokeilla laittaa 300 g Pätkiksiä ja jättää maitosuklaan kokonaan pois, koska nyt Pätkikset ei ainakaan liikaa maistunut. Kokeilin myös leikata pohjan hieman vuoan halkaisijaa pienemmäksi, jolloin kakusta pitäisi tulla siistimmän näköinen, kun ulospäin ei näy pohjaa. Sehän on tietysti makuasia, mikä miellyttää silmää. Minua ei kyllä haittaa vaikka pohja näkyykin, mutta tulipa nyt kokeiltua tätäkin valmistustapaa :D

Brownies-taikina:
125 g voita
75 g tummaa suklaata (70 %)
2 dl (175 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
2 dl (130 g) vehnäjauhoja

Pätkismousse:
3 liivatelehteä
2 rkl vettä
3 ½ dl Flora Vispiä
100 g Fazerin Punaista maitosuklaata
200 g Pätkiksiä
300 g vaniljatuorejuusto

Aloita brownies-taikinan valmistus laittamalla uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi halk. 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat.

Sulata voi ja suklaa mikrossa puolella teholla välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut. Lisää joukkoon sokerit, suola ja kananmunat, sekoita tasaiseksi. Kääntele mukaan vehnäjauhot siivilän läpi. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Irrota vuoan reunat ja pese ne. Leikkaa veitsellä reuna noin 1 cm pienemmäksi eli yhteensä halkaisijasta lähtee 2 cm pois, kun reunan kiertää kokonaan . Laita irtopohjavuoan reuna paikalleen ja vuoraa reuna leivinpaperilla. Laita vuoka jääkaappiin moussen valmistamisen ajaksi.

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Rouhi Pätkikset.

Laita ½ dl Flora Vispiä, maitosuklaa ja Pätkikset mikron kestävään kulhoon ja kuumenna puolella teholla välillä sekoittaen, kunnes suklaat on kauttaaltaan sulanut. Sekoita vaniljatuorejuusto suklaaseoksen joukkkoon. Vaahdota loput Flora Vispi ja kääntele suklaaseoksen joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana pätkismoussen joukkoon. Kaada mousse brownies-pohjan päälle vuokaan ja anna tekeytyä jääkaapissa kelmulla peitettynä seuraavaan päivään. Koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi raastetulla Pätkiksellä. 





 

 


34 kommenttia:

  1. Nam nam!😋
    Näyttää niin ihanalle! Täytyy joskus kokeilla tuota brownies pohjaa!
    Aina tulee tehtyä vaan keksimuru pohjia!😀
    Kivaa maanantaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sama homma minulla. Keksipohja on vaan nimi nopea ja helppo tehdä, että siihen tulee usein turvauduttua. Mukavaa viikonalkua myös sinulle! :D

      Poista
  2. Ei sulla oo Pätkis-luulotautia tai sit mä sairastan ihan samaa tautia! :D Pätkikset on mun lemppareita, eikä mikään voita ihan niitä oikein kunnon Pätkis-patukoita. Usein mietin, että kuinka ne kaikki eri olomuodot Pätkiksestä voivatkin maistua niin erilaiselle kuin se aito patukka. Tykkään kyllä kaikista versioista ja vähän liiankin sujuvasti niitä syön, mutta ei ne kyllä samalta maistu. Mitäs muuten tykkäät Pätkis jätskistä?
    Ja tuo kakku - NAM NAM NAM!!!! Tätä TÄYTYY testata!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, olen helpottunut, ettei se olekaan luulotautia. Patukkamuodossa Pätkikset on minunkin mielestä parasta, sitten tulee bitesit ja viimeisenä jouluboxit. Iik, en ole vielä maistanut Pätkis-jäätelöä. Pitää ottaa testiin jossain vaiheessa! :) Kiitos, tätä kannattaa kyllä testata, jos Pätkiksistä tykkää :D

      Poista
  3. Näyttää niin täydelliseltä!❤️ Pätkikset on parhaita. ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samaa mieltä, ei ole Pätkisten voittanutta :D

      Poista
  4. Kuulostaa ja näyttää hyvältä :) pakko kokeilla ensikerralla ainakin tuota pohjaa! Olen niin jämähtäyt keksipohjien tekoon, että vaihtelu ei olisi pahitteeksi :D

    blacksocksinthewhitehome.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä tykästyin kyllä brownies-pohjaan ja aion käyttää sitä vastakin :)

      Poista
  5. Oi nam! Näyttääpä silkkisen herkulta. :p Pakko testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Silkkinen kuvastaa kyllä hyvin moussen koostumusta. Jään odottelemaan sinun versiotasi :)

      Poista
  6. Onpas älyttömän hyvännäköinen kakku ja varmaan sairaan hyvää! Täytyy joku kerta kokeilla tätä pätkisversiota! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeesta ja inspiraatiosta, joka sysäsi tekemään tätä kakkua! :D

      Poista
  7. Mulla on hyvän brownie suklaakakkupohjan etsiminen ollut työn alla, tämä näyttää ainakin kuvissa oikein hyvältä :) Ei taida kuivahtaa / kovettua reunoilta niin että pitää käyttää järeämpiä aseita leikatessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin tykästyin tähän brownie-pohjaan ja ihan kivuttomasti leikkautui syödessä lusikalla (palat leikkaan aina veitsellä oli kyseessä mikä kakku tahansa :)). Eikä tosiaan ollut kuivaa ollenkaan :D

      Poista
    2. Onko joku testannut jo sitä pelkkää pätkisversiota? 😊

      Poista
    3. Vielä ei ole tullut testattua, mutta uskoisin toimivan enemmän kuin hyvin :D

      Poista
    4. Hei, hyvältä kuulostaa, tänään menee kokeiluun 😊

      Kysyisin kuitenkin miksi pohjaa pitää leikata pienemmäksi?

      Poista
    5. Mahtava homma! :) Pohja leikataan pienemmäksi täysin kosmeettisista syistä eli tällöin ulospäin näkyy vain mousse, mikä on tietenkin mielipidekysymys, onko se sillai hienomman näköinen. :)

      Poista
  8. Hei,

    Minä testasin eilen kakun pelkällä pätkiksellä täytteessä, tulos on varsin maukas ja minttuinen, eli sanoisin että onnistuu ilman maitosuklaata vaikken alkuperäistä versiota ole siis maistanut. Kakku sai olla jääkaapissa 10h, sinä aikana oli erittäin hyvin hyytynyt, joskin pohja oli melko kohmea ja vaikeahkoa leikata mutta tämäkin varmasti siksi että olimme niin malttamattomia maistamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mukava kuulla, että piditte tästä ja nyt sitten on pelkällä pätkikselläkin testattu. :D Pohjan kanssa saa kyllä olla tarkkana, ettei paista liikaa, jolloin siitä tulee herkästi kovahko. Tässä vielä kun pohja on melkoisen littana, niin ylikypsymisen riski on suurempi kuin perinteisessä brownieissa. Leikkaamiseen suosittelen vesihanan alla kuumennettua ja kuivattua veistä, jolla saa siisteimmät palaset leikattua. Kiitos vielä kerran kommentista ja mukavaa viikonloppua! :)

      Poista
  9. Paljon kakun valmistaminen suurinpiirtein maksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raaka-ainekustannukset näin pikaisesti arvioituna liikkuu 12-14 € tienoilla. Pätkikset kannattaa ostaa irtokarkkihyllystä, jos mahdollista, niin siinä saa säästettyä jonkin verran. Tietysti kuluuhan valmistukseen myös sähköä ja vettä :)

      Poista
  10. Kiitos vastauksesta! Resepti menee kokeluun näyttää niin hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava homma. Olisi todella mukava kuulla palautetta kokeilun jälkeen :D

      Poista
  11. Laitoin kanssa eilen hyytymään pelkillä pätkiksillä. Päälle tulee vielä paahdettua valkosuklaata

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu! :D Paahdettu valkosuklaa sopii varmasti enemmän kuin hyvin päälle. Se tuo vielä mukavasti väriäkin :)

      Poista
  12. Kiitos ohjeesta, mainio! Tein myös pelkällä pätkiksellä (ehkä noin 20g taloussuklaata kun kahdessa pussissa pätkiksiä on 280g) niin tuli hyvä maku, ei liian äklö todellakaan! Huomenna testaan reseptiä niin että teen kolme browniekiekkoa ja niistä yhdessä pätkismoussen kanssa naked cake-tyyppisen kakun. Välipohjat toki kostutan maidolla että saan pehmeämmän ja leikkautuvamman :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tykkäsit! :D Nyt kuulostaa kyllä, niin herkulliselta muunnelmalta, että huhhuh! Kostutus on tosiaan tarpeen, kun normaalistihan naked cakeihin tulee jämäkkä voikreemityyppinen täyte, mikä ei anna periksi samalla lailla kuin pehmeä moussetäyte :)

      Poista
  13. Sain valmiiksi! Haluatko kuvia? Maun tiedän ja leikkautuvuuden vielä tänään kun vien kakun synttärikahvipöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava juttu! Ehdottomasti haluan nähdä lopputuloksen ja kuulla kommentit. :) Instagramissa voi tägätä @emeraldcityblogi ja Facebookista löytyy myös samalla nimellä. Tietenkin sähköposti toimii myös -> aripekkaojala@gmail.com

      Poista
  14. Kestääkö tämä pakastamisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaimmillaan tämä on tietysti päivän pari päästä, kun on saanut tekeytyä jääkaapissa. Kyllä olen itse pakastanut ja mielestäni kestää sen. Antaa vaan rauhassa hyytyä jääkaapissa ja laittaa sitten pakastimeen. Sulatus sitten jääkaapissa :)

      Poista
  15. Hei kiinnostaisi kuulla miten tuo naked-versio onnistui, siskoni haluaa tämäntapaisen hääkakun... meneekö suklaa ihan yli jos sen vielä kuorruttaisi suklaalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Valitettavasti en ole vielä itse testannut naked cake -versiota tällä ohjeella, mutta Facebook-sivuilta löytyy Sannan tekemä kakku kuvan ja kommenttien kera. Hyvin oli Sannan mukaan onnistunut kolmella pohjalla ja vajaan desin kostutuksella. Leikkautui hyvin, kun antoi olla hetken huoneenlämmössä. Suklaakuorrutteen lisääminen on tietysti makuasia, itselleni ei kyllä olisi liikaa, ja Sannankin versiossa suklaata oli valutettu kakun päälle. Minunkin täytyy kyllä testata naked versiota asap :)

      Poista