torstai 1. tammikuuta 2015

Sacher-leivokset

Vuosi on vaihtunut ja sehän tarkoittaa tietysti sitä, että on aika leipoa Sacher-leivoksia perinteiseen tapaan. Pohjana toimii sama vanha kunnon Yhteishyvä -lehdestä talteen otettu resepti. Viime vuosina olen tehnyt Sacherit kaksikerroksisina, mutta tänä vuonna päätin tehdä alkuperäisen ohjeen mukaan kolmikerroksisia leivoksia. Marmeladina käytin aprikoosia, mutta myös vadelma sopii näihin hyvin. Kuorrutuksessa otin hieman vapauksia ja tein kahta erilaista. Toinen on ihan vain valkosuklaata, johon on sekoitettu hieman auringonkukkaöljyä pehmentämään rakennetta. Maitosuklaakuorrutteessa pohjana toimii tomusokerikuorrutus, johon on lisätty suklaata. Kuorrutusten raaka-ainemäärät ovat sopivia puolikkaan Sacherin kuorruttamiseen, eli jos tekee yhden ison Sacherin, niin määrät täytyy tuplata.

Pohja:
150 g voita
150 g tummaa suklaata
5 keltuaista
1 dl sokeria
5 valkuaista
½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja anna jäähtyä. (Suklaan ja voin voi sulattaa myös mikrossa.) Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota valkuaiset ja 1/2 dl sokeria.Vaahdota ketuaiset ja 1 dl sokeria. Kaada suklaaseos keltuaisvaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten. Kääntele suklaaseoksen joukkoon vuorotellen valkuaisvaahtoa ja kuivia aineita(siivilän läpi).Kaada taikina leivinpaperilla viuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa jäähtynyt kakkulevy.
Leikkaa kakkulevy kolmeen yhtä suureen osaan.

Väliin:
aprikoosimarmeladia
Levitä marmeladia kakkulevyjen väliin ja kääri koko paketti kelmuun. Anna Sacher-pohjan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Siisti reunat veitsellä ja leikkaa halutessasi kahteen osaan.

Valkosuklaakuorrutus:
150 g valkosuklaata
15 g (noin 1 rkl) auringonkukkaöljyä
Laita valkosuklaa ja auringonkukkaöljy mikron kestävään kulhoon ja kuumenna täydellä teholla noin 30 sekuntia kerrallaan, välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä hieman ja levitä suklaata ohut kerros sacherin pinnalle ja reunoille.

Suklaakuorrutus:
2 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
50 g maitosuklaata (tumma suklaakin käy)
1 dl (60 g) tomusokeria
Laita kahvi ja suklaa kulhoon ja kuumenna mikrossa täydellä teholla, välillä sekoittaen, kunnet suklaa on sulanut. Lisää joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe siivilän läpi. Kaada kuorrutus kakun pinnalle ja anna valua reunoja pitkin. Levitä kuorrutusta tarvittaessa veitsellä kakun reunoille.

Tämä reseptivihkon sivu on ollut kovalla käytöllä :)

 
Sacher-kakku kasattuna
Reunat tasoitettu terävällä veitsellä
Valmiit kakut

6 kommenttia:

  1. Oijoi miten ihanan näköisiä leivoksia!

    VastaaPoista
  2. Sacher on aina vaikuttanu jotenkin suurtöiseltä. Ehkä tosta vois kärsivällisyydellä selviytyä. Lopputulos on ainakin hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei se loppupeleissä niin suuritöinen ole. Itse yleensä teen pohjan ja täytän edellisenä päivänä ja kuorrutan seuraavana. Tällöin pohja ehtii myös mehevöityä mukavasti. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Lopputuloskyllä palkitsee nähdyn vaivan:)

      Poista
  3. Sacheria ei ookan tullut tehtyä pitkään aikaan. Voiskin taas pitkästä aikaa tehdä joku päivä, kun "muistuttelit" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti tehdä, on se vaan niin hyvää :)

      Poista