keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Berliininmunkit

Kaikki uppopaistettuhan on tunnetusti hyvää, eivätkä berliininmunkit tee siinä poikkeusta. Tein näitä vapun aikaan ja hyviä olivat. Jostain syystä tulee melko harvoin friteerattua mitään ja ehkä senkin vuoksi munkit ym. maistuvat erityisen hyviltä.

Berliininnunkit (20 kpl)
250 g maitoa
65 g sokeria
3/4 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 pss kuivahiivaa
noin 900 g vehnäjauhoja
1/2 muna
50 g voita

Paistamiseen:
1 l rapsiöljyä

Kuorrute:
tomusokeria
marjamehua
suklaata

Valmista pullataikina
Ota jauhoista noin 50 g erilleen ja sekoita joukkoon kuivahiiva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja jauho-hiivaseos. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaan hieman sitkoa. Lisää puolikas kananmuna. Lisää loput jauhoista ja lopuksi huoneenlämpäinen voi. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta. Anna kohota, kelmulla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa (mikro tai uuni on hyvä paikka) kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja kauli levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla esim. juomalasilla paloja. Anna kohota vähintään puoli tuntia.

Kuumenna öljy 175 asteiseksi ja paista munkkeja pari minuuttia kummaltakin puolelta kunnes ne ovat kauniin ruskean värisiä. Laita paistetut munkit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva lähtee pois. Halutessasi pursota jäähtyneiden munkkien sisälle vadelmahilloa tai marmeladia.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä munkkien päälle. Kuorrutus ei saa olla liian ohutta, jolloin se valuu pois munkkien päältä. Pursota sulatettu suklaa kovettuneen kuorrutuksen pinnalle.

4 kommenttia: