maanantai 30. marraskuuta 2015

Joulun moussekakku


Nyt kun on tullut leivottua jo pipareita, torttuja ja maustekakkua, niin aloin miettimään, mikä voisi olla hieman erityyppinen jouluherkku, jota voisi kokeilla. Suurena moussekakkujen ystävänä aloinkin suunnittelemaan, miten jouluisen vivahteen saisi tuotua tähän leivonnaisten kuninkaaseen. Pienen reseptisurffauksen inspiroimana alkoi kehitystyö, joka jalostui alla löytyväksi ohjeeksi.

Pohjana toimii itse oikeutetusti piparkakun muruista tehty keksipohja. Pohja olikin se helppo osuus. Täytteen kanssa jouduin painimaan kauemmin ja testasin pariakin eri variaatiota, joista kehittyi lopulta valkosuklainen mascarponemousse piparkakkulisäyksellä. Ensimmäisissä kokeiluissa oli mukana muun muassa rahkaa ja luumuhilloa, mutta lopputulos jäi jotenkin vaisuksi, joten päätiin ottaa kovat keinot käyttöön ja pudottaa rahkan ja luumuhillon kokonaan pelistä. Yksinkertainen on usein parasta ja niin tässäkin tapauksessa. Kolme raaka-ainetta: valkosuklaa, mascarpone ja Flora Vispi muodostavat sellaisen liiton, josta minä pidän. Tähän voi käyttää myös aitoa kermaa, mutta muuten tuhtiin mousseen sopii mielestäni paremmin Flora Vispi. En halunnut myöskään käytää hyydyttämiseen liivatetta, joten suklaan määrä oli nostettava sellaisiin lukemiin, että kakku pysyy leikattaessa kasassa. Onneksi mascarpone itsessään on melko jämäkkää ainetta, eli aivan valtavaa määrää valkosuklaata ei tarvinnut käyttää, (ei neljännes kilo ole paljon :D). Sen verran valkosuklaata kuitenkin täytteeseen tulee, että pienikin pala riittää taltuttamaan makeahimon. Toisaalta täytteeseen tulevat piparkakut tuovat mukavasti suolaista makuvivahdetta, joka tasapainottaa sopivasti kokonaisuutta.

Pohja:
135 g piparkakkuja
55 g voita

Mousse:
250 g valkosuklaata
250 g mascarponea
1 prk (2 1/2 dl) Flora Vispiä
75 g piparkakkuja karkeana rouheena

Suklaakermavaahto:
1 dl Flora Vispiä
25 g tummaa (50%) suklaata
25 g maitosuklaata

Koristeeksi:
vihreää marsipaania

Valmista pohja
Pingota leivinpaperi halk. 20 cm irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista vuoan reunan korkuiset suikaleet. Voitele vuoan reunat kevyesti ja "liimaa" leivinpaperit kiinni. Murskaa piparkakut hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin moussen valmistuksen ajaksi.

Valmista mousse
Laita valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja sekoita joukkoon 1/2 dl Flora Vispiä. Kuumenna täydellä teholla puoli minuuttia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna jäähtyä hetki. Vaahdota loput Flora Vispi (2 dl) jämäkäksi vaahdoksi. Kääntele suklaan joukkoon mascarpone ja Flora Vispi -vaahto sekä lopuksi piparkakkurouhe. Levitä mousse tasaisesti piparkakkupohjan päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Valmista suklaakermavaahto
Sekoita 1/4 dl Flora Vispiä ja suklaat mikron kestävässä kulhossa. Kuumenna täydellä teholla puoli minuuttia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes suklaa on täysin sulanut. Anna jäähtyä hetki. Vaahdota 3/4 dl Flora Vispiä ja kääntele varovasti suklaakerman joukkoon. Laita suklaakermavaahto pursotinpussiin ja anna seoksen jähmettyä jääkaapissa hetki, jolloin pursotusjälki on parempaa. Pursota kermavaahto kakun pinnalle haluamallasi tavalla ja koristele esim. marsipaanilla.


10 kommenttia:

  1. Mun tulee perinteisesti tehtyä piparihyydykekakkua jossain vaiheessa joulua. Tämäkin kuulostais kyllä hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Nam, näyttää tosi hyvältä... :)

    VastaaPoista
  3. Saisikos palan ja mielellään samantien? Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä. Valkosuklaa ja mascarpone kuuluvat minullakin yhteen. Meillä on joulun perinneherkku ollut piparijäädyke, mutta sitä voisi jo vähän uudistaa. En ole paljoakaan ehtinyt ajattelemaan koko joulua, mutta onneksi vielä ehtii. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparijäädykekin on varmasti tosi hyvää. Hyvin ehtii vielä ja kyllä se joulu sieltä tulee vaikka ei niin ehtisikään. :)

      Poista
  4. Näyttää kyllä hyvältä ja täyte kuulostaa herkulta! Hauska idea murskata piparia tuon täytteen joukkoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, herkulta se myös maistuu. Piparit tuo tähän mukavan cookies and cream vivahteen. :)

      Poista
  5. Kiva idea käyttää piparkakkuja myös täytteessä! Hyvin olet onnistunut tuomaan jouluisen makumaailman juustokakkuun, varmasti herkullista!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvää. :) Melko monessa jouluisessa hyydykekakussa oli käytetty maustettuja rahkoja, mutta halusin jättää ne tällä kertaa kaupan hyllylle ja käyttää ns. puhtaita raaka-aineita. ;)

      Poista