maanantai 23. marraskuuta 2015

Joulutortut rahkavoitaikinasta


On olemassa asioita, joita ei itse kannata alkaa valmistamaan. Jamie Oliver liputtaa kaupan vaniljakastikkeen puolesta ja lähes kaikki kokit ja ruokaharrastajat ovat sitä mieltä ettei voitaikinaa kannata tehdä itse. Minutkin on tässä asiassa saatu aivopestyä ja joulutortut on tullut tehtyä aina valmiista torttutaikinasta. Kannattaa muistaa, että torttutaikina ja voitaikina ovat kaksi täysin eri asiaa. Torttutaikina on leivottu margariinista ja tästä syystä se kohoaa voitaikinaa enemmän. Voitaikina taas on maultaan luonnollisesti parempaa, onhan se tehty voista. :) Tämän pienen taikinainfon jälkeen sitten itse asiaan. Viime viikolla töissä oli puhe joulutortuista ja minulta kysyttiin, että et kai sää ite tee taikinaa? No siitä se ajatus sitten lähti. Miksei sitä voisi kokeilla? Voitaikinaahan on olemassa kahta eri versiota kaulittua ja sekoitettua voitaikinaa. Kaulittu voitaikina on se vaikeampi versio, jossa voi kaulitaan taikinakerrosten väliin ja taikinaa taikinaa käännellään ja väännellään edestakaisin monen monituista kertaa, käytetään jääkaapissa, kaulitaan taas ja sitten vielä jääkaappiin jne. Sekoitettu voitaikina, jota päädyin kokeilemaan on erittäin helppo- ja nopeatekoinen taikina, jossa ainekset vain sekoitetaan keskenään. Taikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen, jolloin tortut voi paistaa heti, kun mieli tekee. Tällöin aikaa kuluu vähemmän kuin mitä pakastetaikinan sulattamiseen menee. Vaikka lopputulos ei olekaan yhtä lehtevä kuin valmistaikinassa, niin maussa itsetehty voitaikina vie 100-0, ainakin sitä halvinta torttutaikinaa. Jos torttuja jää vielä seuraavallekin päivälle, niin puolen minuutin mikrotus ja maku on jälleen kuin uunista otettuna! Mikrotuksessa piilee kuitenkin se tortun syönnin todellinen vaaramomentti eli kokematon maistelija saattaa polttaa suunsa tulikuumaan hilloon. Muistakaa olla varovaisia joulutorttuja syödessä! :) Ai niin, ostin myös tätä varten nuo torttumuotit, joita en koskaan aikonut hankkia. Nyt kun muutaman kerran on torttuja tullut tehtyä, olen miettinyt, miten olen voinut elää ilman niitä? :) Perinteisten tähtitortttujen lisäksi voin nyt tehdä luumutaskujakin, ja pasteijoita, ja tortelliineja... Ei, pyöreä lasi ei ole yhtä hyvä kuin muotti. Lasilla ei saa painettua tuollaisia kivoja reunoja.

Rahkavoitaikina:
250 g voita
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Täyte:
luumumarmeladia  

Voiteluun:
kananmunaa

Nypi kuutioitu voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon maitorahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, vältä kuitenkin vaivaamasta taikinaan sitkoa. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten anna levätä seuraavaan päivään.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi (noin 0,5 cm) ja ota siitä torttumuotilla paloja. Täytä tortut luumumarmeladilla, laita leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa, uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Ota tortut uunista, kun ne ovat kauniin kullanruskeita. Siivilöi jäähtyneiden torttujen pinnalle tomusokeria.



14 kommenttia:

  1. Olen tainnut joskus kokeilla, ja ehdottomasti paremman makuisia torttuja tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku kyllä voittaa kaupan taikinat mennen tullen ja palatessa! :)

      Poista
  2. Tykkään kans tästä taikinasta paljon, mutta tykkään kyllä siitä kaupan oikeasta voitaikinastakin. Tein aina ennen torttutaikinasta ja ihmettelin kerran, miten nämä tortut maistuvat yhtäkkiä superhyviltä. Olin ostanut voitaikinaa. :) En enää koskaan osta torttutaikinaa! Tämä taikina on kyllä helppo ja herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voilla leivottu on aina voilla leivottu, pätee myös kaupan valmistaikinoissa. :) Torttutaikinaa tulee aina vaan ostettua, kun se on puoli-ilmaista ja aina niin hyvin tyrkyllä pakastealtaassa.

      Poista
  3. Itse teen usein joulutortut nimenomaan rahkavoitaikinasta. Ja suolaisiin leivonnaisiin se on myös hyvää, silloin yleensä laitan osan jauhoista ruisjauhoina. Tänä vuonna en olekaan vielä tehnyt joulutorttuja, nyt alkoi tehdä niitä mieli ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt viimeistään on aika korkata torttukausi! :)

      Poista
  4. Mä tykkään tehdä voitaikina creme fraicheen. Siitä tulee tosi hyvää. Aika usein kyllä sorrun kaupan valmiiseen, ihan vaan laiskuuttani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Creme fraichen käyttö kuulostaa hyvältä! Kyllähän ne kaupan taikinatkin hyviä ovat ja ei se väärin ole niitä käyttää, varsinkin, jos ei ole leivontainspis katossaan. :)

      Poista
  5. Itse tehty rahka-voitaikina on kyllä mainiota joulutorttujen ja pasteijoiden tekoon. Yleensä teen näihin taikinan itse vain jouluksi ja muuten tulee sitten käytettyä niitä kaupan valmiita :) Nyt mun alkoi myös tehdä mieli joulutorttuja kun näin nuo kuvat.. onneksi kaapissa on ainekset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehty taikina vie kyllä voiton kaupan valmistaikinasta ja aineksetkin löytyy ainakin itseltäni aina jääkaapista. Ei muuta kuin torttuja leipomaan! :)

      Poista
  6. Mä olen tähän asti leiponut tortut kaupan taikinalla (joo, hävettää...), mutta tänä vuonna ajattelin kokeilla itse tehdyllä. Mulla on paljon käytetty rahkavoitaikinaohje blogissa, mutta olen tainnut tehdä siitä vain suolaisia piirakoita! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahkavoitaikina toimii enemmän kuin hyvin myös joulutortuissa! :)

      Poista
  7. Kokeilin tätä taikinaa torttujen tekoon, tuli kyllä todella hyviä! :P Blogista löytyy lisää infoa. :)
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että testasit. Täytyypä käydä kurkkaamassa. :)

      Poista