lauantai 13. helmikuuta 2016

Pannukakku ternimaidosta


Viime viikonloppuna sain Kalajoen Rautiosta kotiinviemisiksi puolitoista litraa ternimaitoa. Ternimaito on itselleni uusi juttu siinä mielessä, että en ole itse hyödyntänyt sitä leivonnassa tai ruoanlaitossa, mutta syönyt olen kylläkin ternimaidosta tehtyjä herkkuja, kun mummollani ja pappallani oli vielä vähän aikaa sitten lehmiä.

Heti kun sain ternimaitopullon haltuuni, aloin miettimään, mitä siitä voisi tehdä. Yleisimmät käyttökohteet lienevät uunijuusto ja pannukakku. Ensimmäiseksi kokeilin tehdä maidosta kuitenkin ohukaisia, joista tulikin erittäin hyvän makuisia, mutta blogiin asti ne eivät päätyneet, koska lopputulos ei ollut se kaikkein kaunein. :) Ohukaisten jälkeen jäljellä oli vielä 1 1/4 litraa maitoa, joista 1/2 litraa kului pannukakkuun ja 2 1/2 dl käytin vielä pullataikinaan. Loput puoli litraa laitoin pakastimeen odottaamaan tulevia herkkuhetkiä. Ternimaidosta kokkaaminen on raaka-aineiden puolesta erittäin yksinkertaista. Ohukaiset ja pannukakut syntyvät vain vehnäjauhoja lisäämällä ja uunijuustoon tulee pelkästään maitoa ja suolaa.

Sellainen pieni epäonnistuminen sattui pannukakkua tehdessä, että uunipannu, johon sen tein (24 cm * 28 cm) oli hieman liian suuri taikinan määrään nähden. Olisin halunnut hieman paksumman lopputuloksen aikaan, mutta hyvää oli hieman littanampanikin versiona. :P Niin ja sitten minulla kävi se perinteinen lettutaikinaepisodi, joka käy melkein aina, kun lettuja tai pannaria tulee tehtyä -Jauhot jäivät paakuiksi taikinaan :( Jouduin siis jälleen kerran kaivamaan siivilään esiin ja pelastamaan taikinan sillä tavalla. En ymmärrä, miten voin epäonnistua aina näissä kaista helpoimmissa ohjeissa XD

Tällä kertaa pannari nautittiin appelsiini-valkosuklaamoussen ja tietysti hillon kera, jota ilman pannaria ei voi syödä ;)


Pannukakkutaikina:
5 dl ternimaitoa
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl (100 g) vehnäjauhoja

Appelsiini-valkosuklaamousse:
1 dl Flora Visipä
50 g valkosuklaata
100 g appelsiinituorejuustoa
pieni ripaus suolaa

Tarjoiluun:
hilloa


Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna turvota vähintään puoli tuntia. Kaada taikina uunipannulle ja paista 225 asteeessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pannukakun pinta on kauniin kullanruskea.

Aloita appelsiini-valkosuklaamoussen valmistus laittamalla valkosuklaa ja tilkka Flora Vispiä mikron kestävään kulhoon. Kuumenna täydellä teholla välillä sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut, lisää suola. Vaahdota loput Flora Vispistä kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele tuorejuusto ja Flora Vispi -vaahto valkosuklaan joukkoon.

4 kommenttia:

  1. Ternimaito on kyllä harvinaista herkkua. Rupesin miettimään, että mahtaisko mullakin olla yksi purkki ternimaitoa pakkasessa.. Nyt pitää kyllä tarkistaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Nyt sitä osaa vasta arvostaa kunnolla, kun ei ole tasaisin väliajoin saatavilla mummon ja papan tilalta. Toivottavasti muistit oikein ja purkki löytyy :)

      Poista
  2. Joskus ns. perinteiset jutut; kuten pannukakku ovat kyllä NIIN paikallaan. Hyvää ystävänpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, perinteiset jutut ovat syystä perinteisiä juttuja! :) Kiitos sitä samaa, näin päivän myöhässä :)

      Poista