Brita-kakku on sellainen leivonnainen porkkananakakun ja kääretortun ohella, jota tulee leivottua usein. Brita-kakku on minusta kesäleivonnainen ja täytteeksi sopii erinomaisesti esimerkiksi kauden marjat. Näin kevät-talvella harvemmin mansikka- ja vadelmapensaat pursuaa marjoista, joten täytyy tyytyä pakastimen antimiin. :)
Täytteiden osalta mentiin jälleen "mitä kaapista löytyy" -periaatteella. Pakastemustikat toimi hyvin täytteessä, joten tässä on hyvä kohde vailentaa pakastinta tulevaa marjasesonkia ajatellen. Ainoa miinuspuoli Britakakussa on, että se pitää nauttia melko heti valmistuksen jälkeen. Maku kyllä säilyy hyvänä parikin päivää, mutta marengin rapeus kärsii ajan kuluessa. Toisaalta tämä on niin hyvää, että tuskin jää jääkaappiin useaksi päiväksi pyörimään :)
Pohja:
125 g voita
1 dl (90 g) ruokokide- tai taloussokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 dl (65 g) vehnäjauhoja
½ dl (35 g) perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Marenki:
2 valkuaista
1 ½ dl (90 g) tomusokeria
1 dl (40 g) mantelilastuja
Täyte:
1 dl kuohukermaa
2 tl (10 g) sokeria
100 g mustikkarahkaa
75 g mustikoita
Vuoraa 23 cm * 33 cm uunipelti leivinpaperilla. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita kuivat aineet keskenään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Kääntele mukaan vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita siivilän läpi ja huoneenlämpöistä maitoa. Levitä taikina tasaisesti uunipellille. Vaahdota valkuaiset ja lisää joukkoon tomusokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Levitä marenki tasaisesti pohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.
Vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mustikkarahka ja sekoita tasaiseksi. Kumoa varovasti jäähtynyt pohja ja irroita leivinpaperi pohjalta. Käännä pohja takaisin marenkipuoli ylöspäin ja leikkaa puoliksi. Laita toinen taikinapohjista tarjoilualustalle ja levitä sen päälle kerma-rahkaseos. Ripottele pinnalle mustikat ja nosta toinen pohjalevyistä kanneksi. Ripottele pinnalle tomusokeria ja nauti mahdollisimman pian. Maku kyllä säilyy hyvänä, mutta marengin rapeus kärsii säilytysajan pidetessä.
Brita-kakku on niiiin parasta!
VastaaPoistaViime kesänä kokeilin eka kerran itse tehdä ja siitähän tuli hyvää!
Mukavaa sunnuntaita sinulle!
Niin on! :) Eikä ole mitenkään vaikea tehdä ja valmistuu nopsaan. Kiitos samoin! :)
PoistaTaas niin herkullinen ohje!
VastaaPoistaBritakakut on niin ihania!
Britakakut on myös siitä hyviä, että niistä voi tehdä erilaisia täytettä vaihtamalla :)
PoistaNam, britakakku on kyllä ihan mun lempparia, tämä mustikkaversiokaan ei pahalta vaikuta.😋❤️
VastaaPoistaMustikkainen versio oli kyllä hyvä! Voin vain kuvitella, miten hyvää tämä olisi syksyllä tuoreista mustikoista, kun pakastetuistakin onnistui näin mainiosti :)
PoistaOi nam, itsekin pitää joskus kokeilla britaa mustikoilla. :P Näyttää niin pehmoiselta!
VastaaPoistaKiitos, mustikkaversio oli tosi onnistunut kokeilu. :) Tämä oli kyllä pehmoista, jopa niin pehmoista, että meinasi hajota tarjoituastialle siirrettäessä. Onneksi virheet saa piiloon, kun laittaa rumemman pohjalevyn alimmaiseksi :)
PoistaEi olis pitänyt tulla käymään.. Tuli ihan mieletön himo brita-kakkuun! :o :D Näyttää mielettömän hyvältä. Mustikkaversiota en oo koittanut, ens kerralla vois koittaa tätä! :p
VastaaPoistaHih, kiitos! :) Mustikka on kyllä huippumarja ja sopii niin moneen leivonnaiseen. :)
PoistaMahtavan näköinen Brita! Mä tein just kanssa mustikasta piirakkaa ja on sekin vaan niin hyvää :)
VastaaPoistaKiitos! Mustikka on kyllä sellainen marja, että sopii melkein mihin vain :)
PoistaMeilläkään ei britakakku kauan ehdi vanheta :) Mun pitää myös testata britakakkua mustikoilla, kuulostaa hyvältä!
VastaaPoistaTaitaa olla melko yleistä britan kohdalla ettei marenki ehdi kauaa vettyä. :) Suosittelen kyllä testaamaan, mustikat on niin nam! :)
PoistaBritakakku on ihanaa! Kiva mustikkainen versio!
VastaaPoistaNiin on! Vähän sama kuin kääretortussa, muuntuu mukavasti moneksi täytteitä vaihtamalla. :)
Poista