lauantai 27. tammikuuta 2018

Runeberginpiirakat


Runebergintortut tunnetaan sylinterimäisestä muodostaan. Huono puoli korkeassa muodossa vain on, että kuorrutetta tulee suhteessa vähemmän kuin matalaan leivokseen, jossa pinta-alaa on enemmän. Kuorrute on runebergeissä minusta parasta, joten tein ne tällä kertaa matalaan piirakkapeltiin korkean muffinivuoan sijaan. Oli todellakin mieleen ja nyt ei tarvinnut harmitella ensimmäisen haukkasun jälkeen, että hillo ja tomusokerikuorrute katosivat kerralla.

Ohje on Annin Uunissa -blogista.. jälleen kerran. :) En jaksanut alkaa vertailemaan eri vaihtoehtoja, niin päätin ottaa varman päälle. Eikä tarvinnut taaskaan pettyä, sillä nämä olivat todella hyviä ja meheviä! Sen verran poikkesin alkuperäisestä ohjeesta, että lisäsin taikinaan karvasmanteliaromia ja kostutukseen käytin rommin sijaan punssia.

Taikina: (6 kpl)
100 g voita
1 dl (90 g) sokeria
1 ½ kananmunaa
(karvasmanteliaromia)
1 ½ dl (100 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl keksimurskaa (piparkakuista)
½ dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhetta
ripaus kardemummaa
½ dl kermaa

Kostutus:
6 rkl (90 g) vettä 
1 rkl sokeria
2 rkl (30 g) rommia tai punssia

Koristelu:
vadelmahilloa
tomusokerikuorrutetta (sekoita sitruunanmehusta ja tomusokerista)

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Laita toiseen kulhoon keksimurska, korppujauhot, mantelijauhe ja kardemumma. Voitele ja jauhota piirakka- tai muffinipellin syvennykset.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Lisää munat koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon halutessasi karvasmanteliaromi. Vatkaa keksi-korppujauho-mantelijauheseos taikinan joukkoon. Kääntele taikinaan vuorotellen jauhoja siivilän läpi ja kermaa. Lusikoi taikina vuoan syvennytksiin ja paista 200 asteessa, kunnes taikina on keskeltäkin kypsää. Kypsyyttä voi kokeilla esim. puutikulla. Anna jäähtyä ja kumoa tortut vuoasta.

Sekoita kostutukseen tulevat ainekset keskenään ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Lusikoi kostuketta torttujen päälle.

Laita vadelmahillo minigrip-pussiin ja leikkaa toiseen reunaan pieni reikä. Pursota hilloa torttujen pinnalle.

Laita tomusokeri-sitruunamehukuorrute minigrip-pussiin ja leikkaa toiseen reunaan pieni reikä. Pursota kuorrutteesta rengas hillon ympärille.



10 kommenttia:

  1. Siis kerrassaan nerokasta jälleen! Juuri se ärsyttää runebergintortuissa eniten, että korkeissa sitä täytettä on niin "vähän" 😂 Täähän on siis ihan mahtava ratkaisu, näyttävät tosi herkullisilta! 😄👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Näissä todellakin kuorrutetta riittää ja on helpompi syödäkin kuin perinteiset. :)

      Poista
  2. Hihiii täydellistä taituruutta! Hilloa ja kuorrutetta todellakin pitää tulla suuhun joka suupalalla :P Ja laitan itsekin välillä punssia rommin sijaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mukava kokeilla välillä eri makuja kostutukseen. Itse olen vaan tykästynyt punssiin niin paljon, että sitä tulee nykyään aina laitettua :D

      Poista
  3. Mulla on pyörinyt varmaan pari viikkoa mielessä, että voisi kokeilla Runebergin torttuja tuollaiseen piirakkavuokaan. Täällähän olikin sitten jo kokeiltu, näyttää kyllä tosi hyviltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, varmaan on joku kokeillut ennen minuakin. Aluksi ajattelin tehdä runeberg cake popseja, kun viime vuonna eräs lukija keksi, että sellaisiakin voisi tehdä. Jäi nyt kuitenkin ajatus muhimaan tulevia leivontakertoja varten. :D Kiitos, maku oli huippu myös :)

      Poista
  4. Loistava idea! Ovat tosi söpöjä tarjottavia. :)

    VastaaPoista
  5. Eikä miten söpöjä =D Tosi kiva idea, torttujen mehevyys säilyy noin varmasti hyvin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 😃 Hyvin säilyy mehevyys ja maku paranee vaan, kun on päivän saanut maustua.

      Poista