torstai 26. maaliskuuta 2009

Jäälauttaleivokset




Tässä on erinomainen ja hieman erilainen leivos-ohje jos haluaa erilaisen vaihtoehdon kaffepöytään. Pohja maistuu aivan Wilhelmiina kekseiltä ja rapsakka marenki rapsahtelee mukavasti suussa. Näihin voi käyttää mitä tahansa suklaata, josta itse pitää. Itse käytin kolmea eri sorttia. Juhlattaren sivuilla kommenttiosiossa kerrottiin, ettei näitä kannata pakastaa. Minä kuitenkin olin jääräpäinen ja päätin kokeilla. Maku ei kärsinyt lainkaan, eikä marengin koostumuskaan (ainakaan minä en huomannut). Tosin nämä eivät pakkasessakaan kerenneet olla kuin viikon verran, kun olivat jo tulleet syödyksi. Alkuperäinen ohje täällä.


JÄÄLAUTTALEIVOKSET


 


POHJA:


200g voita


1dl sokeria


1dl fariinisokeria


3 munan keltuaista


4dl vehnäjauhoja


1 rkl kermaa, punssia, vettä, rommia, tms. (itse lorautin ruokalusikallisen vaniljakastiketta)


1tl leivinjauhetta


1/2 tl ruokasoodaa


2tl vanilliinisokeria


 


TAIKINAN PÄÄLLE :


1 levy eli n.200 g suklaata  (laitoin tummaa-, maito- ja valkosuklaata)


 


MARENKI:


3 munanvalkuaista


2dl sokeria


 


 Erota keltuaiset valkuaisista. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen.


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää mukaan keltuaiset yksitellen, vaahtoa vatkaten.


Lisää joukkoon neste ja kuiva-aineseos, sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhoisin sormin pellille leivinpaperin päälle, lähes pellin kokoiseksi levyksi.


Hienonna tai lohko suklaa ja levitä se taikina levyn päälle. Painele suklaata hieman taikinaan.


Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vaahtoon vähitellen, koko ajan marenkia vatkaten. (Muista kun marenkia alat valmistamaan täytyy taikinakulho ja vispilä olla todella puhtaat ja kuivat, jotta marenki onnistuisi. Myöskään valkuaisten seassa ei saa olla yhtään keltuaista, muuten marenki ei onnistu)


Levitä marenkiseos suklaan päälle, ja pane pelti 175 asteeseen n. 30 minuutiksi.


Anna jäähtyä. Leikkaa halutun kokoisiksi


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti