tiistai 29. marraskuuta 2016

Ruispiparit

Piparkakuthan on se perinteisin joululeivonnainen yhdessä joulutorttujen kanssa, ja niitä tuleekin tehtyä joka vuosi joulunalusaikaan. Tällä kertaa avasin piparikauden hieman erityylisellä ohjeella eli ruispipareilla, joiden ohjeen löysin Tarun taikakakut -blogista. Ruispipareissa maistuu perinne. Jotenkin ruis vie ajatukset maullaan aina vuosia ajassa taaksepäin, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Näissä on hieman digestivemäinen makuvivahde. Ohje on erittäin simppeli ja ruispiparit valmistuvat paljon nopeammin kuin tavalliset, koska tässä ei tarvitse kiehautella aineksia ja jäähdytellä taikinaa sen jälkeen. Kannattaa ehdottomasti laittaa kokeiluun, jos haussa on hieman erilaisempi pipariohje. Ruispiparit ovat myös vehnättömiä eli terveellisempiä kuin tavalliset :)

Ruispiparit
200 g voita
100 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 tl piparkakkumaustetta
3 dl (200 g) ruisjauhoja
1 ½ dl (105 g) perunajauhoja

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita nopeasti voivaahdon joukkoon (siivilän läpi). Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Jauhota leivonta-alusta kunnolla ruisjauhoilla. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. 


4 kommenttia:

  1. Mä en kestä miten ihania nämä oli! Mun täytyy tehdä näitä kyllä uudestaan ja jouluksi myös! Tykkäsin niin paljon näistä! On Leena-muori onnistunut kehittelemään ihanan reseptin! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä huippu ohje, vaikka kauliminen tuottikin vähän haasteita. Sopivalla jauhon käytöllä siitäkin onneksi selvittiin :D

      Poista
  2. Kiva ja erilainen piparitaikina. Vaikuttaa niin hyvältä, että taidan itsekin koittaa. Mä en ole vielä ehtinyt leipomaan piparin piparia :/, mutta vkonloppuna to do-listalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä pitää vaihtelun vuoksi kokeilla jotain uuttakin. Nyt tosin tein paluun vanhaan ja jääkaapissa odottaakin tavallinen piparitaikina paistoa. Kannattaa ehdottomasti laittaa kokeiluun :)

      Poista