torstai 27. heinäkuuta 2017

Raparperi-Juustokakku


Kaikki tuntuu kypsyvän tänä vuonna niin myöhään, että raparperitkin ovat vielä ihan hyvin voimissaan, vaikka heinäkuun loppua eletään. Tätä kakkua tein pari kolme viikkoa takaperin, kun halusin testata jotain erilaista raparperiohjetta perinteisen piirakan sijaan.

Leivotaan! Facebook-ryhmän raparperiketjua selatessani silmiin osui tämä Suklaapossun herkulliselta kuulostava Raikas raparperijuustokakku paahdetulla valkosuklaalla. Erityisesti ohjeessa kiinnosti pohjana toimiva ja pinnalle ripoteltava paahdettu valkosuklaa. Valkosuklaata olen muutaman kerran paahtanut ja polttamisprosentti taitaa olla lähempänä 50:ntä, joten suosittelen vahtimaan herkeämättä uunin luukkua paiston loppupuolella. :)

Valkosuklaa oli mukavan erilainen pohjaratkaisu, mutta tämä juustokakku toimisi erittäin hyvin myös perus digestive-pohjalla, jos haluaa tehdä perinteisemmän pohjan. Täyte oli nimensä mukaisesti raikas, mikä toi hyvää vastapainoa täyteläisen kinuskiselle valkosuklaalle. Tähän saa myös upotettua hyvän määrän raparpereja, joten siinäkin mielessä ohje on erinomainen. :)

Liivatteita laitoin 5 kpl, mikä oli vähintäänkin riittävä määrä. Jos kakku saa hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään, eikä sen tarvitse olla kauaa huoneenlämmössä, niin suosittelen vähentämään liivatemäärän neljään. Tällöin loppputuloksesta tulee vieläkin pehmoisempi :)

Pohja ja kuorrute:
200 g valkosuklaata

Raparperisose:
375 g raparpereja
1 dl (90 g) sokeria
1 rkl vettä

Vaniljatäyte:
1 prk (2 ½ dl) Flora Vanillaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
4-5 liivatelehteä
3 rkl vettä

Aloita valmistamalla raparperisose. Pese raparperit ja viipaloi ne palasiksi. Laita raparperit kattilaan yhdessä veden ja sokerin kanssa. Keitä kunnes ne ovat niin pehmeitä, että hajoavat soseeksi. Tähän kuluu arviolta 15-20 minuuttia. Jäähdytä sose esim. laittamalla kattila kylmää vettä sisältävään altaaseen.

Leikkaa halk. 20 cm irtopohjavuoan pohjan kokoinen ympyrä leivinpaperista ja "liimaa" se voin avulla pohjaan kiinni. Leikkaa leivinpaperista myös suikaleet vuoan reunoille ja kiinnitä ne samalla tavalla kuin pohja. 

Paahda seuraavaksi pilkottu valkosuklaa 175 asteisessa uunissa noin 7-8 minuuttia, kunnes se on pinnaltaan vaalean pronssin väristä. Suklaa paahtuu sisältä päin, joten pinta on aina hieman vaaleampi kuin alapuoli. Anna jäähtyä kunnolla ja reikkaa sen jälkeen veitsellä rouheeksi. Ripottele reilu puolet rouheesta vuoan pohjalle.

Laita valniljatäytteeseen tulevat liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota Flora Vanilla kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään tuorejuusto, rahka ja raparperisose. Kuumenna 3 rkl vettä ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita liiveteseos ohuena nauhana raparperitäytteen joukkoon. Kääntele lopuksi joukkoon Flora Vanilla. Laita täytettä vuokaan kauhalla, jotta valkosuklaa rouhe pysyy paremmin paikallaan. Laita jääkaappiin hyytymään noin tunniksi ja ripottele pinnalle loput valkosuklaasta. 



16 kommenttia:

  1. Minua kiinnostaisi myös testata tuota paahdettua valkosuklaata, on kai erittäin hyvää! :P

    VastaaPoista
  2. Tää on varmaan todellinen herkku. Raparperin ja valkosuklaan yhdistelmä vaan niin toimii!! 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli! Mukava kokeilla välillä uusia juttuja, niin kuin tuo paahdettu valkosuklaa pohjana :D

      Poista
  3. No niin, ei pitäs käydä lukemassa tätä blogia, taas pitää testata ja laihdutuskuuri vesittyy... 😁
    Teija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta eikös tankkauspäivä silloin tällöin ole ihan sallittu :D

      Poista
  4. No nam nam! Ihanan pehmeän näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pehmoista oli, vaikkakin sen yhden liivatteen olisin jättänyt pois :)

      Poista
  5. Nam, näyttää hyvältä! Pitää testata!

    VastaaPoista
  6. Oi tää näyttää ja kuulostaa ihan mielettömän hyvältä :) Ja juuri tänään takapihalla katselin, että vielä olis raparperia jota vois käyttää leivontaan. Täytyykin ehkä kokeilla tätä reseptiä viikonloppuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli erittäin hyvää ja raparperin makuista. :) Kylläpä raparperikausi on jatkunut pitkälle, kun vielä elokuun puolessa välissäkin löytyy syömäkelpoisia yksilöitä. :)

      Poista