Ensimmäinen joululeivonnaispäivitys tälle vuodelle tulee tässä! Joulutortttuja ja pipareita olen tietenkin jo leiponut, mutta ne eivät ole blogiin asti ehtineet. Jouluun kuuluu torttujen ja pipareiden lisäksi perinteiset vuokakakut. Minä yhdistän jouluun erityisesti kaksi vuokakkua ja ne ovat englantilainen hedelmäkakku ja arabialainen maustekakku. Näistä kahdesta päätin leipoa joulufiilistä nostattamaan arabialaista maustekakkua.Eri ohjeita selatessani huomasin, että on olemassa kuorrutettuja ja kuorruttamattomia versioita. Ei varmasti ollut vaikea arvata, tuleeko minun kakkuuni kuorrute. :) Myös taikinaan tulevissa mausteseoksissa oli joitakin poikkeavuuksia. Tähän asti olen elänyt siinä uskossa, että arabialaiseen maustekakuun käytetään ainoastaan kaakaojauhetta ja kanelia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan mausteena voi käyttää näiden lisäksi esim. inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa. Kaikista ohjeista kuitenkin löytyi kanelia ja kaakaojauhetta eli perusta makuun tulee niistä, en siis ollut täysin väärässä ennakkokäsitykseni kanssa. Myös mantelirouheen/jauheen suhteen on olemassa kaksi eri koulukuntaa. Omasta mielestäni hyvää tulee ilmankin ja jos mantelilisäyksen haluan tehdä, käytän mielummin jauhetta kuin rouhetta. Kun olin jonkin aikaa eri ohjeita googletellut, oli aika tehdä vaikea päätös, minkä niistä valitsisin? Lopulta päädyin Suklaapeikon ohjeeseen, jossa ei ollut kuorrutetta. Kuorrutteeseen suuntaviivat otin Mimmin arabialaisesta maustekakusta. Kakkutaikinan mausteet laitoin periaatteella, mitä kaapista löytyy. Inkivääri oli piparitaikinan teon jälkeen päässyt loppumaan, joten jätin sen pois ja lisäsin omaa suosikkimaustettani, maustepippuria. Hassua, miten pippuri voi sopia leivonnaisiin. :) Jos mausteita tulee käytettyä harvoin, eikä halua ostaa viittä eri pussia mausteita, ei kovin metsään mene, vaikka käyttää pelkästään piparkakkumaustetta. Mimmin kuorrutteeseen tuli kanelia, mutta jätin sen tästä pois, koska mielestäni kuorrute oli täydellisen makuista, kun maistelin sitä leipomisen yhteydessä. Edit: Jouluun kuuluu tietysti myös taatelikakku!
Arabialainen maustekakku:
200 g voita
3 dl (265 g) sokeria
3 kananmunaa
4 1/2 dl (295 g) vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1/2 tl maustepippuria
2 dl kermaa
Kuorrutus:
50 g voita
2 rkl kaakaojauhetta
3 dl (175 g) tomusokeria
2 rkl vahvaa kahvia
Valmista taikina
Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Voitele ja jauhota huolellisesti 1,8 litran kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Kääntele joukkoon vuorotellen kuivia aineita (siivilän läpi) ja kermaa. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin 1 tunti. Kokeile kypsyyttä loppuvaiheessa tikulla. Anna kakun jäähtyä ja kumoa tarjoilualustalle.
Valmista kuorrutus
Vaahdota voi, kaakaojauhe ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kahvia lusikallinen kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kuorrute kauttaaltaan kakun pinnalle.
Arabialainen maustekakku on meilläkin pakollinen joulun kahvipöydässä. Käytän siihen mummoni vanhaa ohjetta, jossa on mausteina mm. muskottia. Mausteyhdistelmiä taitaa olla yhtä monia kuin leipureitakin. :) Taatelikakku on myös pakollinen, tosin yleisön vaatimuksesta joudun tekemään nykyään kehittelemääni appelsiini-taatelikakkua. Joulun odottelu herkkuineen on niin ihanaa aikaa.
VastaaPoistaTosiaan, muskottiakin löytyy joistakin ohjeista, unohtui mainita se tuossa alkutekstissä. :) Kyllä se pitää varmaan yksi taatelikakkukin leipoa ennen joulua. Jotain uutta näkökulmaa siihen voisi etsia, eikä tuo appelsiini kuulostaa ollenkaan hassummalta lisäykseltä. :)
PoistaArabialainen maustekakku on pipareiden lisäksi ainoa leivonnainen, jota minä teen joulupöytään.. :) Mun kakkuun tulee mantelia rouheena ja kuorrute on vaalea! :)
VastaaPoistaEi meidänkään joulupöydästä hirveästi leivonnaisia löydyi, oikeastaan ollenkaan. Satsaan mielummin niihin ennen joulua, niin jouluna voi keskittyä täysillä kinkkuun ym. ruokiin.
PoistaJälleen kerran ihanan näköistä, nam! :P Taatelikakku on kyllä tosiaan yksi joulun tuoja leivonnainen.
VastaaPoistaT: Serkusten suklaaunelma blogi
Kiitos. :) Taatelikakkua täytyy kyllä tehdä ennen joulua.
PoistaNäyttää kyllä hyvältä! Itse en ole vielä koskaan leiponut arabialasta. Edes leipurikoulussa se ei osunut kohdalleni. Jokohan olisi aika korjata tuo puute. :) Maistanut olen kyllä ja tykkään.
VastaaPoistaKiitos. :) Kyllä, nyt on korkea aika testata, onhan tämä joulun klassikkoleivonnainen. :)
PoistaTein tätä kaksin kappalein. Aivan todella hyvä arabialainen!!! En tiedä, tuliko mulla laskuvirhe kuorrutteen teossa, kun voi-tomusokeri-kaakao oli yhtä pöperöä eikä vaahtoutunut ennenkuin lisäsin voita...mulla todellakin saattoi tulla voita liian vähän. Mutta todella hyvää kuorrutettakin sain kahvin lisäyksen jälkeen! Pitää kyllä tehdä itsellekin tätä, nämä yksilöt menivät tuliaisiksi, :) Kiitos ohjeesta! :)
PoistaOnpa mukava kuulla, että tykkäsit. Kuorrutteen sekoitusvaiheessa ei kannata laittaa sähkövatkainta alussa täysillä, koska se on melkoista pölinää sen jälkeen. Digitaalivaaka on oivallinen apuväline leivonnassa. Minä käytän enää aniharvoin tilavuusmittoja.
PoistaIhan huippuhyvän näkönen kakku! :)
VastaaPoistaKiitos. :D
PoistaOi mitä ihanuuksia täältä taas löytyy! Pitäisiköhän minunkn tehä tätä tänä vuonna perinteisen maustekakun sijaan? :)
VastaaPoistaKiitos. :) Ehdottomasti pitää! Ja tätä perinteisemmäksi ei maustekakku voi paljon mennä. :)
Poista