tiistai 29. syyskuuta 2015

Banaani-maapähkinävoimuffinit

Tähän herkulliseen reseptiin törmäsin Minkan blogissa, josta tulee haettua usein inspiraatiota leivontaan. Banaanin ja suolapähkinöiden yhdistäminen kuulosti niin loistavalta ajatukselta, että pakkohan sitä oli testata. Eikä tarvinnut todellakaan pettyä. Makupari maistui yhdessä yhtä hyvältä kuin kuulostikin. Itse muffinssitaikinan ainesmääriä kun katsoo, huomaa, että nämähän ovat melkein terveysleivonnaisia. Sokeria ja voita tulee verrattaen vähän ja herkullisen pehmeä koostumus saadaan aikaan banaaania käyttämällä. Ajatus terveellisyydestä heitetään romukoppaan viimeistään muffinssien päälle tulevalla maapähkinävoikuorrutuksella, jolla menetyt kalorit otetaan korkojen kera takaisin. Kuorrutus on... no kokeilkaa itse niin tiedätte :P Sen verran jouduin ohjetta varioimaan, että ohensin kuorrutusta kermalla, sillä se ei muuten olisi tullut pursotinpussista ulos. Maapähkinävoiden rakenteissa on suuria eroja, joten kuorrutuksen koostumusta kannattaa tarkkailla ja lisätä kermaa tarpeen mukaan. Taikinaan tulevan kookossokerin korvasin lisäksi fariinisokerilla, muuten mentiin alkuperäistä ohjetta kunnioittaen.

Muffinssit (12 kpl):
2 ylikypsää banaania
3 kananmunaa
50 g sulatettua voita
1/2 dl (45 g) sokeria
1/2 dl (35 g) fariinisokeria
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
1 dl suolapähkinöitä

Maapähkinävoikuorrutus:
60 g voita
2 1/2 dl (150 g) tomusokeria
2 dl (noin 160 g) maapähkinävoita (käytin MCENNEDYs smooth peanut butteria, Lidlistä)
1/2 dl kermaa

Valmista muffinssitaikina
Muussaa banaanit haarukan avulla ja sekoita joukkoon kananmunat sekä sulatettu voi. Mittaa joukkoon sokerit, sekä vehnäjauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää lopuksi maito ja suolapähkinät ja sekoita taikina nuolijan avulla tasaiseksi. Annostele taikinaa muffinivuokiin, jotka on laitettu muffinipellin koloihin ja paista 190 asteessa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrutus
Vaahdota huoneenlämpöiset voi, tomusokeria ja maapähkinävoi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tarvittava määrä huoneenlämpöistä kermaa koko ajan vatkaten. Laita kuorrutus pursotinpussiin ja pursota muffinssien päälle. Koristele esim. suolapähkinöillä ja suklaarouheella.

maanantai 21. syyskuuta 2015

Omenapiirakkamuffinssit

Omenoiden satokausi on tällä hetkellä käynnissä ja vaikka meidän puista ei tänä vuonna satoa tuholaisten myötä tullutkaan, on syksyllä silti aina päästävä kokeilemaan erilaisia omenaleivonnaisia.Viikonloppuna leivoin omenapiirakka (ei tullut niin hyvää, että olisi blogiin asti päätynyt) ja näitä omenamuffinsseja. Ohje oli päätynyt to do -listalleni Lunni leipoo -blogista. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut kuorrutetta, mutta mielestäni hyvässä muffinssissa/cupcakessa on aina kuorrute. Tällä kertaa sovelsin päästäni tuorejuusto-tomusokerikuorruteen. Tavoitteena oli saada aikaan samantapainen makumaailma kuin mitä cinnamon bunsien kuorrutteessa on. Lopuksi vielä pursotin pinnalle suklaaraitoja, koska lopputulos olisi ollut muuten melko alastoman näköinen. Hyviä olivat ja omenoiden maku pääsi parhaimmin esiin, kun muffinssit tarjoili huoneenlämpöisinä...vaniljajäätelön kera.

Muffinssitaikina (17 kpl):
4 1/2 dl (290 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl (175 g) sokeria
1/4 tl muskottipähkinää
2 kananmunaa
2 dl maitoa
175 g voita sulatettuna

Omenat:
2 omenaa (a 140 g)
2 rkl fariinisokeria
2 rkl voita
1 rkl kanelia

Kuorrutus:
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl (75 g) tomusokeria
1 rkl sitruunanmehua

Suklaapursotukset:
25 g nutellaa
25 g tummaa suklaata

Valmista muffinssit
 Ota munat ja maito hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sulata voi ja anna jäähtyä.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pilko omena pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla keskilämmöllä fariinisokerin, voin ja kanelin kanssa, kunnes omenat ovat selvästi karamellisoituneet ja pannulla on sitkeää sokeri-voilientä.

Valmistele 12-koloinen muffinivuoka asettamalla koloihin paperivuoat. Sekoita yhdessä kulhossa keskenään munat, maito ja jäähtynyt voisula. Lisää myös omenakuutiot.

Toisessa kulhossa yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä ja sokeri. Yhdistä märät aineet kuiviin ja sekoita nopeasti juuri ja juuri sekaisin. Lusikoi taikinaa paperivuokiin melkein täyteen.

Paista muffineita uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Valmista kuorrutus
Vatkaa huoneenlämpöiset ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutus jäähtyneiden muffinssien pinnalle.

Laita nutella ja suklaa minigrip-pussiin ja kuumenna mikrossa täydellä teholla vähän aikaa kerrallaan. Leikkkaa pussin päähän pieni reikä ja pursota muffinssien pinnalle ohuita raitoja.

Tarjoile muffinssit huoneenlämpöisinä jäätelön kera tai sellaisinaan. Myös vaniljakastike käy hyvin omenapiirakkahengessä.

tiistai 15. syyskuuta 2015

Punaherukkapiirakka

Punaherukka on siitä ikävä marja, että sisältää paljon siemeniä, jotka eivät ainakaan omaan suuhuni tunnu kovin mukavilta ja sen vuoksi punaherukoita ei useinkaan tule hyödynnettyä leivonnassa. Itse teen yleensä niistä hilloa, joista siivilöin siemenet pois. Tässäkin piirakassa punaherukoista on siivilöity sattumat pois ja jäljelle jäänyt sileä sose on lisätty täytteen joukkoon "raitana". Kovin hyvin tuo raita ei loppujen lopuksi täytteestä erotu, vaan punaherukkasose sekoittuu melko huolella tuorejuustotäytteen sekaan. Maku on kuitenkin hyvä, mikä on tietysti pääasia :) Pohjana tässä on peru murotaikinapohja, jossa osa jauhoista on korvattu grahamjauhoilla, mikä tuo makuun mukavasti pähkinäistä vivahdetta.

Pohja:
125 g voita
1/2 dl (45 g) sokeria
1 keltuainen
2 1/2 dl (160 g) vehnäjauhoja
4 rkl (40 g) grahamjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g punaherukoita paseerattuna (punaherukoita tarvitsee noin 400 g)
noin 1/2 dl (50 g) sokeria

100 g tuorejuustoa
200 g kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
1 valkuainen
1 kananmuna
3/4 dl (65 g) sokeria
(muutama tippa vanilja-aromia)

Valmista pohja
Vaahdota pehemeä voi ja sokeri, lisää keltuainen ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi voivaahdon joukkoon. Anna taikinan kovettua tunnin verran jääkaapissa. Kauli taikina ohueksi ja aseta halk. 22 cm piirakkavuoan pohjalle ja muutaman sentin verran myös reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Valmista täyte
Soseuta punaherukat sauvasekoittimella ja painele seos siivilän läpi. Ota 200 g sosetta ja lisää joukkoon sokeri.

Toisessa kulhossa vatkaa kaikki loput täytteen ainekset (ei punaherukkasosetta, johon on sekoitettu sokeri) sekaisin sileäksi seokseksi.

Ota piirakkavuoka jääkaapista ja pistele pohjalle haarukalla reikiä. Esipaista pohjaa uunin alatasossa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kaada tuorejuusto-jogurttitäyte vuokaan ja liruta punaherukkasose lopuksi vuokaan. Laita piirakka takaisin uunin ja anna paistua noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on keskeltäkin kiinteynyt, mutta älä paista liikaa, jotta pehmeä koostumus säilyy. Anna asettua jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.

 

 

 

 

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Maailman paras porkkanakakku

Porkkanoiden sesonki alkaa olla parhaimmillaan, joten mikä olisikaan parempi syy leipoa porkkanakakkua. Erilaisia porkkanakakkuohjeita löytyy blogistani varmaan kymmenen, mutta eihän niitä koskaan voi olla liikaa. Tämän bongasin Focus on Fashion -blogista. Maku oli, kuten olettaa sopii, erittäin hyvä. Kuorrutetta oli mukavan runsaasti suhteessa pohjaan :) Pohjaan ei tullut tällä kertaa mitään erikoisherkkua, kuten mantelirouhettea tai jauhetta vaan ihan basicina mentiin. Sitä en osaa sanoa, onko tämä aivan maailman parasta porkkanakakkua, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoista!

Pohja:
3 kananmunaa
3 dl (265 g) sokeria
3 dl (195 g) vehnäjauhioja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
4 dl porkkanaraastetta (hienoimmalla terällä raastettuna)
150 g voita

Kuorrutus:
100 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl (180 g) tomusokeria

Valmista pohja
Vuoraa 24 cm*24 cm uunivuoka kauttaaltaan leivinpaperilla. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita (siivilän läpi), porkkanaraastetta ja sulatettua voita. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltäkin kypsää.

Valmista kuorrute
Vatkaa huoneenlämpöiset voi, tuorejuusto ja tomusokeri vaahdoksi. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle.