maanantai 25. tammikuuta 2016

Oreo-kuppikakut


Oreot ovat rantauneet vast'ikään myös Suomen kauppoihin. Kyseessähän on Amerikan versio Dominokeksistä tai pitäisi ennemmin sanoa, että Domino on Suomen versio Oreosta. Jos tästä kaksikosta lähdetään hakemaan eroavaisuuksia, niin Oreossa keksiosuus on hieman kovempi ja maku suklaisempi kuin Dominoissa. Lisäksi Oreot ovat Dominoita pienempiä kooltaan, jonka vuoksi niitä on mielestäni mukavampi syödä.

Oreot taipuvat myös leivontaan erittäin hyvin. Näihin kuppikakkuihin keksit antavat makunsa sekä pohjassa että kuorrutteessa. Pohjaan tulevat keksit murusteella muffinssivuoan pohjalle ja paiston jälkeen kuppikakkujen pohjalla odottaa mukavan rapea yllätys. Kuorrutteeseen Oreot antavat oman mustan värisävynsä, kun ne lisätään mukaan hienoksi jauhettuna.

Kuorruttetta sovelsin sen verran, että puolitin tomusokerin määrän, koska maistaessani sitä tekovaiheessa, se oli mielestäni tarpeeksi makeaa jo siinä vaiheessa, kun tomusokeria oli lisätty 3 dl:aa. Vähäisemmästä sokerimäärästä johtuen kuorrutetta ei aivan riittänyt jokaiseenv kuppikakkuun, joten jos haluaa oikein runsaasti kuorrutetta, kannattaa tehdä 1,5 kertainen määrä.

Kuppikakkuosuus näissä oli hyvin jenkkityylinen, erittäin pehmeä ja suklainen. Pohjalla olevat oreomurut toivat mukavasti rakennetta ja makua. Yleensähän kuorrute on kuppikakuissa se juttu, mutta tällä kertaa myös pohjalta löytyy kiva yllätys. Kuorrutus oli myös erittäin maistuva, keksinmurut toivat mukavasti siihen väriä ja rakennetta.

Oreo-kuppikakut: (18 kpl)
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
1 dl (35 g) tummaa kaakaojauhetta
3 dl (265 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
3/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
1 dl (90 g) auringonkukkaöljyä
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl kiehuvaa vettä
9 Oreo-keksiä

Kuorrutus:
100 g voita
3 dl (180 g) tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl oreoita hienoksi jauhettuna


Valmista kuppikakkutaikina
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin. Murustele 1/2 Oreo jokaisen muffinivuoan pohjalle.

Ota kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää joukkoon munat, auringonkukkaöljy ja maito. Kääntele tasaiseksi nuolijalla. Lisää lopuksi kiehuvan kuuma vesi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 16-20 minuuttia. Vältä ylikypentämistä! Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrutus
Murustele keksi hienoksi jauheeksi. Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon jauhetut Oreot. Laita seos pursotinpussiin ja anna pussin olla tarvittaessa jääkaapissa hetken aikaa, jolloin se hiemän jämäköityy ja pursotusjälki paranee. Pursota haluamallasi tavalla kuppikakkujen pinnalle.

maanantai 18. tammikuuta 2016

Baileys-juustokakku

Baileys-juustokakku tai pelkkä Baileyskakku tuntuu olevan monen suosikki hyydykekakuista. Itse en ole koskaan kyseistä herkkua maistanut saati tehnyt, joten päätin paikata nyt tuon leivonta-aukon sivistyksestäni viikonloppuna.

Baileyshän on kermalikööriä, joka maistuu paljaaltaankin erittäin hyvältä, joten odotukset olivat erittäin korkealla tämän kakun suhteen. Yleensä kun rima on asetettu tarpeeksi korkealle, tulee se sieltä rämisten alas, mutta ei tällä kertaa. En yhtään ihmettele, miksi tätä on hehkutettu niin monessa paikassa.
Kuumensin Baileysiä vain sen verran, että sain liivatteet sulamaan siihen, mutta halutessaan voi alkoholin kiehuttaa kokonaan pois. Erään syöjän mielestä se olisi ollut alkoholin tuhlausta, jos sen olisi kiehuttanut pois, joten yleisön pyynnöstä jätin sen tällä kertaa täytteeseen. :) Baileysiä on mielestäni tässä juuri sopiva määrä. Sen maistaa, mutta se ei maistu. En sitten tarkkaan ottaen tiedä, miten se makuun vaikuttaisi, jos alkoholin kiehauttaisi kokonaan pois.

Ohjeen sovelsin jälleen kerran itse nappailemalla ainesosia useasta eri resepteistä, joita leivontablogeista löytyi. Ohjeissa tuntui olevan kaksi eri koulukuntaa, toisiin tuli kananmunaa ja toisiin ei. Päätin tällä kertaa jättää kananmunan pois ja käyttää pohjassa vain mascarponea ja Flora Vispiä.

Pohja:
120 g Digestive keksejä
40 g voita

Baileysmousse:
2 1/2 dl Flora Vispiä
250 g mascarponetuorejuustoa
1/2 dl (45 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl Baileys kermalikööriä
3 liivatelehteä


Valmista pohja
Pingota leivinpaperi halk. 18 cm vuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja kiinnitä ne voita liimana käyttäen vuoan reunoille.

Hienonna keksit kaulimella minigrip-pussissa. Laita voi mikron kestävään kulhoon ja kuumenna puoliteholla välillä sekoittaen, kunnes se on sulanut. Lisää jauhetut keksit ja sekoita tasaiseksi. Painele seos tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin vetäytymään moussen teon ajaksi.

Valmista Baileysmousse
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota Flora Vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja sokerit keskenään toisessa kulhossa. Lisää puolet Flora Vispi vaahdosta mascarponen joukkoon nuolijalla käännellen. Kuumenna Baileys kattilassa kiehumispisteeseen ja kiehauta halutessasi alkoholi kokonaan pois. Lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetken aikaa ja sekoita mascarponeseoksen joukkoon sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Kääntele lopuksi joukkoon loput vaahdotetusta Flora Vispistä. Kaada mousse keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele esim. suklaarouheella.


torstai 14. tammikuuta 2016

Jäätelö ilman jäätelökonetta


Jäätelö on kesän suosikkiherkku, mutta ei se väärin ole nauttia siitä talvellakin. :) Jäätelöä voi tehdä myös itse ja vieläpä ilman jäätelökonetta. Minulla on toki "lainassa" enoni jäätelökone, jota olen käyttänyt pari kertaa, mutta kun siinä tulee vaan kerralla niin pieni määrä, ettei jätskin valmistaminen useinkaan oikein nappaa. Myöskään se kulhojen jäädyttäminen ei kuulu omiin suosikkipuuhiini.

Tämä jäätelöohje pohjautuu kolmeen raaka-aineeseen, kondensoidusta maitoon, glukoosisiirappiinja Flora Vispiin, jonka tilalla voi tietysti käyttää myös oikeaa kermaa. Kondendoidun maidon ja glukoosisiirapin ansiosta jäätelö ei jäädy kivikovaksi möykyksi, vaan koostumus muistuttaa yllättävän paljon oikeaoppisesti valmistettua jäätelöä. Ohjeen ja innoituksen nappasin tähän Liian hyvää -blogista.

Itse tehdyssä jäätelössä on parasta se, että sen voi maustaa haluamallaan tavalla. Minä lisäsin jäätelörasian pohjalle, reunoille ja pinnalle nutellasta ja kermasta tehdyn täytteen/seoksen tai mikä se oikea termi onkaan. Mukaan voisi laittaa myös suklaarouhetta tai keksinmuruja, mutta tällä kertaa maltoin mieleni ja pidin homman simppelinä. :)

Jäätelöpohja:
200 g kondensoitua maitoa
40 g glukoosisiirappia
3 1/2 dl Flora Vispiä tai vispikermaa

Nutellaraita:
50 g kuohukermaa
100 g nutellaa

Valmista ensin nutellaraita. Laita kerma ja nutella kattilaan. Kuumenna kunnes seos on tasaista.

Aloita jäätelöpohjan valmistus vaahdottamalla Flora Vispi jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita kondensoitu maito ja glukoosisiirappi keskenään. Kääntele joukkoon vaahdotettu Flora Vispi.

Levitä noin puolet jäähtyneestä nutellaseoksesta jäätelörasian pohjalle ja reunoille. Kaada jäätelömassa rasiaan ja valuta loput nutellaseoksesta pinnalle. Anna olla pakastimessa seuraavaan päivään.

tiistai 5. tammikuuta 2016

Sacherleivokset

Viime vuosina perinteisiini on kuulunut aloittaa leivontavuosi Sacher-leivoksilla. Mitään järkiperäistä syytä tälle perinteelle ei ole, vaan siitä on tullut huomaamatta joka vuotinen tapa. Tällä kertaa leipominen venähti muutaman päivän pitkäksi, kun oli sen verran kovat uuden vuoden juhlinnat. Piti muun muassa katsoa Brokeback mountainia ja itkeä sohvalla. :D Ai niin, ja fixasinhan minä ensimmäistä kertaa elämässäni jotakin, eli kuvassa näkyvän keittiön pöydän. Tai oikeastaan katsoin vierestä, kun eräs mestari laittoi sen paikoilleen. D-C-Fixihän on eräänlainen kalvo, joka toimii samalla periaattella kuin koulukirjojen päällystykseen käytettävä kontaktimuovi. Kätevää tavaraa ja yllättävän helppo asentaa paikoilleen, ainakin siltä se näytti :)

Ja sitten itse asiaan eli Sacheriin. Ohjeena toimii vanha ja hyväksi havaittu Yhteishyvä-lehden ohje. Alkuperäisen ohjeen ainoa heikko puoli on sen tomusokeri-vesikuorrutus. Olen varmaan kerran tehnyt Sachereihin tuon kuorrutteen, eikä se mielestäni sopinut ollenkaan muuten niin hienostuneen suklaakakun makumaailmaan. Viime vuonna tein erittäin helpon ja pelkistetyn kuorrutteen sekoittamalla keskenään suklaata ja auringonkukkaöljyä. Maku oli erittäin hyvä, mutta koostumus olisi saanut olla vähän pehmeämpi ja helposti leikkaantuvampi. Tänä vuonna päätin kokeilla tämän Suklaakakun ganachekuorrutetta, joka on aivan yksi lemppareistani. Se on erittäin helppo tehdä, maku on kohdillaan ja koostumuskin on juuri sopiva! Pohjaan ja kuorrutteeseen käytin sen halvimman X-tra tumman suklaan sijaan Rainbown 70 % suklaata, joka on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan parasta tummaa suklaata. Kannattaa tutustua, maistuu myös paljaaltaan erittäin hyvältä. :)

Pohja:
150 g voita
150 g tummaa suklaata (70 %)
5 keltuaista
1 dl sokeria
5 valkuaista
½ dl sokeria
1 ½ dl (95 g) vehnäjauhoja
½ dl (35 g) perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Väliin:
appelsiini- tai aprikoosimarmeladia

Suklaaganache:
1 dl kermaa
100 g tummaa suklaata (70 %)
50 g Fazerin sinistä maitosuklaata
20 g glukoosisiirappia
15 g voita

Valmista pohja
Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja anna jäähtyä. (Suklaan ja voin voi sulattaa myös mikrossa.) Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota valkuaiset ja 1/2 dl sokeria.Vaahdota ketuaiset ja 1 dl sokeria. Kaada suklaaseos keltuaisvaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten. Kääntele suklaaseoksen joukkoon vuorotellen valkuaisvaahtoa ja kuivia aineita(siivilän läpi).Kaada taikina leivinpaperilla viuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa jäähtynyt kakkulevy. Leikkaa kakkulevy kolmeen yhtä suureen osaan. Levitä marmeladia kakkulevyjen väliin ja siisti reunat veitsellä. Laita jääkaappiinn kuorrutuksen valmistuksen ajaksi.

Valmista suklaaganache
Paloittele suklaa pieneksi paloiksi ja laita kulhoon voin ja glukoosisiirapin kanssa. Kiehauta kerma ja kaada muiden ainesten päälle. Sekoittele seosta kunnes se on tasaista. Kaada kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille. Tasoita lastalla tai veitsellä. Laita jääkaappiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään tai muutaman tunnin ajan. Leikkaa paloiksi.


 


Sitten tulee jälleen jotain blogissani ennen näkemätöntä, nimittäin villasukkakuvia. Revearsethan nämä oikealta nimeltään ovat ja ihan itse pääsin vieläpä ne suunnittelemaan. Väreiksi valikoitui tietysti sininen ja keltainen, Lukon kannattaja kun olen. Lisäksi halusin näistä jotenkin omaperäiset ja ensimmäinen ajatus, mikä tuli mieleen oli eriparisukat Robinin tyyliin. :D Tossujen toteutuksesta vastasi Aino neuloo -blogin Ainoo Elina (käykää lukemassa tarkempi kertomus sukkaprojektista sieltä)