tiistai 29. joulukuuta 2015

Domino-valkosuklaamoussekakku

Olen useaan otteeseen maininnut, että moussekakut kuuluvat suosikkileivonnaisiini. Erityisesti suklaata sisältävät versiot ovat omia makunystyröitäni hiveleviä. Jääkaapissani sattui olemaan joulun jäljiltä mascarponetuorejuustoa, jossa päiväys läheni uhkaavasti. Sille piti siis alkaa miettimään hyödyntämiskohdetta ja mikä onkaan sen parempi paikka kuin moussekakku.

Yleensä teen moussekakut ilman liivatetta pelkästään suklaan hyydyttävää voimaa hyödyntäen. Tällä kertaa en halunnut lopputuloksesta kovin makeaa, joten jouduin vähentämään suklaan määrää ja käyttämään hyydyttämiseen peräti yhden liivatelehden. :) Annoin kakun olla jääkaapissa yön yli ja seuraavana päivänä leikatessa mousse pysyi juuri ja juuri kasassa. Seuraavalla kerralla aion käyttää yhden sijaan puolitoista liivatelehteä, jolloin koostumus on hieman jämäkämpi. Laitoin kyseisen korjauksen myös ohjeeseen. Jos ei ole aikaa antaa kakun tekeytyä jääkaapissa vuorokautta, voi mousseen käyttää kaksi liivatelehteä, jolloin hyytyminen tehostuu. Itse täytteen maku on melko mieto ja se miellyttää varmasti myös niitä, jotka eivät niin fanita valkosuklaata. Halusin lisätä täytteeseen myös jonkin pienen makusäväyksen ja päädyin käyttämään liivatteiden sulatusnesteenä amaretto likööriä (jota ei muuten saa Alkosta). Sen tilalla voi käyttää hyvin esim Cointreauta tai muuta makeaa likööriä.

Viime aikoina olen käyttänyt moussekakuissa melko pitkälti murotaikina- ja digestivepohjia. Nyt päätin hakea hieman vaihtelua ja kaupan keksihyllyltä mukaan tarttui paketillinnen minttudominoja.  Dominot ovat niin hyviä, että halusin lisätä niitä pohjan lisäksi myös kakun pinnalle, jossa ne tuovat maun lisäksi myös mukavaa ilmettä ulkoasuun.

Tämän postauksen myötä haluan toivottaa kaikille blogini lukijoille erittäin makoisaa vuotta 2016!


Pohja:
175 g domino keksejä
25 g voita

Valkosuklaa-mascarponemousse:
100 g valkosuklaata
250 g mascaroponea
125 g Flora Vispiä
125 g Flora Vanillaa
1 1/2 liivatelehteä
2 rkl amaretto likööriä

Pinnalle:
5 domino keksiä 

Valmista pohja
Pingota leivinpaperi halk. 18 cm vuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja kiinnitä ne voita liimana käyttäen vuoan reunoille.

Irrota keksinpuolikkaat toisistaan ja kaavi täyte kulhoon. Murskaa keksiosat kaulimella minigrip-pussissa. Laita voi ja domino keksien täyte mikron kestävään kulhoon ja kuumenna puoliteholla välillä sekoittaen, kunnes seos on sulaa ja yhtenäistä. Lisää jauhetut keksit ja sekoita tasaiseksi. Painele seos tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin vetäytymään moussen teon ajaksi.

Valmista valkosuklaa-mascarponemousse
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Laita valkosuklaa ja 30 g Flora Vispistä mikron kestävään kulhoon. Kuumenna täydellä teholla parikymmentä sekuntia kerrallaan, välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Kääntele mascarpone suklaaseoksen joukkoon. Vaahdota loput Flora Vispistä ja Flora Vanilla samassa kulhossa jämäkäksi vaahdoksi. Kääntele puolet vaahdosta suklaaseoksen joukkoon. Voit käyttää sähkövatkaimen pienintä tehoa sekoituksessa. Kuumenna amaretto kiehuvaksi ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita liivateseos ohuena nauhana suklaavaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi Flora Vispi+Vanilla vaahto täyteeseen. Kaada seos keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin.

Koristele
Hienonna dominos pieneksi muruksi ja ripottele tasaisesi moussen pinnalle. Anna kakun hyytyä mielellään seuraavaan päivään.

maanantai 14. joulukuuta 2015

Englantilainen hedelmäkakku

Joululeivonnaisten sarja saa jälleen jatkoa. Tällä kertaa vuorossa on legendaarinen englantilainen hedelmäkakku. Parastahan tässä kakussa on se, että siihen voi upottaa lähes kaikkia mahdollisia ylijäämäraaka-aineita, joita kaapin perälle on jäänyt. Mukaan voi laittaa niin rusinoita, pähkinöitä kuivattuja hedelmiä yms. Itse tein sen virheen, että silppusin cocktailkirsikat ja pähkinät liian pieneksi paloiksi, mikä ei esteettisesti ole se paras mahdollinen ratkaisu. Ohjeeseen insipiraatio on haettu Hellapoliisilta. Enää olisi joulun perinteisistä vuokakakuista tekemättä taatelikakku, mutta se saattaa ajan puutteen myötä jäädä tänä vuonna leipomatta. Ensi vuonna täytynee aloittaa tekemään joululeivonnaisia jo syyskuussa. :)

Englantilainen hedelmäkakku

200 g voita
2 dl (175 g) ruokokidesokeria
3 kananmunaa
3 1/2 dl (230 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl pähkinöitä rouhittuna (käytin pähkinäsekoitusta, jossa oli vähän kaikenlaisia pähkinöitä)
1 dl rusinoita
100 g coktailkirsikoita (ei liemessä olevia)
100 g appelsiinikuoripaloja
2 rkl amaretto-likööriä

Voitele ja jauhota pyöreä rengasvuoka. Pilko pähkinät ja cocktailkirsikat haluamasi kokoiseksi paloiksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Kääntele vaahdon sekaan pähkinät, cocktailkirsikat, rusinat ja appelsiinikuoripalat. Siivilöi taikinan sekaan jauhot ja kääntele varovasti. Lisää lopuksi amaretto ja kaada taikina vuokaan. Paista alatasolla 50 - 55 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ja kumoa. 

maanantai 7. joulukuuta 2015

Arvostelussa Fazer Present

Nyt seuraa jotain tässä blogissa täysin ennennäkemätöntä eli tuotearvostelu. Tykkään lukea muiden bloggaajien arvosteluja erilaisista karkeista, suklaista ym. herkuista, joten täytyyhän sitä kokeilla, miten se itseltä onnistuu. Ensimmäisessä arvostelussa kohteeksi valikoitui itse oikeutetusti näin joulun alla uudistettu Fazer Present konvehtirasia. Ainakin omassa lähipiirissäni kyseinen tuote on ostetuin konvehtirasia yhdessä Pandan juhlapöydän konvehtien kanssa.

Fazerin suklaarasia on kokenut suuria uudistuksia tälle vuodelle, mikä on tietenkin aiheuttanut porua kansassa. Ensin vietiin piparisuklaa ja sitten vielä tämä. 300 gramman rasia on kutistunut 260 grammaan ja makuvalikoima on pistetty lähes täysin uuteen uskoon. Vanhoista mauista mukana ovat toffee, latte ja minttutryffeli. Tuotekehityksen kovan kouran ovat puolestaan kokeneet, karpalo, caramel ja cappuccino toffee. Uusina makuina mukaan on tuotu sitruunapiiras, marmeladi, caramel fudge sekä mantelitryffeli.

Ennen maistamista minua korpeaa heti yksi asia, nimittäin marmeladin ymppääminen mukaan konvehtirasiaan. Miksi, miksi ja vielä kerran miksi? Pandahan teki tämän liikkeen jo aiemmin, mutta siellä sentään älyttiin laittaa ainoastaan yksi kappale kerrokseen, tässä niitä on mukana kaksi! Oman empiirisen tutkimukseni mukaan, joka kohdistuu omiin sukulaisiini ja tuttuihini, 90 % jättää marmeladin Pandankin rasiassa viimeiseksi valinnaksi, joten ei voi kuin ihmetellä tätä maku-uudistusta.

Nyt, kun verenpaine on alkanut hiljalleen laskemaan, on aika siirtyä itse asiaan. Arvostellaan jokainen konvehti yksi kerrallaan asteikolla 1-5 ja lasketaan lopuksi keskiarvo.

Minttutryffeli, 3/5: Tummaa suklaata ympäröi kiinteä mintun makuinen tryffelitäyte. Täytteen koostumus miellyttää ja minttu maistuu melko voimakkaana, jakaa varmasti mielipiteitä. Itse pidän mintun ja suklaan yhdistelmästä, kunhan maku ei ole niin voimakas, että alkaa muistuttamaan hammastahnaa.

Toffee, 4/5: Muodoltaan identtinen minttutryffelin kanssa. Tumma suklaa on vaihtunut maitosuklaaseen ja sisällä on toffeetäyte, jonka koostumus on hyvä, sopivan kiinteä. Toffeessa mukava suolainen vivahde, joka korostaa suklaan makua. Veikkaisin, että vähiten mielipiteitä jakava konvehti Presentissä.

Latte, 2/5: Latte maistuu miedosti ja varmasti uppoaa sellaisiinkin ihmisiin, jotka eivät kahvista niin välitä. Kovahko koostumus yhdistettynä mitäänsanomattomaan latten makuun ei säväytä.

Caramel fudge, 3/5: Todella makea fudgekarkki, joka on ihan kiva, mutta ei loista millään tavalla. Kuvaa hyvin koko konvehtirasian perusilmettä.

Sitruunapiiras, 3/5: Mielenkiintoinen maku-uudistus. Sitruunapiiraasta tulee mieleen ennemmin juhannusjuhlat kuin joulu. Maku on hyvä, ei liian sitruunainen, mutta kuitenkin tunnistettava.

Mantelitryffeli, 4/5: Maku yllättää positiivisesti muistuttamalla maailman kaikkeuden parasta herkkua Wiener nougatia. Koostumus samaa fudgea, mikä alkaa jo kyllästyttämään. Missä on kreemitäytteet!!?

Marmeladi, 1/5: Juuri sellainen kuin olettaa sopii. Päällä ohut kerros tummaa suklaata ja sisällä mansikan? makuinen marmeladikarkki, jelly tai mikä oikeaoppinen nimitys lieneekään. Ei mielestäni kuulu konvehtirasiaan, ne jotka tykkää voi ostaa vihreitä kuulia. ;)

Keskiarvo, 2,86/5: Uudistettu Fazer Present on ottanut askeleen, jopa kaksi väärään suuntaan. Jos verrataan nyt Fazeria sen pahimpaan kilpakumppaniin Pandaan, on taistelu kääntymässä Jyväskylän Vaajakoskelle. Pandan juhläpöydän konvehdeissa makumaailma on rikkaampi ja koostumuksia löytyy enemmän. Vuosia sitten, kun Presentistä löytyi vielä muun muassa geisha-konvehti oli tämä kaksinkamppailu selkeästi Fazerin heiniä. Niin ne ajat muuttuu, myös makeismaailmassa!

PS: Makuasiat ovat yksilöllisiä ja niistä voi ja pitääkin keskustella. Jos olet samaa mieltä tai olet sitä mieltä, että arvosteluni meni täysin metsään, jätä kommentti asiasta. :)