lauantai 28. tammikuuta 2017

Runebergintortut


Runeberginkeksien jälkeen siirrytäänkin sulavasti perinteisiin runebergintorttuihin. Itse asiassa leivoin tortut ennen keksejä, mutta halusin saada keksiohjeen mahdollisimman nopeasti julkaistua, koska se oli mielestäni niin hyvä ja uudenlainen idea. Google pahus vaan paljasti, että keksit oli jo keksitty. Joka tapauksessa runeberginkeksit pohjautuvat tähän runebergintorttuohjeeseen, jonka löysin Marttojen sivuilta. Keksit olivat todella hyvän makuisia, joten eipä nämä tortutkaan voinut huonoja olla. Ei mitään kikkailuja, ihan perusohje, perus raaka-aineilla perinteitä kunnioittaen.

Runebergintorttuihin löytyy jos ja kuinka monta erilaista ohjetta. Jotkut jätetään kostuttamatta, toiset kostutetaan. Joihinkin käytetään mantelirouhetta, jauhetta, korppujauhoja, piparkakkuja. Omista runebergintortuistani pitää kuitenkin löytyä kaksi elementtiä: kostutusliemi ja taikinaan murustettavat piparkakut. Ne pohjaavat omasta mielestäni parhaan lopputuloksen. Karvasmantelia en tälläkään kertaa käyttänyt, vaikka kyllä pidän sen mausta. Lueskelin tuossa viime vuoden runebergintorttupäivitystä ja kappas, olin uhonnut hakevani jo vuosi sitten karvasmanteliaromia kaupasta. No kaupassa se on vielä tänäkin päivänä. Ehkäpä sitten ensi vuonna XD

Runebergintortut: (12 kpl)
200 g voita
1 dl (90 g) sokeria
1 dl (70 g) fariinisokeria
2 kananmunaa
1 dl piparkakunmuruja
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(karvasmanteliaromia)
vadelmamarmeladia

Kostutus:
1 dl vettä
2 rkl punssia
3 rkl (25 g) tomusokeria

Kuorrutus:
1 dl (60 g) tomusokeria
2 tl sitruunanmehua
vadelmamarmeladia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ja jauhota korppujauhoilla muffinipellin syvennykset. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Murustele piparkakut.

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita piparkakunmurut voivaahdon joukkoon. Kääntele joukkoon vuorotellen kuivia aineita siivilän läpi ja maitoa. Kaada muffinipellin syvennyksiin ja paina kolo taikinan keskelle kosteilla sormilla. Laita hieman marmeladia syvennyksiin ja paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa torttupohjat.

Sekoita kaikki kostutusliemen aineet keskenään. Kostuta torttupohjat yksitellen syvän lautasen päällä, niin kaikki liemi tulee hyödynnettyä. Laita torttupohjat ylösalasin kuorruttamista varten.

Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja sitruunanmehu keskenään. Laita seos migrip-pussiin ja leikkaa pussin toisesta päästä pieni pala pois. Pursota kuorrutus renkaaksi tortun pinnalle. Laita marmeladi minigrip-pussiin ja pursota kuorrutuksen keskelle. 





16 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää sinun Runeberin tortut!
    Kohta niitä pitääkin leipoa.
    Kivaa illan jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Viikon päästä tosiaan h-hetki koittaa :D

      Poista
  2. Oi ihanaa! Runebergintortut ovat kyllä parhautta. Tykkään itse myös kahdesta asiasta, jotka sinunkin reseptistä löytyvät: fariinisokeri ja piparit taikinaan + punssi kostutukseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on kyllä ihania! Olen kokeillut korppujauhoilla ja digestive-kekseillä, mutta kyllä ne piparit vaan kuuluu runebergeihin. Niistä tulee myös mukavaa väriä taikinaan yhdessä fariinisokerin kanssa. :)

      Poista
  3. Runebergit on niin mun lemppareita :) tosin jostain syystä itekkin unohdan ostaa tuota karvasmanteli aromia mutta on tosi hyviä ilmankin :) taidankin huomenna tehdä näitä herkkuja :) -millakrista ps. Aikaisemmin kommentoin noita herkkukeksejä, ehkä sittenkin kokeilen niitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, jos menee kokeiluun! Mielelläni kuulisi, mitä pidit ohjeesta tai ohjeista. :)

      Poista
  4. Jaiks, Täytyy tunnustaa, että oon viimeks leiponut runebergit köksän tunnilla vuonna...? Viikonloppuna korjaan asian. ;) Onpas kauniit tortut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä, mitä?! Nämähän on paras perinneleivonnainen ja vieläpä helppoja tehdäkin! :) Kiitos! Vähän jouduin veitsellä reunoja "siistimään" kun laitoin liikaa taikinaa vuokiin ja kohosivat yli äyräiden :D

      Poista
  5. Onpa tyylikkään näköisiä Runebergeja!

    VastaaPoista
  6. Niin juu, en ollut näitä etukäteen koristellut. Ainoostaan vadelmamarmelaadia laittanut sisään. Ja sitä laitoon vaan lisänä päälle "koristeeksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ohjeessa on sen verran löysä tuo taikina, että marmeladi uppoaa hyvinkin taikinan sisälle, niin ettei sitä uunista ottamisen jälkeen ole näkösällä ollenkaan. :)

      Poista
  7. Mun kommentti ei tullut näköjään kokonaasena perille, mutta siis. Tein näitä sun ohjeella ja oli tosi hyviä :) mä niin rakastan Runebergejä. Jokunen jäi yli ja tuli mieleen tehdä Cake popseja lopuista tortuista :) halutessaan voi lisätä tuorejuustoa,ite en nähnyt tarvetta. Cake pops runebergit, kokeile jos haluut ja tuli vaan tämmöönen idea mieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kokeilit ja tykkäsit! :D Ihan loistava idea! Vois vaikka jättää kostutusliemen kokonaan pois ja tehdä tahallaan tortuista kuivia. Sitten vain tuorejuustoa sekaan, palloiksi ja kuorrutetta pintaan. Saiskohan vadelmahillon vielä jotenkin ujutettua sydämeksi cake popsien sisään... Tätä täytyy alkaa kehittelemään tosissaan :D

      Poista
  8. Kauniin näköisiä torttuja. Minä en ole koskaan tehnyt näitä itse,mutta voisinpa ensi vuonna kokeilla tämän ohjeen innostamana :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Aika yllättävää kyllä. :O Kyllä näitä voi tehdä muulloinkin kuin 5.2. ;)

      Poista