keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Appelsiinileivokset


Ja taas se leipominen lähti siitä, että jotakin lojui kaapissa ja uhkasi mennä vanhaksi. Tällä kertaa kaksi appelsiinia pääsi leivonnaisten inspiraatioksi. Appelsiinihan on sinänsä melko haastava raaka-aine leivonnassa, kun sitä ei voi käyttää samalla tavalla kuin esim. marjoja. Yleensä appelsiineista käytetään siis vain mehu ja kuori eikä itse hedelmälihaa, mikä asettaa omat rajoituksensa, mutta tarjoaa tietysti myös mahdollisuuksia :)

Testasin ensin tehdä sitruunaisen version muffinsseista tällä ohjeella, mutta en kuitenkaan ihastunut siihen täysin, joten päätin kokeilla miedomman makuista appelsiinia sitruunan tilalla. Vähensin myöskin kostutusliemeen tulevaa sokerin määrää melko reilusti. Kuorrutuksen tein samalla periaatteella kuin runebergintortuissa, sillä erotuksella, että tomu-sokerivesikuorrutus vaihtui suklaisempaan versioon. Hyviä tuli! :D

Muffinssitaikina: (12-14 kpl)
200 g voita
2 dl (175 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3 dl (200 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 appelsiinin raastettu kuori

Kostutus:
1 1/2 dl appelsiininmehua (2 keskikokoista appelsiinia)
1/4 dl (20 g) sokeria

Kuorrutus:
1 rkl kermaa
75 g valkosuklaata
100 tuorejuustoa
appelsiini- tai aprikoosimarmeladia


Aloita muffinssitaikinan valmistus vaahdottamalla pehmeä voita ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Kääntele vaahdon joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet (siivilän läpi). Raasta lopuksi mukaan appelsiineista keltainen osa. Kaada taikina muffinssipellin syvennyksiin, jotka on voideltu ja jauhotettu huolellisesti. Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa siihen ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetken aikaa ennen kuin kumoat muffinssit vuoasta. Tasoita uunissa kohonnut pinta veistellä.

Sekoita kostutusliemen ainekset keskenään. Sivele kostuketta tasaisesti lämpöisten muffinssien pinnalle. Käännä veitsellä leikattu puoli alaspäin.

Valmista kuorrutus laittamalla kerma ja valkosuklaa mikron kestävään kulhoon. Kuumenna välillä sekoittaen, kunnes suklaa on kauttaaltaan sulanut ja seos on tasaista, anna jäähtyä hetki ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Laita seos pursotinpussiin ja pursota rengas muffinssien päälle. Pursota lopuksi hilloa renkaan sisään.


11 kommenttia:

  1. Nam, kivannäköisiä ja varmasti myös hyvänmakuisia leivoksia. Tämä ohje pitääkin pistää "korvantaakse". ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku oli kyllä hyvä ja tosiaan mielestäni paljon parempi kuin sitruunalla tehtynä :)

      Poista
  2. Namskis!
    Ihanat pikku muffinit!
    Herkullinen ohje!

    VastaaPoista
  3. Kylläpä tekisi mieleni maistaa tälläistä! Ihanan näköisiä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissähän on vaan ihan perus kuivakakkupohja, mutta tuo kostutusliemi antaa mukavasti mehevyyttä ja hillo sekä valkosuklaa-tuorejuustokuorrutus ei tietystikään huononna lopputulosta :)

      Poista
  4. Lähetätkö yhden tännepäin ;)
    Näyttää herkulta! Kiva idea tuon kostytusliemen käyttö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin, sinne lähti :) Nämä muistuttaa melko paljon kyllä runebergintorttuja appelsiinisena versiona XD

      Poista
  5. Nam, tykkään myös ennemmin appelsiinista leivonnaisissa kuin sitruunasta.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissain leivonnaisissa appelsiinin lempeämpi maku toimii vaan paremmin :D

      Poista
  6. Mmm.. Kesäisen näköinen herkku. Ihana versio kesälle Runebergistä. :) :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pakko tunnustaa, että on niitä oikeita runebergejäkin tullut tehtyä joskus muulloinkin kuin 5.2. :D

      Poista