tiistai 7. helmikuuta 2017

Laskiaismuffinit


Minä luulin, että en ehdi leipoa mitään laskiaisherkkuja, kun olin siinä uskossa, että laskiaista vietettäisiin jo tällä viikolla. Nopea googletus kuitenkin osoitti, että laskiainen on vasta kuun lopussa ja aikaa on näin ollen yllin kyllin. Muutenkin tällaiset liukuvat juhlapyhät on minulle vaikeita sisäistettäviä, kun päivä vaihtelee vuodesta toiseen. Sitten on myös tämä toinen polttava kysymys, minä päivänä niitä pullia kuuluikaan syödä, sunnuntaina, tiistaina vai molempina? Ja tuleeko laskiaissunnuntai ennen tiistaita vai toisin päin? Paljon helpompaa, kun on yksi lukkoon lyöty päivä, kuten Runeberginpäivä, jota vietetään joka vuosi 5.2. Tosin sekin päivä meinaa mennä minulla sekaisin, kun mummollani on synttärit 7.2. niin täytyy aina varmistaa, että kumpi päivä nyt oli kumpi :)

Aluksi ajattelin leipoa perinteisiä laskiaispullia, sitten Ruotsissa villiinyttäneitä prinsessakakun ja laskiaispullan fuusiota, mutta lopulta päätin hylätä koko pulla-ajatuksen ja tehdä laskiaismuffineja, joihin ohjeen löysin Pienet herkkusuut -blogista. Suurin syy muffiniversion tekemiseen oli se, että halusin saada nopeasti valmista, eikä aikaa ollut kohotella pullataikinaa montaa tuntia.

Laskiaispullissa on lähtökohtana sellainen perustavaa laatua oleva ongelma, että pulla on parhaimmillaan lämpimänä tai vähintäänkin huoneenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä. Täytteeksi tuleva kermavaahto ei sen sijaan tykkää lainkaan lämpimästä, joten pullat on säilytettävä jääkaapissa. Parhaimmillaan laskiaispullat ovatkin vastatäytettynä, joten paras ratkaisu olisikin täyttää pullat sitä mukaan kuin syö, mutta siinä taas on oma vaivansa ja siksi kaikki pullat tuleekin yleensä täytettyä kerralla. Ongelma se tämäkin. :)

Näissä muffineissa pätee samat lainalaisuudet eli ovat parhaimmillaan vastatäytettyinä. Taikinaan mukavasti pullan makua tuo kardemumma ja täytteeksi tulee vaniljakreemin ja kermavaahdon yhdistelmä sekä tietenkin perinteinen hillo. Nyt tuli mieleen, että mantelimassa olisi sopinut näihin enemmän kuin hyvin myös!

Muffinitaikina:
100 g voita
1 ½ dl (135 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
3 ½ dl (225 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä

Täyte:
½ dl (25 g) vaniljakreemijauhetta
½ dl maitoa
2 tl (10 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
...
mansikka- tai vadelmahilloa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin tai voitele ja jauhota kevyesti kolot, jos et käytä vuokia. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.

Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi, lisää kananmunat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon kardemumma. Kääntele joukkoon vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita siivilän läpi ja kermaviiliä. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes muffinit ovat keskeltäkin kypsiä. Anna jäähtyä. Leikkaa muffineista hattu pois.

Valmita täyte sekoittamalla maito, sokerit ja vaniljakreemi keskenään. Vaahdota kerma ja lisää vaniljakreemi joukkoon vatkaten. Laita vaniljatäyte pursotinpussiin ja pursota muffinien pohjalle rengas. Täytä renkaan sisusta hillolla, laita hattuosa päälle ja siivilöi pinnalle tomusokeria.





12 kommenttia:

  1. Oi Oi! Näyttää niin herkullisilta!
    Hyvää viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihanan ja herkullisen näköisiä nuo muffinisi! Hyvä idea laskiaiseen! Kivaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä kyllä tuli mukavan nopsasti valmiiksi. :) Kivaa viikkoa myös sinulle! :D

      Poista
  3. Onpas herkulliset "pullamuffinit". Tällaiset ovatkin käteviä, kun ei aina oo aikaa vaivailuun ja kohotuksiin. Hämäävästi ihan pullan näköisiä. :) Minä leipasin ison satsin pullaa viikonloppuna buffettyyppiseen, jossa jokainen täytti haluamansalaisen pullan. En vaan saanut napattua hälinässä yhtään kuvaa.. :/ Pitää leipoa vielä uudestaan laskiaiseksi. Onneksi vasta tulossa ;) Mä muuten kokeilin runebergekin nyt sitten ekaa kertaa :o Kakun muodossa kylläkin, pitää postailla pian.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullahan sinänsä on enemmän kuin helppo tehdä, mutta jotenkin sen leipomisen kynnys on itsellä suuri. Kardemumma saa nämä myös hämäävästi maistumaan pullalta. Kuulostaa unelmabuffetilta, paljon parempi kuin joku tortillapöytä! :D Jään odottamaan runeberg-postausta :)

      Poista
  4. Nämä onkin kiva vaihtoehto laskiaispullalle. Pitää laittaa "to do" - listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä, kun aloittaa leipomisen hyvissä ajoin, niin ehtii tehdä sekä uusia kokeiluja, että perinteisiä versioita :)

      Poista
  5. :D Hauskat sekoilut! Onko munkkiohje jo etittynä. Niitä tarvitaan pian. :)
    Noi näyttää sopivan makeilta. Voivat olla makeampiakin, kun pullat. Noihin vuokiin ois helppo tehä, ei tarvii vaivata mitään.
    MInä huono pullaleipuri löysin kivoja, korkeita ja paksuja muffinivuokia, joihin tein pullia. Niistä tulikin hyviä! Pullat ei kuiva, eivätkä littaannu, eikä niistä tuu niin helposti "sittasia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhoista ohjeista kyllä löytyy, viime vuonna mentiin pikamunkeilla, mutta tänä vuonna taidan tehdä ihan perinteisiä. Seuraava päivitys tulee myös sivuamaan munkkiaihetta hyvinkin läheltä. ;) Minä tykkään kyllä tehdä muffinit pelti-paperivuoka-yhdistelmällä, niin ei tarvitse voidella eikä jauhotella. Pullia en olekaan koskaan vuokiin tehnyt, mutta varmasti pysyvät niin hyvin formussa ja ovat meheviä :)

      Poista
  6. Oi, nam! Kiva kun kokeilit näitä ja näyttävät muuten tooosi hyviltä 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä oli ihanan simppeli muffiniohje, ja hyvänmakuinen totta kai! :)

      Poista