sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Prinsessa-Laskiaispullat


Prinsess Semlor eli Prinsessa-Laskiaispullat on ollut tämän laskiaisen hittituote länsinaapurissa. Laskiainen taidetaan muutenkin ottaa Ruotsissa enemmän tosissaan leivonnaisten suhteen, kun joka vuosi tulee jotain uutta innovaatiota. Viime vuonna se oli wrapin muotoon tehdyt pullat ja tänä vuonna sitten tämä Prinsessakakun ja laskiaispullan liittouma. 

Ensimmäistä kertaa törmäsin kyseisiin leivonnaisiin Instagramissa, kun CT4U:n Raili oli niitä leiponut. Heti kuvan nähtyäni ajattelin, että näitä on pakko päästä testaamaan. Kaikki uudet innovaatiot on todella hauskoja ja on mukavaa, kun vastaan tulee tällaisia juttuja, joita ei itse olisi ikimaailmassa voinut keksiä. Kuorruttaa nyt pulla marsipaanilla, whaaat?

Marsipaani kannattaa kaulita mahdollisimman ohueksi, niin pullan maku ei ole niin äklömakea. Marsipaani kiinnittyy ihan mukavasti paljaaltaan pullan pinnalle. Raili tosin oli sipaissut pullan alalaitaan hieman kermavaahtoa, mikä helpottaa kiinnittymistä. Kannattaa testata, jos ei meinaa muuten tarttua. :) Vähän jäi laskoksia marsipaaniin, mutta en odottanutkaan täydellistä lopputulosta omilla marsipaanin käsittelytaidoilla. Ihan nättejä kuitenkin tuli, olen siis tyytyväinen. :)

Täytteeksi kokeilin tehdä mantelimassasta ja vispikermasta kreemin, mikä onnistuikin hyvin. Maku oli mukavan mantelinen ja yhdellä pursotuksella tuli mantelimassatäyte ja kermavaahto, kätevää. Joillekin ei vaan riitä kaksi täytettä, vaan pitää saada kaikki kolme makua ympättyä yhteen pullaan. Käsittääkseni myös aidosta Princess Semlasta nuo kolme makua löytyy. Suosittelen kyllä testaamaan ihan vaan siitäkin syystä, että onhan tämä ihan huippuidea. Kun tällaisen version laskiaspullasta kiikuttaa ensi sunnuntaina kahvipöytään, niin varamasti siinä monen suut loksahtaa auki :D

Pullataikina: (12-15 kpl)
3 dl maitoa
¾ dl (65 g) sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
noin 8 dl (500 - 550 g) vehnäjauhoja
1 pss (11 g) kuivahiivaa
100 g voita

Täyte:
200 g mantelimassaa
3 dl vispikermaa
vadelmahilloa

Kuorrutus:
400 - 500 g vihreää marsipaania
tomusokeria

Aloita pullataikinan valmistus ottamalla jauhoista noin 50 g erilleen ja sekoittamalla niiden joukkoon kuivahiiva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon, sokeri, kardemumma, suola ja jauho-hiivaseos. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaan hieman sitkoa. Lisää kananmuna. Lisää loput jauhoista ja lopuksi huoneenlämpäinen voi. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, lisää jauhoja tarvittaessa sen verran, että  taikina irtoaa kulhon reunoil. Anna kohota, kelmulla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa (mikro tai uuni on hyvä paikka) kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilma pois ja ota noin 70 g paloja. Pyörittele pulliksi ja laita kohoamaan pellille leivinpaperin päälle lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 13-15 minuuttia.

Valmista mantelimassa-kermavaahto laittamalla mantelimassa ja ½ dl kermaa mikron kestävään kulhoon. Kuumenna puolella teholla välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja täysin sekoittunutta. Vaahdota loput vispikermasta ja kääntele varosvasti jäähtyneen mantelimassan joukkoon. Laita seos pursotinpussiin ja anna pussin olla jääkaapissa pullien kuorruttamisen ajan.

Kauli marsipaani ohueksi levyksi tomusokeroidulla alustalla ja leikkaa siitä hieman pullia suurempia ympyröitä. Aseta ja painele marsipaani pullien päälle ja leikkaa veitsellä yli mennyt marsipaani reunoilta. Leikkaa hattu pois ja levitä vadelmahilloa kerros pohjaosalle. Pursota mantelimassakermaa vadelmahillon päälle ja laita hattu päälle. Koristele tomusokerilla.






22 kommenttia:

  1. Näitä kyllä tekisi niin mieli maistaa! Hienoja olet tehnyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kokeilla aina näitä uusia versioita perinneherkuista :D

      Poista
  2. Teit sen! Oi että ihania :) pitäisköhän itsekin ensi vuonna, mutta pinkkinä? <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes I did it! :D Kovasti kummastelin, kun en ole vielä suomalaisissa blogeissa näihin törmännyt. Ehdottomasti! Pinkkinä tulisi varmasti tosi nättejä :)

      Poista
  3. Onpas hienot! Kiva idea!
    Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Idea oli mielestäni myös huippuhyvä, samoin kuin makukin :)

      Poista
  4. No wau, onpas hienoja pullia! Ei ole tosiaan ikinä tullut edes mieleen kuorruttaa pullia marsipaanilla, mutta hyvä ideahan se on. Saa ainakin näyttäviä pullia tällä tavalla. Voiskohan näitä tehdä vaahtokarkin maukuisella kaulintamassalla , meillä kun tuo nuoriso ei tykkää marsipaanista... täytyykin ottaa pohdintaan jos vaikka testaisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei olisi ykklä itsellänikään tullut mieleen marsipaanilla kuorrutamminen, mutta onneksi jotkut on näin kekseliäitä. Vaahtokarkkimassa varmasti makunsa puolesta toimii, mutta mitenhän mahtaa tarttua pintaan? Muistaakseni se oli hieman sitkaisempaa kuin marsipaani. Tästä on siis about 10 vuotta, kun olen vaahtokarkkikuorrutusta käsitellyt :D

      Poista
    2. Kyllä se vaahtismassapulla siis pitää testata :D

      Poista
    3. Jään innolla odottamaan, miten vaahtismassa toimii :D

      Poista
  5. Luulin eilen kirjoittaneeni tänne kommentin, mutta katosikohan se jonnekin bittiavaruuteen :D Ihastelin näitä pullia, ei ole koskaan tullut mieleen, että näinkin voi pullat päällystää. Tosi kiva idea! Ja kävi mielessä josko voisi tuon marsipaanin vaihtaa vaikka vaahtokarkin makuiseen kaulintamassaan, kun meidän teini ei tusota marsipaanista perusta. Pitää testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun piti eilen käydä kurkkimassa kommentit, mutta oli niin kiirus etten kerinnyt. Mulla on tuo kommenttien tarkistus päällä ihan siitä syystä, kun vuodatus-alustalle tuli aikoinaan hirvittävä määrä spämmiviestejä, niin täältä olen halunnut pitää kaikki poissa :)

      Poista
    2. Joo ja huomasinkin siinä vaiheessa kun olin lähettänyt tämän uuden viestin, että sulla onkin se kommenttien tarkistus päällä. Ihan hyvä onkin jos spämmejä satelee. Bloggerissa niitä ei niinkään tule tai ei ainakaan minulle - kop kop vaan.

      Poista
    3. Ei tänne bloggeriin ole kyllä montaa spämmiä tullut, mutta en missään nimessä halua enää blogialustaa vaihtaa, niin pitää pelata varman päälle :D

      Poista
  6. No eipä olisi minullakaan tullut mieleeni päällystää pullaa marsipaanilla :D Näin näitä joillakin instassa, mutta en inspiroitunut niistä. Nyt sinun postauksen luettuani voisinkin inspiroitua... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantsii kyllä testata, vaikka vähän vaivaa enemmän vaativatkin kuin perus laskiaispullat. Ja kaikkea uuttahan on aina kiva kokeilla :)

      Poista
  7. Mantelimassa ja marsipaanifani en ole, mutta siitäkin huolimatta ohjeesi koukuttaisi kokeilemaan...tänä vuonna mennään tosin ihan perus laskiaispullilla ja noilla puffinsseilla/pullamuffinsseilla. Voisihan tätä tapaa hyödyntää muuloinkin esim. erilaisiin väriteemoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas fanitan molempia, joten näitä oli aivan pakko päästä testaamaan. :) Yllättävän hyvin mielestäni toimi marsipaani pullien päällä, ja tarttuikin vielä suht kivuttomasti ilman mitään "väliaineita" :)

      Poista
  8. No tää on erikoista! Zelena pullia. Tulee mielleyhtymä siihen Olipa kerran -sarjan vihreään noitaan. :) Pitää ehottomasti pistää korvan taakse tää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä varsin erikoistahan se on päällystää pulla marsipaanilla, mutta toimii! Heh, en ole kyseistä sarjaa kuin kerran pakotettuna joutunut katsomaan, mutta onhan nämä kieltämättä vähän noitamaisia :)

      Poista