Tämä ohje löytyy jo blogistani, mutta se on vaan niin hyvä, että joka kesä sillä pitää ainakin yksi kerta leipoa. Tällä kertaa en tehnyt yhtä isoa piirakkaa vaan kymmenen pikkupiirakkaa. Muffinnipeltiin tehtynä taikinaa kuluu suhteessa enemmän, joten täytettä jää jonkin verran yli. Se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä täyte on niin hyvää, että sitä voi syödä vaikka paljaaltaan tai jätskin kanssa :)
Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1 kananmuna
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
1 1/2 dl (60 g) mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Täyte:
noin 700 g (14 - 15 dl) raparpereja
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1/2 dl (35 g) perunajauhoja
1/2 dl vettä
150 g voita
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1 kananmuna
3 dl (195 g) vehnäjauhoja
1 1/2 dl (60 g) mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Täyte:
noin 700 g (14 - 15 dl) raparpereja
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1/2 dl (35 g) perunajauhoja
1/2 dl vettä
Valmista raparperitäyte leikkaamalla raparperit viipaleiksi. Laita raparperiviipaleet ja sokeri kattilaan. Hauduta, kunnes raparperit ovat osittain soseutuneet. Sekoita perunajauhot ja vesi keskenään. Ota kattila pois liedeltä ja lisää perunajauhosuurus raparperiseoksen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Seoksen koostumus kuulu olla paksu ja hieman liisterimäinen. Nosta kattila kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
Aloita pohjan valmistus vaahdottamalla pehmeä voi ja sokeri keskenään.
Lisää kananmuna mukaan samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet kekenään
ja kääntele ne siivilän läpi väähdon joukkoon. Ota taikinasta 1/3
erilleen koristelua varten. Taputtele 2/3 takinasta muffinivuokien pohjalle ja
pari senttiä reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Kaada jäähtynyt raparperitäyte pohjan päälle. Pyörittele erilleen otetusta taikinasta ohuita nauhoja ja asettele ne täytteen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasossa, kunnes päällytaikina on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ja kumoa piirakat. Tarjoile vaniljakastikkeen -tai jäätelön kanssa.
Kaada jäähtynyt raparperitäyte pohjan päälle. Pyörittele erilleen otetusta taikinasta ohuita nauhoja ja asettele ne täytteen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasossa, kunnes päällytaikina on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä ja kumoa piirakat. Tarjoile vaniljakastikkeen -tai jäätelön kanssa.
Nämä vaikuttavat tosi ihanilta! Pitäisi kokeilla ehdottomasti! Ihanan näköinen tuo jätskipallo tuossa päällä, slurps! ;D
VastaaPoistaKiitos :) Nämä on kyllä hyviä. Raparperi on pääosassa eikä vain mausteena :) Ja jätski on ihan ehdoton partneri raparperileivonnaisille, varsinkin sellaisille, joihin ei tule kermaviili tms. päällystä.
Poista