Pohja:
140 g vehnäjauhoja
85 g voita
1-2 rkl kylmää vettä
Vadelmatäyte:
250 g vadelmia (tuoreita ja pakastetut käyvät molemmat)
3 rkl sokeria
1/2 sitruunan mehu
Frangipane:
110 g voita
110 g sokeria
2 kananmunaa
110 g mantelijauhetta
25 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 situunan raastettu kuori
(manteliaromia)
Pinnalle:
25 g mantelilastuja
Valmista piirakkapohja. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi,
tasaiseksi seokseksi. Lisää kylmää
vettä vähän kerrallaan, vain niin paljon kuin tarvitsee. Puristele
taikina nopeasti kiinteäksi taikinaksi, kauli se sitten jauhotetulla
alustalla piirakkavuokaa (halk. 22cm) hieman suuremmaksi levyksi. Nosta taikina
kaulimen avulla varovaisesti piirakkavuoan päälle ja asettele
varovaisesti reunoille, älä venytä. Leikkaa veitsellä yli jäävä taikina pois. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.
Taikinan kovettuessa jääkaapissa valmista vadelmatäyte. Mittaa kattilaan vadelma, sokeri ja sitruunan mehu, keitä keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Anna hieman jäähtyä.
Vadelmatäytteen jäähtyessä esipaista pohja. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Taikinan kovettuessa jääkaapissa valmista vadelmatäyte. Mittaa kattilaan vadelma, sokeri ja sitruunan mehu, keitä keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Anna hieman jäähtyä.
Vadelmatäytteen jäähtyessä esipaista pohja. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Valmista
frangipane-täyte pohjan paistuessa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään
kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Vatkaa joukkoon mantelijauhe. Yhdistä toisessa
kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe, siivilöi vaahdon joukkoon ja
kääntele. Lisää lopuksi myös sitruunan raastettu kuori ja halutessasi
manteliaromi (käytin rommiaromia).
Levitä vadelmatäyte esipaistetun pohjan päälle ohuelti ja mahdollisimman tasaisesti. Pudottele päälle nokareita frangipane-täytteestä ja levitä frangipane varovaisesti hillon päälle, varo ettei hillo sekoitu frangipanen joukkoon tai pilkistele liikaa täytteen läpi tai reunoilta.
Paista
piirasta uunissa vielä 25 minuuttia. Noin 20 minuutin kohdalla lisää
mantelilastut (en muistanut ostaa) ja paista n. 5 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin
kullanruskean pinnan. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan vaikka teen
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti