sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Elsen Mustikkapiirakka

Tällä ohjeella (tai ainakin melkein) tehtyä mustikkapiirakkaa maistoin kesälomareissullani Helsingissä. Resepti osoittaa taas sen, että usein paras lopputulos syntyy ihan perus raaka-aineista. Mustikat on ainoa raaka-aine tässä piirakassa, jota ei välttämättä aina valmiina kotoa löydy. Hyvä taikina ja herkullinen täyte riittävät uskomattoman hyvänmakuisen lopputuloksen aikaansaamiseen!

Hieman pienensin alkuperäistä ohjetta ja käytin päällystaikinan voiteluun kananmunaa, muuten mentiin alkuperäistä kunnioittaen. Kaunishan tästä ei missään nimessä tullut, koska en jaksanut alkaa kaulitsemaan päälle tulevaa taikinaa, vaan litistelin sopivia paloja taikinasta ihan käsien välissä ja tilkitsin mustikkatäytteen piiloon niillä. Loppujen lopuksi vähemmällä vaivalla olisi varmaan selvinnyt, jos olisi kaulinnut taikinan :D Joka tapauksessa tämä on yksi parhaimmista mustikkapiirakoista, jota olen koskaan maistanut! Kuulemma muistuttaa myös niitä Fazerin pikku piirakoita. Itse en siis ole Fazerin mustikkapiirakoita maistanut, joten täytyy luottaa muiden valistuneisiin mielipiteisiin asiassa ;)

Pohja:
175 g voita
1 dl (90 g) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Mustikkatäyte:
4 dl (200 g) mustikoita
1 ½ rkl perunajauhoja
¾ dl (65 g) sokeria
½ dl vettä

Voiteluun:
kananmunaa

Valmista ensin mustikkatäyte. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja kiehauta. Laita sivuun jäähtymään pohjan teon ajaksi.

Valmista pohjataikina vaahdottamalla pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Painele noin kaksi kolmasosaa taikinasta halk 21-22 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle mustikkatäyte. Kauli loput taikinasta pyöreäksi levyksi ja asettele se mustikkatäytteen päälle. Voitele pinta kevyesti kananmunalla ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat paloiksi. 


 


12 kommenttia:

  1. Varmasti on hyvää!😍
    Aattelin just, että tulee ihan mieleen ne Fazerin pikkupiiraat.
    Meillä lapset tykkää niistä.
    Eli tätä täytyy testata jossain vaiheessa😀
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä super hyvää :) Pitää varmaan itsekin joskus maistaa niitä Fazerin piirakoita, kun monet niistä puhuu ja niitä kehuu :D Toivottavasti ohje päätyy blogiisi pian! Jään innolla odottamaan :)

      Poista
  2. Onpa kiva piirakka! Ihana mustikkatäyte sisällä ja aina hyvä muropohja :D
    Mä tein tänään(kin) muropiirakkaa omenasta. Pitäiskin kokeilla tätä vaihteeksi, ennenkuin kyllästyn omenaan kokonaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, tulen tekemään vastakin. :) Eihän omenaan voi kyllästyä ;)

      Poista
  3. Nam, nam, hyvältä näyttää! :P

    VastaaPoista
  4. Meillä löytyy kyllä myös mustikkaa yleensä aina pakkasesta. Jotain samantapaista olen joskus kokeillut ja siitä tykättiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja jos omasta pakkasesta loppuu, niin kaupan pakastealtaasta löytyy aina ;) Tämän tyyppinen simppeli piirakka on kyllä just parasta! :)

      Poista
  5. Ah ja nam. Tätä herkullisen näköistä piirakkaa oli pakko päästä tänään testaamaan ja täytyy myöntää että eipä piiras kauan pöydässä vanhentunut kun meidän porukka pääsi iskemään lusikalla kiinni ;) kiitosta vaan erinomaisesta ohjeesta, toimii! T. Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla näin vuodenkin jälkeen. :) Jotenkin tämä viesti oli mennyt roskapostiin ja nyt vasta löysin.

      Poista
  6. Tää on taatusti ihanaa. Ja totta tosiaan, usein parhaat herkut saa yksinkertaisesti perusraaka-aineista. Oon tehnyt joskus itse mustikkapiiloja http://leena-muorileipoo.vuodatus.net/lue/2012/06/marjapiilo-suussasulava-herkku ja aivan ihanaa luumupiirasta http://leena-muorileipoo.vuodatus.net/lue/2014/12/ihana-luumupiiras . Tämä sinun ohje näyttäs olevan paljolti samansuuntainen. Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Nuo molemmat ohjeesi vaikutti tosi herkullisilta. Tuoreista luumuista en olekaan koskaan piirakkaa tai muutakaan leiponut :D

      Poista