sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Vappumunkit


Mietin, että pitäisikö julkaista ollenkaan munkkipostausta, kun en ollut aivan tyytyväinen tämän päivän tulokseen. Oikeastaan mikään ei onnistunut mutta, kun pääsiäisleivonnaiset jäi kokonaan välistä, niin pakko saada jotain vappuaiheista tänne.

Mikä sitten menikään vikaan? Ensinnäkin paistoin munkit liian kuumassa rasvassa ja pinta tummui kamalasti. Kokeilin ensimmäistä kertaa paistamiseen rapsiöljyä. Se toimi ihan ok, toki rypsiöljy on parempaa ja sitä käytän jatkossakin. Laitoin myös taikinaan puolet liian vähän hiivaa. Tein 0,4 kertaisen määrän tästä Hannan munkkiohjeesta. Jotenkin vain ajattelin, että pussi kuivahiivaa vastaa 50 g hiivaa, mutta eihän se niin mene. Kohosivat silti ihan mukavasti laskuvirheestä huolimatta.

Kuorrutuksena on osassa perus tomusokerikuorrutus ja osaan tein valkosuklaakuorrutuksen. Sulatin 100 g valkosuklaata ja reilun ruokalusikallisen kermaa. Tästä riitti 8 munkkiin. Muutama munkki jäi vielä kuorrutusta vaille ja niihin tein kerma-tomusokeri-nutellakuorrutuksen. Määriä en mittaillut yhtään, laitoin kaikkia silleen sopivasti. :) Munkkien sisälle pursotin vielä hilloa, jotta kunnon överikerroin tuli saavutettua. :D

Alan taipumaan yhä enemmän ja enemmän donitsien puoleen. Ne on niin nopeita ja helppoja tehdä. Ei tarvi kohotella eikä vaivata ja maku on vähintäänkin yhtä hyvä kuin munkeissa. Vapuksi voi käydä kurkkaamassa minun oman suosikki donitsiohjeeni täältä! Tsempit kaikille vapun munkkitalkoisiin! :D

Munkkitaikina: (24 kpl)
2 kananmunaa
1 ¼ dl (100 g) sokeria
3 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
9 dl (600 g) vehnäjauhoja
100 g voita

Paistamiseen:
1 litra rypsiöljyä

Kuorrutus:
sokeria tai tomusokeri-mehukuorrutusta

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiva. Lisää maito kananmuna-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon suola, kardemumma, jauhot ja sulatettu voi. Vaivaa käsin sitkoa taikinaa. Taikina on löysempää kuin perinteinen pullataikina. Anna kohota noin puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa.

Kauli taikina 2-3 cm paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla.Ota levystä pyöreällä muotilla kiekkoja. Tee halutessasi reikä keskelle sormilla. Kuumenna öljy ja paista munkit kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Laita paistetut munkit talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeytyy pois. Pyörittele sokerissa tai tee sitruunanmehusta ja tomusokerista kuorrutus munkeille.



8 kommenttia:

  1. Ihanan värikkäitä vappumunkkeja!
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Nam!😋
    Kauniit koristelut munkeissa!
    Meilläkin paistetaan vappuna munkkeja.
    Hyvää illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän vappuna pitää joko tippaleipiä, munkkeja tai donitseja olla :)

      Poista
  3. Oi voi kirjaimellisesti kuola valuu näppikselle kun rouskutan tässä lounaalla kuivaa salaattia, mutta haaveilen näsitä IHANISTA munkeista! :P Ei haittais mua ainakaan yhtään tuo hieman tummempi rouskuva munkinpinta nam! Toivottavasti kerkeän munkin paistoon vielä ennen vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevyen lounaan jälkeen on sallittua syödä vähän raskaampaa jälkkäriä, niinhän se menee. Onneksi vappu ajoittui täydellisesti tänä vuonna. Saa taas pitkä viikonlopun :)

      Poista
  4. Nams, pitäisköhän munkkeja tehdä vapuksi! Taidan minäkin taipua sinne donitsien puoleen ennemmin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vappuna pitää kyllä jotain uppopaistettua olla. Donitsit on todella hyvä vaihtoehto myös :)

      Poista