Suklaamoussekakut ovat suosikkileivonnaisiani. Minusta suklaamoussekakussa täytyy olla itse tehty murotaikinapohja. Muutamia murotaikinakokeiluja tehtyäni sovelsin tällaisen mantelisen version. Perusaineethan murotaikinassa ovat aina samat, mutta tässä suhteet ovat mielestäni erittäin kohdallaan. Pohja on sopivan rapea, mutta ei liian kova. Pohja myöskin säilyttää hyvin muotonsa paiston aikana. Ei niin makea murotaikina tasapainottaa mukavasti täytteeksi tulevaa maitosuklaamoussea. Onnistuneen pohjan salaisuus on, ettei sitä vaivaa liikaa ja tarpeeksi ohueksi kaulitseminen. Täytteeksi tuleva maitosuklaamousse on erittäinen yksinkertainen, raaka-aineita on vain kaksi. Käytin suklaana X-tran maitosuklaata. Moussesta ei tullut kovin jämäkkää, mutta kuitenkin leikattavaa. Halutessaan suklaan määrä voi lisätä. Lisäsin mousseen lisäksi hieman suolaa, koska se tuo siihen mukavaa kärkeä. Jos moussen valmistaa Fazerin sinisestä, niin suolaa ei tarvitse välttämättä lisätä, mutta nuo halpismerkit ovat yleensä niin sokeripitoisia, että suolan lisääminen tuo niiden makuun mukavasti syvyyttä.
Mantelinen murotaikina:
Mantelinen murotaikina:
125 g voita
2,5 dl (160g) vehnäjauhoja
1 dl (50 g) mantelijauhetta
2 rkl (18 g) tomusokeria
1 keltuainen
Sekoita keskenään kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuiainen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä kuitenkaan vaivaa liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Anna taikinan vetäytyi jääkaapissa kelmuun käärittynä vähintään 45 minuuttia tai seuraavaan päivään. Ota taikina huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen kuin alat työstää sitä. Kauli taikina noin 4 mm paksuiseksi ympyräksi. Painele kaulittu taikina halk. 20 cm irtopohja- tai piirakkavuokaan. Jos taikina ei asettunut vuokaan tasaisesti, niin paikkaa vajaat kohdat ylijääneellä taikinalla. Viillä lopuksi varovasti (ettei vuoan pinnoite vaurioidu) veitsellä taikinasta ylimääräinen osa pois. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.Laita folioa taikinan päälle, jotta se säilyttää muotonsa paistettaessa. Paista 200 asteessa, alatasossa noin 20 minuuttia ja ota sen jälkeen folio pois taikinan päältä. Paista taikinaa ilman foliota noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin lisäät moussen.
Maitosuklaamousse:
175 g maitosuklaata
2,5 dl Flora Vispiä
(muutama rouhaisu suolaa)
Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja lisää 0,75 dl Flora Vispiä joukkoon. Kuumenna mikrossa täydellä teholla noin 10 sekuntia kerrallaan ja sekoita välillä. Jatka kuumentamista, kunnes sekoitettaessa ei näy enää suklaapaloja. Rouhi halutessasi joukkoon hieman suolaa. Laita jääkaappiin viilentymään, jottei vaahdotettu Flora Vispi sula, kun sitä lisätään. Vaahdota loput (1,75 dl) Flora Vispistä ja kääntele se suklaaseoksen joukkoon pienissä erissä varovasti nostellen. Kaada mousse jäähtyneen murotaikinapohjan päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa 3-4 tunnin ajan tai seuraavaan päivään.
Murotaikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla keskenään kuivat aineet ja kuutioitu kylmä voi.
Taikina nypitty murumaiseksi.
Taikina on kelmutettu ja valmis menemään jääkaappiin kovettumaan.
Kaulitusta taikinasta voi leikata sopivan kokoisen ympyrän vuoan reunoja apuna käyttäen. Ei haittaa, vaikka ympyrä ei ole täysin symmetrinen, virheet voi paikata jälkikäteen.
Kuten kuvasta näkyy, leipojan veitsikäsi ei ollut täysin vakaa.
Murotaikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla keskenään kuivat aineet ja kuutioitu kylmä voi.
Taikina nypitty murumaiseksi.
Taikina on kelmutettu ja valmis menemään jääkaappiin kovettumaan.
Kaulitusta taikinasta voi leikata sopivan kokoisen ympyrän vuoan reunoja apuna käyttäen. Ei haittaa, vaikka ympyrä ei ole täysin symmetrinen, virheet voi paikata jälkikäteen.
Kuten kuvasta näkyy, leipojan veitsikäsi ei ollut täysin vakaa.
Taikinan saa kätevästi vuoan keskelle, kun kaulimisalustan kääntää vuoan päälle.
Taikina ei asettunut täysin tasaisesti vuoan reunoille. Vajaat kohdat voi paikata yli jääneellä taikinalla.
Kun taikina on paineltu tasaisesti vuoan reunoille, leikataan ylimääräinen osa veitsellä pois.
Taikinan reunat tasoitettuna. Tulos ei ole täydellinen, mutta close enough.
Pohjaan on syytä pistellä reikiä, ettei taikina kupruile paistettaessa.
Ennen paistamista taikinan päälle asetetaan foliota, ettei taikinan reunat valu alaspäin paiston aikana.
Pohja ei ole täysin kypsä 20 minuutin paiston jälkeen, joten ei muuta kuin uuniin takaisin ottamaan lisäväriä pintaan.
Valmis taikina on kauniin kullanruskea.
Seuraavaksi siirrytään moussen valmistukseen. Suklaa ja osa Flora Vispistä mikron kestävässä kulhossa.
Lyhyen mikrottamisen jälkeen suklaaseos on tasaista. Päälle on lisäksi rouhaistu hieman suolaa.
Moussekakku menossa jääkaappiin tekeytymään.
Moussekakku on valmis syötäväksi seuraavana päivänä.
Ja ei muuta kuin ääntä kohti:)
Tosi kiva tuo sinun mantelinen murotaikinaohjeesi. Tein sitruunapiirakkaasi, ja oli todella hyvää. Nyt testiin tämä kakku, joka näyttääkin ihan taivaalliselta :)
VastaaPoistaMukavaa, että tykkäsit :D
PoistaNäyttää niiiin mun kakulta..ei kun leipoman☺
VastaaPoistaTämä on kyllä erittäin hyvänmakuinen moussekakku, yksi mun lemppareista :)
Poista