Sitruunapiirakka
Mantelinen murotaikina:
125 g voita
2,5 dl (160g) vehnäjauhoja
1 dl (50 g) mantelijauhetta
2 rkl (18 g) tomusokeria
1 keltuainen
Sekoita
keskenään kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä voi ja
kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuiainen ja
sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä kuitenkaan vaivaa liikaa, jottei
taikinaan muodostu sitkoa. Anna taikinan vetäytyi jääkaapissa kelmuun
käärittynä vähintään 45 minuuttia tai seuraavaan päivään. Ota taikina
huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen kuin alat työstää sitä. Kauli taikina
noin 4 mm paksuiseksi ympyräksi. Painele kaulittu taikina halk. 20 cm
irtopohja- tai piirakkavuokaan. Jos taikina ei asettunut vuokaan
tasaisesti, niin paikkaa vajaat kohdat ylijääneellä taikinalla. Viillä
lopuksi varovasti (ettei vuoan pinnoite vaurioidu) veitsellä taikinasta
ylimääräinen osa pois. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin
vähintään 30 minuutiksi.Laita folioa taikinan päälle, jotta se säilyttää
muotonsa paistettaessa. Paista 200 asteessa, alatasossa noin 30
minuuttia ja ota sen jälkeen folio pois taikinan päältä
2 sitruunaa
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
2 munaa
Raasta pestyistä sitruunoista kuori. Purista sitruunoista mehu (1 3/4 dl). Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada esipaistetun murotaikinapohjan päälle. Paista 175 asteessa, alatasossa noin 30 - 45 minuuttia, kunnes täyte on sopivasti hyytynyt keskeltä.
,
Aivan ihanan näköistä herkkua! Menee kyllä kokeiluun seuraavaksi :)
VastaaPoista