Raparperikausi alkaa olla parhaimillaan, joten mikä olisikaan parempi tapa hyödyntää sitä kuin leipomalla piirakka.Ohjeen olen ottanut Mimmin blogista ja se on paras raparperipiirakkaohje, jota olen kokeillut. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty 1 litra raparperejä, mutta mielestäni vähempikin määrä riittää tähän piirakkaan. Pidän erityisesti piirakan muruseoksesta, joka on todella jauhomainen, mutta mikä imee itseensä paiston aikana raparpereista nestettä samalla makeuttaen kirpeitä raparpereja. Ohjeesta tulee uunipellillinen, mutta minä jouduin paistamaan osan irtopohjavuoassa, koska uunini on kapeampaa mallia.
Pohjataikina:
4 kananmunaa
3 dl sokeria
1/2 dl maitoa tai kermaa
150 g voita sulatettuna
4 1/2 dl (295 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Pinnalle:
noin 7 1/2 dl raparperejä
Muruseos:
25 g voita
1 dl (65 g) vehnäjauhoja
3/4 dl (65 g) sokeria
Valmista aluksi muruseos nyppimällä kaikki ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi. Laita muruseos jääkaappiin odottamaan pohjan valmistamisen ajaksi. Seuraavaksi viipaloi raparperit ohuiksi siivuiksi. Valmista pohjataikina. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää ensin kolmasosa keskenään sekoitetuista kuivista aineista (siivilän läpi) muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita varovasti. Kääntele seuraavaksi puolet voista taikinan joukkoon. Tämän jälkeen lisää loput kuivista aineista taikinaan. Lisää lopuksi maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä raparperit tasaisesti pohjataikinan päälle ja ripottele muruseos raparperien päälle paista 200 asteessa noin 20 -30 minuuttia. Tarjoa piirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Kesän ensimmäiset raparperit mummulta |
Raparperit viipaloituna |
Muna-sokerivaahto vatkautumassa |
Pohjataikina levitetty uunipellille |
Raparperit lisätty pohjataikinan päälle |
Muruseos levitetty raparperien päälle |
Juuri uunista otettu piirakka |
Valmis annospalanen Flora Vanillan kera |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti