maanantai 22. syyskuuta 2014

Kurpitsapiirakka (Pumpkin pie)

Olen jo pitkään halunnut tehdä kurpitsapiirakkaa ja nyt siihen tarjoitui oiva tilaisuus, kun sain mummultani valtavan kokoisen möhkäleen keltaista herkkua. Siitä tuli mieleen Muumien kurpitsajakso, jossa Muumimamma kasvatti jättikokoisen kurpitsan. Veikkaan, että tähänkin olisi mahtunut Pikku Myy sisälle. Kurpitsapiirakkaa en ollut ennen maistanut ja täytyy sanoa, että se yllätti positiivisesti. Kurpitsa ei juurikaan maistunut, vaan sulautui mukavasti yhteen makean kondensoidun maidon kanssa. Lisukkeeksi sopii jäätelö tai kermavaahto.

Pohja:
125 g voita
1/2 dl (45 g) sokeria
1 keltuainen
3 1/2 dl (230 g) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuainen samalla vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet siivilän läpi. Työstä taikina yhtenäiseksi palloksi käsin. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja asettele se 22,5 cm piirakka vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja vuoraa pohja foliolla. Esipaista 200 asteisen uunin alatasossa 10 minuuttia.

Täyte:
400 g keltaista kurpitsaa
1 rkl voita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
1 valkuainen
1 kananmuna
1 tl kanelia
Poista kurpitsasta kuori ja pehmeä sisusta. Paloitte ja paista voin kanssa pienellä lämmöllä, kunnes palat ovat pehmentyneet. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi seokseksi ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon muut ainekset ja kaada esipaistetun piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteessa alatasossa noin 40 minuuttia.

Kurpitsasose
Valmis piirakka

4 kommenttia:

  1. Voi miten herkullisia leipomuksia täältä taas löytyy! Tässähän iskee herkku-nälkä =)
    Ja nyt menen heti paikalla lisäämään sinut linkkilistalleni, ettei yksikään päivityksesi meni ohi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Minäkin päivitin uuden blogger -osoitteesi linkkilistaani.

      Poista
  2. No jopas, en ole ikinä tehnyt mitään kurpitsasta. Tätä voiskin kokeilla, näyttää ainakin tosi hyvältä. Kurpitsasta tosiaan tulee mieleen muumit :) Minä myös lisään sut linkkilistalleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla kurpitsaa myös leivonnassa:)

      Poista