Taatelikakku kuuluu ehdottomasti jouluun, siinä missä tortut ja piparitkin. Ennen en taateleista ja taatelikakusta tykännyt, mutta viime vuosien aikana olen oppinut niistä pitämään. Muutamia taatelikakun ohjeita olen vuosien varrella testaillut ja tämä on mielestäni paras. Alkuperäinen ohje on
Mimmiltä. Mimmin ohjeessa taatelisosetta ei painella siivilän läpi, mutta suosittelen ehdottomasti sen tekemään, koska joskus kuivatuissa taateleissa saattaa olla kovia kiven palasia tai vastaavia roippeita mukana. Lisäksi siivilöinnin jälkeen sose on todella samettista ja ihanaa, kun kaikki ylimääräiset kuoren palat ovat erottuneet.
Mimmin taatelikakku
250 g kuivattuja taateleita
2 dl vettä
200 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl kermaviiliä
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Keitä taateleita, kunnes kaikki vesi on imeynyt niihin. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi seos. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää joukkoon taatetisose koko ajan vatkaten. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita ja kermaviiliä. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 150 asteessa, kunnes tikulla koitettaessa, siihen ei jää taikinaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti