tiistai 21. huhtikuuta 2015

Sitruuna-marenkipiirakka

Viime viikolla leivoin ensimmäistä kertaa elämässäni marenkikuorrutettua sitruunapiirakkaa. Ei kyllä jäänyt viimeiseksi kerraksi, sillä niin tajuttoman hyvää se oli. Samettisen pehmeä ja makea marenki oli kuin luotu makupariksi kirpsakalle sitruunatäytteelle. Vielä kun pohjaksi tein luottomurotaikinapohjani, niin kokonaisuus hiveli makuhermoja. Kokeilin myös tehdä ensimmäistä kertaa italialaista marenkia, jossa valkuiaiset kypsennetään kuumalla sokeriliemellä. Yllätyin positiivisesti miten helppoa se oli. Ei tarvitse kuin kuumentaa tilkka vettä ja sokeria 121 asteeseen ja liruttaa se kovaksi vatkattujen valkuaisten joukkoon ohuena nauhana. Aivan kaikkea marenkia en piirakan päälle pursotellut, vaan osan paistoin uunissa matalalla lämmöllä rapeiksi pikkumarengeiksi. Tätä piirakkaa tehdessä, saa olla melkein koko ajan työn touhussa, sillä pohjan vetäytyessä jääkaapissa valmistetaan täyte ja pohjan paistuessa tehdään marenki. Täytteen ohje pohjautuu Kinuskikissan sitruuna-marenkitortuun ja italialaisen marengin reseptin nappasin Kakkumosterin sivuilta.

Mantelinen murotaikina:
125 g voita
2,5 dl (160g) vehnäjauhoja
1 dl (50 g) mantelijauhetta
2 rkl (18 g) tomusokeria
1 keltuainen

Sitruunatäyte:
2 dl (175 g) sokeria
4 rkl maizenaa
1 1/2 dl sitruunanmehua
1 dl vettä
4 keltuaista
1-2 tl raastettua sitruunankuorta
50 g voita 

Italialainen marenki:
4 valkuaista
2 1/2 dl (220 g) sokeria
1/2 dl vettä 

Valmista mantelinen murotaikina
Sekoita keskenään kuivat aineet isossa kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuiainen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä kuitenkaan vaivaa liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Anna taikinan vetäytyi jääkaapissa kelmuun käärittynä vähintään 45 minuuttia tai seuraavaan päivään. Taikinan kovettuessa valmista sitruunatäyte. Jos teit taikinan edellisenä päivänä, niin ota se huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen työstämistä. Kauli taikina noin 4 mm paksuiseksi ympyräksi. Levitä kaulittu taikina halk. 22-23 cm piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa, alatasossa noin 20 minuuttia. Pohjan paistuessa valmista italialainen marenki.

Valmista sitruunatäyte
Sekoita kaikki ainekset sitruunankuorta ja voita lukuunottamassa kattilassa tasaiseksi seokseksi. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes kiisseli sakenee. Laita voi kulhoon ja siivilöi kuuma kiisseli sen joukkoon. Lisää lopuksi sitruunankuoriraaste. Kun pohja on tullut uunista, levitä täyte sen päälle.

Valmista italialainen marenki
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna 121 asteeseen ja kaada se ohuena nauhana kovaksi vaahdotettujen valkuaisten joukkoon. Vatkaa seosta, kunnes se on jäähtynyt. Laita marenki pursotinpussiin ja pursota sitä piirakan päälle. Ota marengin pintaan hieman väriä uunissa 225 asteessa, ole kuitenkin tarkkana ettei marenki pala. Anna jäähtyä ja tarjoile.

6 kommenttia:

  1. Tämä on niin ihanaa herkkua! Tuota italialaista marenkia pitäisi kyllä testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :) Mullakin oli kauan tuo italialainen marenki testauslistalla ja vihdoin sain sen testattua. Kyllä kannatti.

      Poista
  2. Yksi parhaista herkuista ikinä!:) Harvoin tulee vaan tehtyä, sillä vaatii tosiaan vähän enemmän vaivannäköä. Vasta viime vuonna ostin digitaalisen lämpömittarin (miten olenkaan pärjännyt ilman?). Oikeita lämpötiloja noudattaessa aika moni asia on osoittautunut loppujen lopuksi helpoksi. Italialainen marenki täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja kyllä maksaa vaivan takaisin :) Digitaalinen lämpömittari on kyllä hyvä väline, joka kannattaa kyllä hommata digitaalisen vaa'an tapaan, jos vähänkin enemmän leipoo. Jostain syystä lämpötilojen kanssa pelailu mielletään vaikeaksi, mutta eihän se sitä oikeasti ole :)

      Poista
  3. Apua minkä teit! Nämä marenkipiiraat on mun ykkösherkkua. Ja nyt pääsit kokeilemaan italialaisen marengin valmistusta. Helppoa eikö? ;) Ja hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenki on kyllä herkkua kaikissa muodoissa, rapeana kerroksena britassa tai pehmeänä päällisenä sitruunapiirakassa :) Oli todella helppoa ja aion tehdä vastakin. Kiitos :D

      Poista