tiistai 15. syyskuuta 2015

Punaherukkapiirakka

Punaherukka on siitä ikävä marja, että sisältää paljon siemeniä, jotka eivät ainakaan omaan suuhuni tunnu kovin mukavilta ja sen vuoksi punaherukoita ei useinkaan tule hyödynnettyä leivonnassa. Itse teen yleensä niistä hilloa, joista siivilöin siemenet pois. Tässäkin piirakassa punaherukoista on siivilöity sattumat pois ja jäljelle jäänyt sileä sose on lisätty täytteen joukkoon "raitana". Kovin hyvin tuo raita ei loppujen lopuksi täytteestä erotu, vaan punaherukkasose sekoittuu melko huolella tuorejuustotäytteen sekaan. Maku on kuitenkin hyvä, mikä on tietysti pääasia :) Pohjana tässä on peru murotaikinapohja, jossa osa jauhoista on korvattu grahamjauhoilla, mikä tuo makuun mukavasti pähkinäistä vivahdetta.

Pohja:
125 g voita
1/2 dl (45 g) sokeria
1 keltuainen
2 1/2 dl (160 g) vehnäjauhoja
4 rkl (40 g) grahamjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g punaherukoita paseerattuna (punaherukoita tarvitsee noin 400 g)
noin 1/2 dl (50 g) sokeria

100 g tuorejuustoa
200 g kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
1 valkuainen
1 kananmuna
3/4 dl (65 g) sokeria
(muutama tippa vanilja-aromia)

Valmista pohja
Vaahdota pehemeä voi ja sokeri, lisää keltuainen ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi voivaahdon joukkoon. Anna taikinan kovettua tunnin verran jääkaapissa. Kauli taikina ohueksi ja aseta halk. 22 cm piirakkavuoan pohjalle ja muutaman sentin verran myös reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Valmista täyte
Soseuta punaherukat sauvasekoittimella ja painele seos siivilän läpi. Ota 200 g sosetta ja lisää joukkoon sokeri.

Toisessa kulhossa vatkaa kaikki loput täytteen ainekset (ei punaherukkasosetta, johon on sekoitettu sokeri) sekaisin sileäksi seokseksi.

Ota piirakkavuoka jääkaapista ja pistele pohjalle haarukalla reikiä. Esipaista pohjaa uunin alatasossa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kaada tuorejuusto-jogurttitäyte vuokaan ja liruta punaherukkasose lopuksi vuokaan. Laita piirakka takaisin uunin ja anna paistua noin 20 minuuttia tai kunnes täyte on keskeltäkin kiinteynyt, mutta älä paista liikaa, jotta pehmeä koostumus säilyy. Anna asettua jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.

 

 

 

 

4 kommenttia:

  1. Punaherukat on herkkuja. Näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Niin ovat ja niitä voisi myös hyödyntää monipuolisemmin eikä vain aina keittää mehuksi.

      Poista
  2. Liikaa kaikkea hyvää täällä :D tämäkin näyttää ihan täydelliseltä! Hmm punaherukoita olisi vielä pakastimessa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, kiitos. :) Tähän saa hyvin uppoamaan punaherukoita, varsinkin kun puolet siivilöityy pois. ;)

      Poista