keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Dallaspullat

Viime sunnuntaina (4.10.) vietettiin korvapuustipäivää ja täytyihän se muutama pulla sen kunniaksi leipoa. Tein juhlitun leivonnaisen lisäksi dallaspullia, jotka kuuluvat omiin suosikkeihini. Korvapuustien ohje varmasti löytyy jokaiselta, joten laitan alle dallaspullien ohjeen. Pullataikinaan laitoin tällä kertaa hieman vähemmän voita, koska täytteesssä sitä oli jo melko runsaasti. :)

Pullataikina:
2 1/2 dl (250 g) maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
3/4 dl (65 g) sokeria
1 kananmuna
7-8 dl (450-500 g) vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
3/4 - 1 tl suolaa
75 g voita

Täyte:
75 g voita
75 g maitorahkaa
1 1/2 dl (135 g) sokeria
1/2 dl vaniljakreemijauhetta tai vaniljakastikejauhetta

Voiteluun:
kananmuna

Pinnalle:
raesokeria

Valmista pullataikina
Ota jauhoista noin 50 g erilleen ja sekoita joukkoon kuivahiiva. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon, sokeri, kardemumma, suola ja jauho-hiivaseos. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaan hieman sitkoa. Lisää kananmuna. Lisää loput jauhoista ja lopuksi huoneenlämpäinen voi. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta. Anna kohota, kelmulla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa (mikro tai uuni on hyvä paikka) kaksinkertaiseksi.

Täytä ja paista pullat
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja jaa taikinaa kahteen osaan. Kauli jaetut taikinan palat levyksi. Täytettä ohut kerros ja rullaa levy kuten kääretorttu. Leikkaa pötköstä 12 palaa ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään puolen tunnin ajan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Pullat voi kuorruttaa myös esim. valkosuklaalla, kun ne ovat paistuneet. Paista 225 asteessa, keskitasossa 10-15 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Mulla meni pullapäivät ihan ohi. Pitää kai ottaa joku päivä se takaisin ja syödä oikein olan takaa pullaa!! ☻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, mitenkäs siinä niin pääsi käymään. Pitäisi olla liputuspäivä, niin muistaisi paremmin. ;)

      Poista
  2. Kävin eilen oikein varta vasten kaupassa hakemassa palan hiivaa, aikoen leipoa pullaa... vielä on hiiva jääkaapissa :) Taidanpa leipoa Dallaseja... ne on niin älyttömän hyviä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan olekin. Minulla on aina kaapissa kuivahiivaa siltä varalta, jos pullahammasta alkaa kolottamaan. Yleensä tulee kylläkin leivottua vain viikonloppuna, kun se on kuitenkin suhteellisen pitkä prosessi, jos haluaa kunnolla nostattaa taikinaa. :)

      Poista
  3. Mullakin on aina kuivahiivaa jemmassa! Sitten kun saan tilaisuuden leipoa tai saan inspiksen, niin ei siinä sitten enää kauppaan lähdetä ;D Mieluiten leivon silti tuoreesta hiivasta, mutta aika usein on käynyt niin että hiiva vanhenee. Tähän ongelmaan olen äidiltä oppinut tuorehiivan pakastamisen! Näppärä keino! :) Niin ja dallaspulla on aivan ihanaa herkkua! :D
    Pakko vielä ympätä tähän kommenttiin kiva pullatesti:
    http://m.mtv.fi/teemasivut/leivontanurkka/ajankohtaista/artikkeli/korvapuustipaivaa-vietetaan-huomenna-nappaa-reseptit-ja-tee-hauska-testi/5338208
    Mä olen voisilmäpulla! Heh! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en osta koskaan tuorehiivaa juurikin tuon vanhenemisen takia. Pakastin on loistava keksintö ei voi muuta sanoa. :) Täytyypä käydä tekemässä tuo testi. :D

      Poista