maanantai 17. huhtikuuta 2017

Tuovin Vehnäset - Parempaa kuin perinteinen pulla


Minulta jäi tänä vuonna kaikki pääsiäisleivonnaiset tekemättä. Ei vaan yksinkertaisesti ehtinyt, eikä eteen tällä kertaa tullut mitään tajunnan räjäyttävää ohjetta, mitä olisi ollut pakko testata. Mämmi oli ainoa pääsiäisherkku, mitä tänä vuonna tuli syötyä. Sitä meni kaksi pakettia, eli Mietaan lukemista jäätiin 38 rovetta. Onneksi vappu tulee pian, niin voi panostaa siihen enemmän. :)

Tämä ohje ei siis liity millään tavalla pääsiäiseen tai vappuun, mutta sopii hyvin tällaiseksi väliaika-postaukseksi. Pelkästään kuvaa vilkaisemalla voisi helposti luulla, että kyseessä on perinteinen kierrepulla, mutta ei. Koskaan aiemmin en ollut kuullut tämän nimisestä leivonnaisesta, mutta nimi viittasi vahvasti siihen, että ohje ei ihan 2000-luvulta ole peräisin. Raaka-aineet ovat samat, jotka löytyvät perinteisestä pullataikinasta, mutta suhteet on täysin erilaiset. Voin ja kananmunan määrä on merkittävästi suurempi kuin normi pullassa, mikä tekee taikinasta aavistuksen viineritaikinaa muistuttavan. Taikinaa ei myöskään tarvitse vaivata ja kohotella samalla lailla kuin tavallista pullaa leipoessa.

Maku oli suorastaan erinomainen, ja jollain tavalla tykkäsin näistä enemmän kuin perinteisestä pullasta. Maku oli paljon täyteläisempi, mikä ei ole yllätys, kun voita kuluu puoli pakettia. :) Maku vie suoraan mummolaan, joten suosittelen kaikkia pullan ystäviä kokeilemaan. Ohjeen löysin Mimmin blogista. Mimmiltä löytyy muutenkin aivan huippuja ohjeita. Kannattaa ottaa blogi haltuun! Erityisesti nämä perinneleivonnaiset on siellä vahvasti edustettuna. :)


Taikina: (20-25 kpl)
150 g voita
5 dl (325 g) vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
2 kananmunaa
50 g tuorehiivaa
1 dl maitoa

Täyte:
100 g voita
1 ¾ dl (100 g) tomusokeria
2 tl kardemummaa

Voiteluun:
kananmunaa

Koristeeksi:
raesokeria

Nypi vehnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Sekoita sokeri, kananmunat ja suola niin, että munien rakenne rikkoutuu. Liuota hiivaa kylmään maitoon. Lisää kananmunaseos ja maito vehnäjauho-voiseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa kuten tavallista pullataikinaa. Taikinan kuuluu olla koostumukseltaan pehmoista. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Anna taikinan kohota sillä aikaa, kun teet täytteen.

Valmista täyte vaahdottamalla voi, tomusokeri ja kardemumma kuohkeaksi vaahdoksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti levylle ja rullaa pötköksi kääretortun tapaan. Leikkaa pötköstä 2-3 cm palasia ja laita ne paperivuokiin kohoamaan leikkauspinta ylöspäin.

Kohota pullat lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Vältä ylikohottamasta pullia, koska silloin niistä tulee helpommin "reikäisiä". Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-225 asteessa 15-20 minuuttia pullien koosta riippuen.





16 kommenttia:

  1. Hyvännäköisiä! Olen tehnyt joskus hieman samantyyppisiä, Lillyn viinereitä nimeltään.
    Kiva ohje, kun ei tarvitse nostattaa.
    Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä muistuttavat tosi paljon viinereitä. :) Pullan leipomisessa ikävintä on nostatus ja vaivaaminen, niin siksikin tykästyin näihin :)

      Poista
  2. Kappastarallaa, Katariinan pullia ovat meillä, reseptin kun sain aikanaan samannimiseltä työkaveriltani. Eipä mikään voi maistua huonolta, kun tehdään voista, munista ja sokerista ja nämä katoavat yleensä jo jäähtymisen aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole kyllä Katariinan pullistakaan kuullut. :) Sanopa muuta, näillä raaka-aineilla harvoin epäonnistuu :D

      Poista
  3. Minun äitini myös on tehnyt muuten samanlaisia, mutta täytteeseen ei laittanut kardemummaa. Nimi oli kahvikehrät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska miten monta eri nimeä näille löytyy! Kahvikehrät kuulostaa etäisesti tutulta :D

      Poista
    2. Mukavaa, jotta kokeilit ohjetta.
      Kahvikehrät on ihan eri pullia! Tuovin vehnäsissä on aina kardemummatäyte. On olemassa monia eri vuokapullia mitkä tehdään nimenomaan nyppimällä taikina, eikä perinteiseen tapaan. Rakenteesta tulee näin oleen hieman erilaista. Kahvikehrät on sama ohje mitä mulla kirsikkapullien nimellä oleva vanha ohje...kahvikehra, kun ei laiteta kirsikkaa. https://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2007/08/kirsikkapullat

      Poista
    3. Mahtavan asiantuntevaa nisu-tietoa, arvostan! :D

      Poista
  4. Mietaan vatsa on ehkä niin karaistunu, että kestää mämmiä enemmän, kun keskivertohenkilö, jonka vatsa menis ihan sekasin tosta mämmimäärästä. Ihan hyvä saavutus toi sinunkin. Ite en koske tikullakaan. :)
    Olen tehny näitä pullia jollain muulla nimellä jo vuosia sitten ja hyviähän ne ovat. Toi kardemumma tossa täytteessä vaikutti erilaiselta.
    Kelailin tääläkin ristiin rastiin, kun pitäis saada synttärijutut leipastua ja pää lyö nyt ihan hutaa. Alotin taas vaihteeksi pipareista; ekat ihan ok, tokat meni ihan penkin alle, vaikka aina onnistuvat. Nyt on mieli maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli lisäksi vaniljakastiketta ja sokeria loiventamassa mämmin makua. :) Tiedän kyllä tunteen. Pieleen menneet leivonnaiset saa aina mielen maahan, mutta ei muuta kuin uutta putkeen, niin kyllä se siitä! :D Itse en tykkää leipoa montaa sorttia kerralla ja siksi synttäreille aina max 3 kolmea tarjottavaa :)

      Poista
  5. Tämäpä vaikuttaa mielenkiintoiselta! Pitääpä laittaa ohje talteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli mukavaa vaihtelua perinteiselle pullalle :)

      Poista
  6. Mun pitääs tehdä voileipäkakku ens vkolla ja mietin jotain makeaa sen seurakasi niin tässä se taitaa olla :) kyseessä vaan pieni kahvitus ja ei jaksa nähdä vaivaa :) kiittäen ohjeesta :) -MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että ohje meni testiin. :) Kommentti oli mennyt roskapostin puolelle ja huomasin sen vasta nyt.

      Poista
  7. Näitä tänään ja tulin tsekkaamaan ohjeen. Mulle taas kahvikehrät on tuttuja ja täytteeseen tulee kardemumma. Ohje on 90-luvulta emäntäkoulun opettajalta. Ja samaa täytettä olen käyttänyt ihan normipullissakin. Toimii. Ja anopilla taas nämä pullat kulkee nimellä herkuttelijan pullat. Että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Sulla on mukava blogi ja kiinnostavia ohjeita, on tullut muutamaa testattua.
    Aurinkoisin terveisin leipuri lännestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentista! Mahtava kuulla, että olet löytänyt täältä ohjeita testattavaksi. :D Jep, tämä lapsi on todella rakas, niin monta nimeä on jo kommentteihinkin tullut. :)

      Poista